Ostalo

6 vzrokov za izostanek menstruacije

Ko menstrualni ciklus ni reden (ni v razmaku med 24 in 38 dni) se smatra kot nereden mesečni ciklus, kar seboj prinaša izostanek menstruacije.

Vzroki za nepravilno delovanje mesečnega ciklusa so lahko popolnoma neškodljivi, a kažejo na nekatere naravne spremembe v ženskem telesu (nosečnost, menopavza), lahko pa jih povzročijo hormonske in druge motnje, ki pa zahtevajo obisk zdravnika/ginekologa.

Možni vzroki za izostanek menstruacije

1. Nosečnost

Če menstruacija zamuja in ste pred njo imeli spolne odnose, potem je razlog za izostanek menstruacije lahko nosečnost. To najlažje in najhitreje ugotovite tako, da doma opravite test nosečnosti. Poleg tega pa opazujete sebe in svoje telo, saj se nosečnost kaže tudi z drugimi simptomi kot so:

👉jutranja slabost
👉občutljivost na vonj
👉pekoč občutek v prsih
👉preobčutljivost v prsih
👉utrujenost

2. Sindrom policističnih jajčnikov

PCOS vplivajo na odsotnost tako menstruacije kot ovulacije, a ko enkrat pride do menstruacije so te krvavite lahko bolj močne kot katerakoli menstruacija. Zanimivo je dejstvo, da ženske, ki imajo PCOS imajo povišano raven moških hormonov. O tem sindromu in o tem kako vam test za ovulacijo lahko koristi v kolikor imate sindrom PCOS smo pisali tukaj.

3. Preimenopavza

Pred menopavzo ženska vstopi v predhodno fazo imenovano preimenopavza. Običajno se začne pri 40, lahko tudi prej. Simptomi te faze trajajo, ko se pojavijo prvi simptomi menopavze in zaključi zadnja menstruacija. Faza lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let. V tej fazi se spremeni raven izločanja estrogena, ki ima vpliv na trajanje menstrualnega ciklusa.
Najbolj pogosto znaki preimenopavze so:
👉nočno potenje
👉vročinski valovi
👉nihanje razpoloženja
👉nespečnost
👉suha nožnica

4. Jemanje tablet

Nekatera zdravila imajo lahko vpliv na menstrualni ciklus. Če menite, da katero od zdravil, ki jih jemljete, vpliva na nepravilnost menstrualnega cikla, se morate čim prej posvetovati z zdravnikom. Največkrat so razlog za nereden menstrualni ciklus naslednja zdravila:
👉zdravila prosti strjevanju krvi
👉zdravila za ščitnico
👉zdravila za epilepsijo
👉kemoterapija
👉inbuprofen in aspirin

5. Kontracepcija

Če uporabljate kontracepcijske tablete ali katero koli drugo vrsto kontracepcije na osnovi hormonov, lahko to povzroči neredne krvavitve, točkovne krvavitve med obdobji. So pa same menstruacija v času jemanja kontracepcije bolj blage od tistih, ki se zgodijo “naravno”.

6. Dojenje

Medtem ko ženska doji, telo izloča hormon prolaktin, ki spodbujanja izločanje materinega mleka. Prolaktin zavira izločanje reproduktivnih hormonov, ki običajno sprožijo menstruacijo. Zaradi tega imajo ženske v tem obdobju zelo malo krvavitev ali pa jih sploh nimajo. Normalni menstrualni cikel se praviloma spet vzpostavi ko ženska z dojenjem preneha.

Da boš lažje razumela svoj mesečni ciklus, ne glede na to ali načrtuješ nosečnost ali ne, si pomagaj z enostavnim testom za ovulacijo MaybeBaby.

Če pa imaš kakšno vprašanje o samem testu, ti bomo pa z veseljem prisluhnili. Dosegljivi smo na email info@maybebaby.si in na telefonski številki 041 336 352.