Kotiček za vaju

6 razlogov za boleče spolne odnose

6 moznih razlogov za bolece spolne odnose

Si se že kdaj srečala z bolečino med spolnim odnosom?

Boleči spolni odnosi, znani tudi kot disparevnija, lahko predstavljajo težavo in stresno situacijo mnogim ženskam in seveda tudi nekaterim pripadnikom moškega spola. Za tem lahko stojijo tako fizični, kot tudi psihološki in čustveni dejavniki.

To je opredeljeno kot bolečina ali nelagodje med spolnim odnosom. Čeprav lahko pride do bolečine samo za trenutek, za nekatere lahko postane dolgotrajen problem. Pomembno je razumeti, da obstaja veliko različnih vzrokov za boleč spolni odnos, je pa pomembno da jih ne zanemarimo in jih poskusimo ugotoviti.

V tem blogu bomo predstavili 6 pogostih vzrokov za boleč spolni odnos.

Eden od najpogostejših vzrokov za boleče spolne odnose je suhost nožnice. To lahko povzročijo hormonske spremembe, določena zdravila ali pa menopavza. V kolikor je nožnica suha, pri spolnem odnosu to lahko povzroči nelagodje in bolečino. Okužbe (okužbe s kvasovkami, bakterijska vaginoza in spolno prenosljive bolezni so lahko še en vzrok za bolečine med spolnimi odnosi. Te okužbe lahko povzročijo vnetje in draženje, kar je lahko posledica neudobja in bolečih občutkov. Do bolečega spolnega odnosa lahko pride tudi zaradi položaja med odnosom, ki ti mogoče ne ustreza. Vsekakor je prav, da se o tem pogovorita in najdeta tiste poze, ki bojo obema najbolj udobne in vama ne bodo prinašale bolečin ali neudobja med akcijo.

Nekaj najpogostejših razlogov za boleče spolne odnose:

  • Endometrioza:

Endometrioza je pojav tkiva s histološkimi in funkcionalnimi značilnostmi endometrija (sluznice maternice) zunaj maternične votline. Tkivo endometrioze je podvrženo hormonskim spremembam, zato se tudi zunaj nje odebeli, odlušči, zakrvavi, vendar ne more odtekati, ker nima izhoda. To povzroča zarastline, izrastke, lezije, ciste in lokalna vnetja, ki lahko povzročajo močne bolečine.

  • Suhost nožnice:

Lahko nastane zaradi različnih dejavnikov, kot so menopavza, določena zdravila ali pomanjkanje ”predigre”. To lahko povzroči bolečino ali nelagodje med spolnim odnosom. Veliko žensk se ob tej težavi odloči za uporabo lubrikanta, vendar bodi pozorna, da ne vsebujejo škodljivih snovi.

  • Vnetja sečil:

Vnetja sečil lahko povzročijo bolečino in nelagodje v medenici, pekoč občutek v mehurju, kar lahko pri spolnem odnosu povzroči občutek nelagodja.

  • Spolno prenosljive bolezni:

Določene spolno prenosljive bolezni, kot sta klamidija in gonoreja, lahko povzročita vnetje in bolečino v spolnih organih.

  • Psihični dejavniki:

Stres, anksioznost in depresija lahko vplivata na zmanjšanje libida in tako povzročita bolečino med spolnim odnosom.

  • Vaginizem:

Za vaginizem so značilne trajajoče težave pri poskusu vstopa oziroma penetracije v nožnico kljub želji ženske.

Boleči spolni odnosi se pojavljajo kar pri 10% odstotkih žensk, čeprav ima spolne motnje kar 40 odstotkih žensk in nekoliko manj moških. Boleči spolni odnosi imajo lahko telesni, ali psihološki vzrok, v vsakem primeru pa zelo obremenijo partnerski odnos.

Ocenjuje se, da približno 20–30 % žensk kdaj v življenju doživi boleč spolni odnos. Odstotki se razlikujejo glede na populacijo in študije, vendar velja za prevladujočo težavo med ženskami.

Boleč spolni odnos lahko prizadene tudi moške, vendar je razširjenost nižja kot pri ženskah, nekatere študije ocenjujejo, da je okoli 7-8%. Število moških, ki doživijo disparevnijo, ni dobro znano, saj je verjetnost, da bodo moški poročali o tej težavi, manjša zaradi družbenih tabujev in pomanjkanja ozaveščenosti.

V kolikor se soočaš z bolečinami, ki se ponavljajo in so dolgotrajne, je priporočljivo, da se o tem posvetuješ s svojim osebnim ginekologom.

 

Za Maybebaby, Doris

Viri:

https://endozavest.si/o-endometriozi/splosno-o-endometriozi/

https://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/female-pain-during-sex