Prehrana in zanositev

5 stvari, ki jih morata začeti jesti, če načrtujeta nosečnost

Za oba, tako za žensko kot za moškega je pomembno, da pazita na to kaj jesta, saj lahko hrana (poleg mnogo drugih dejavnikov) vpliva na uspešno zanositev.

Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da je ključna zdrava prehrana, ki rezultira predvsem v dobrem počutju, ji je v času načrtovanja in nosečnosti ključnega pomena.

Pa vseeno podarimo hrano, ki ne sme manjkati na vašem jedilniku.

To je seveda 1. sadje, 2. zelenjava (če je le možno tako sadje in zelenjavo kupujte na lokalnih tržnicah in ne v verigah trgovin, saj vsebuje manj koristnih elementov), pozorni bodite na to, da se prehranjujete skladno s sezono, da torej jeste tisto, kar trenutno raste pri nas. No, če vam paše avokado in če ne morete živeti brez ananasa, ne bo nič narobe če boste v zmernih količinah posegali po tropskem sadju. 🙂

Belo moko zamenjajte vsaj s polnozrnato, če že ne s pirino, in bel sladkor s kokosovim ali trsnim.

Ne pozabite tudi na 3. mlečne izdelke, ki vsebujejo veliko vsebnost kalcija. Če še niste, v prehrano vključite jogurt, sir, mleko.

Za vašega partnerja pa je pomembno, da v svoj jedilnik vključi 4. vitamine in sicer vitamin C, E in pa 5. folno kislino. Ki pa je seveda pomembna tudi za vas.

V kolikor telo ne dobi dovolj hranilnih snovi lahko to vpliva na vaš nereden ciklus in vam oteži načrtovanje nosečnosti. In ravno nereden ciklus povzroča puncam največ težav pri načrtovanju. Zato je smiselno, da če se borite s tem pojavom, da imate pri sebi test za ovulacijo saj vam bo le ta v nekaj minutah povedal v kateri fazi ciklusa ste. Tako vam ne bo potrebno ves čas meriti telesne temperature ali večkrat mesečno obiskovati ginekologa, da bi vam povedal če ovulirate.

Test za ovulacijo popoln zato, ker je izredno majhen (velik je toliko kot šminka in tudi zgleda tako), kar pomeni, da ga lahko nosite seboj in test za ovulacijo izvajate tudi na počitnicah, na službeni pot, na potovanju.

Hrana je dejavnik, ki ga vsekakor ne smete zanemariti ko načrtujete nosečnost, pomembno pa je tudi to, da se tako fizično kot mentalno dobro počutite. No, pa še en kup ostalih malenkostih, ki lahko ključno vplivajo na bolj učinkovito načrtovanje nosečnosti. Najdete jih tukaj.

Srečno!