Nasveti za zanositev

7 najpogostejših napak, ki jih pari počnejo, ko načrtujejo nosečnost

Rojstvo otroka je lahko za pare vesela izkušnja in mnogim parom se hitro nasmehne sreče in že lahko  sporočijo veselo novico. Vendar pa obstaja več pogostih napak, ki jih delajo nekateri pari, ki jim lahko otežujejo zanositev. 

 

V tem članku s teboj razkrivam 7 pogostih napak, ki jih pari naredijo, ko poskušajo zanositi.

  • PREDOLGO ČAKANJE PRED POSKUSOM ZANOSITVE

Starost je glavni dejavnik, ki prispeva k zanositvi. Mnogi pari odlašajo z nosečnostjo, ker se počutijo slabše pripravljeni in želijo več časa za vzpostavitev kariere, gradnjo prihrankov ali nakup večjega stanovanja. Medtem ko nekatere ženske lahko zanosijo v 30-ih in celo 40-ih letih, se možnosti za spočetje zmanjšajo za 50 odstotkov med 20. in 40. letom, pri čemer imajo ženske, starejše od 40 let, najmanj možnosti za zanositev. Pari, ki so v stabilni zvezi in se počutijo pripravljeni na otroka, bi morali zanositi pred 35. letom. To ne bo le povečalo možnosti za spočetje, ampak bo tudi zmanjšalo tveganje za prirojene napake.

  • NE POSVETUJEJO SE S STROKOVNJAKOM

Mnogi pari se ob prvih težavah pri zanositvi ne posvetujejo s strokovnjakom. Specialist ginekologije ti lahko pomaga določiti plodne dni, diagnosticira vse osnovne zdravstvene težave in svetuje, kako zanositi. Zato ženske, ki imajo neredne ali pa boleče menstruacije, okužbe ali pa imajo v preteklosti spolno prenosljive bolezni, bi se o njenem stanju morale pogovoriti z izbranim ginekologom.

  • PREVEČ STRESA

Visoke ravni stresa, depresije in tesnobe lahko negativno vplivajo na zanositev. Stres prispeva k neplodnosti, saj povzroča hormonsko neravnovesje, ki lahko moti ovulacijski ciklus ženske. Stres lahko povzroči tudi težave z oploditvijo in prepreči implantacijo jajčeca. Ženske, ki trpijo zaradi stresa, morajo poskusiti nadzorovati ali odstraniti dejavnike, ki povzročajo stres, preden poskušajo zanositi. Študije so pokazale, da lahko nekatere sodobne terapije, kot so akupunktura in programi za zmanjševanje stresa uma in telesa, pomagajo zmanjšati stres in izboljšati plodnost. Tradicionalna zdravila, kot sta joga in vadba, prav tako lajšajo stres, hkrati pa pomagajo ohranjati zdravo telo.

  • NEZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG

V današnjih dneh je življenjski slog še kako pomemben. Vendar pa mnogi pari ne razumejo negativnega vpliva. Na primer, kajenje lahko prepreči nosečnost z blokiranjem absorpcije vitamina C in cinka, pomembnih prenatalnih hranil. Uživanje drog in uživanje alkohola lahko motita naravne reproduktivne funkcije telesa in telo prikrajšata za pravilno prehrano. Premajhna ali prekomerna telesna teža lahko izklopi reproduktivni sistem, popolnoma moti menstrualni ciklus in poveča možnosti za spontani splav. Uravnotežena prehrana za plodnost lahko ženski pomaga ohranjati zdravo telesno težo. Med poskusom zanositve lahko vpliva tudi prehitra izguba ali pridobitev telesne teže. Redna vadba lahko ženskam pomaga ohranjati zdravo telesno težo in izboljša možnosti za nosečnost. 

 

  • NAPAČEN IZRAČUN SVOJEGA CIKLA PLODNOSTI

Večina žensk ima 28-dnevni menstrualni cikel, vendar se ta od ženske do ženske razlikuje in je lahko krajši ali daljši. Ženske imajo tudi večjo verjetnost, da bodo zanosile dva do pet dni pred začetkom ovulacije. Za lažje spremljanje vam priporočamo (ovulacijski mikroskop MaybeBaby, urinske ovulacijske testeClearblue ali Onestep)?

  • PREVEČ ALI PREMALO SPOLNIH ODNOSOV

Veljalo naj bi, da prepogosti spolni odnosi ne pomagajo pri spočetju, ampak so dejansko kontraproduktivni. Za moške z zdravo spermo in plodnostjo pogosto seks ne bo škodoval kakovosti sperme.

Moškim, ki imajo nizko število semenčic je priporočeno, da imajo spolne odnose z nekaj dnevnimi premori, da lahko telo proizvede novo spermo. Pogost seks lahko pomeni, da moško telo ne more proizvesti dovolj sperme, kar vodi do zmanjšanja števila semenčic in kakovosti sperme. Časovni okvir je približno 1-3 dni, kar naj bi predstavljalo idealno obdobje med spolnimi odnosi in poskusi zanositve. Seveda pa je odvisno tudi od osnovnega števila in kakovosti semenčic.

  • ŠKODLJIVE KEMIKALIJE ZA SPERMO

Nekatere kemikalije in snovi lahko ubijejo ali preprečijo vstop sperme v jajcevode. Danes večina osebnih maziv vsebuje spermicid in lahko zelo hitro poslabša kakovost ali celo ubije spermo. Izpiranje in vaginalna pršila lahko spremenijo pH in kislost nožnice, kar oteži preživetje semenčic. Priporočljivo je, da se tem izdelkom izogibate, nadomestite z naravnimi, ali pa se posvetujte z zdravnikom, ki vam lahko svetuje kateri izdelki so primerni.

 

Kadar ima par takšne težave, lahko to vpliva na vsakdanje življenje, kar se kaže  tudi v njunem razmerju in medsebojnem odnosu partnerjev. Poznavanje največjih napak, ki jih pari lahko preprečijo so uspeh in nadaljnja pomoč pri iskanju rešitev za težav.