Kotiček za vaju, Ostalo

10 značilnosti zdravega partnerskega odnosa

Zdrava partnerska zveza ne pomeni, da je zveza “popolna” in nobena zveza ni ves čas 100% zdrava. Zdrav partnerski odnos se odraža preko zdrave komunikacije oz. spoštljive komunikacije. Še en pomemben del zdravega odnosa je odnos do samega sebe oz. ljubezni do sebe.

Danes s teboj delim 10 zančilnosti zdravega partnerskega odnosa.

  • Skupaj plujeta v isto smer z enakim tempom

Vajin odnos se pomika z enako hitrostjo, ki ustreza obema. Normalno je, da dve osebi želita na samem začetku preživeti ves čas skupaj, vendar je pomembno, da sta oba istih mislih… V zdravem razmerju ni pritiska z nobene strani, nihče nikogar v nič ne sili.

  • Zaupanje

Zaupanje je eno od najpomebnejših temeljev v vajinem odnosu. V zdravem partnerskem odnosu  je zaupanje samoumevno in pride samo od sebe. Ni pomislekov, ni dvomov… enostavno veš, da ti ta oseba nikdar ne bi škodovala na noben način in nikdar ob tej osebi nimaš slabega občutka.

  • Iskrenost

V zdravem partnerskem odnosu lahko deliš vso resnico o svojem življenju, o svojih občutkih in te zato ne bo nihče obsojal. Lahko si iskrena in odkrita… ni strahu, kako bo druga oseba to sprejela. Iskrenost lahko tudi boli! Seveda, da lahko…ni rečeno, da ti bodo vse stvari pri  partnerju všeč, da boš vse njegove resnice lahko sprejela zlahka… ampak to je iskrenost!

  • Neodvisnost

Vsak od vaju ima svoj prostor zasebnosti. Preden sta postala vidva sta imela svoje prijatelje, hobije, družino, sodelavce,… Normalno je, da vse to obdržita, nihče od vaju ne potrebuje ničasar ali nikogar zavržti zato, ker sta sedaj v partnerskem odnosu. Niti ni pomebno, da sodelujeta drug pri drugem v vseh delih življenja. Biti neodvisen pomeni, da lahko svobodno delaš kar želiš (seveda z vsem spoštovanjem do svojega partnerja in s svojo svobodo mu nikoli ne škoduješ 😉 ) in prav tako partnerju dovoliš enako svobodo.

  • Spoštovanje

Spoštujeta drug drugega…spoštujeta mnenja in prepričanja drug od drugega. Se spodbujata in podpirata.

  • Enakovrednost

Vajin odnos je uravnotežen in si oba enako prizadevata za uspeh vajine zveze. Nikoli ne dovolita, da prevladajo želje in mnenja ene osebe, temveč se poslušajta in sklepajta kompromise.

Se ti zdi ob tem, da so tvoje želje in interesi enako tako pomebni kot se njemu zdijo njegovi?

Večni problem…vsi zagovarjamo svoje…Vendar mora včasih nekdo vložiti več. Pomebno je, da je rezultat videti pravičen in, da ni vedno ista oseba tista, ki mora dodajati več.

  • Prijaznost

Skrbna in naklonjena sta drug drugemu. V zdravem partnerskem odnosu se oba trudita, da se osrečita z malenkostmi. Si pomagata in sta sočutna drug do drugega.

  • Prevzemanje odgovornosti

Oba znata prevzeti lastništvo nad svojiimi dejanji in besedami. Vsi delamo napake… nihče ni popoln. Pomembno je, da znamo svoje napake priznati, jih sprejeti in popraviti.

  • Zdrav konflikt

Odkrito in spoštljivo znata razpravljajti o vajinem problemu.  Konflikt je običajen in pričakovan del vsakega razmerja. Vsi imajo nesoglasja in s tem ni popolnoma nič narobe! Zdravi konflikt je prepoznavanje korenske težave in spoštljivo reševanje, preden preraste v kaj večjega.

  • Zabava

Uživata v skupnem preživljanju časa in drug drugega osrečujeta. Si predstavljaš, da ostaneš sama s svojim partnerjem na samotnem otoku 1 mesec brez vseh motečih dejavnikov? Če si se zasmejala in so se ti v glavi začele odvijati stvari katere bi vidva počela si definitivno v zvezi, ki lahko traja. To, da znata biti sama in, da ob tem uživata je vajina najlepša popotnica za vajino skupno življenje.

Zveza ni vedno 100% zabavna, vendar bi morali dobri časi zagotovo odtehtati slabe.