Nasveti za zanositev

Vzroki in rešitve za moško neplodnost

Kadar se pogovarjamo o neplodnosti, se v veliki večini osredotočamo na žensko in njeno plodnost. Vendar pa je moška neplodnost veliko bolj pogosta, kot bi si mislili. Statistika kaže, da je pri 40 % neplodnih parih, vzrok ravno moški.

Čeprav je v zadnjih letih zanimanje za neplodnost pri moških naraščalo, je še vedno veliko manj raziskav in informacij o vzrokih in rešitvah za moško neplodnost v primerjavi z žensko neplodnostjo. V tem prispevku se bomo osredotočili na vzroke in rešitve za moško neplodnost.

Obstaja veliko vzrokov za moško neplodnost. Nekateri vzroki so lahko povezani s fizičnimi težavami, medtem ko so drugi lahko povezani s psihološkimi ali življenjskimi dejavniki.

Med najpogostejšimi vzroki za moško neplodnost so:

    • Nizka kakovost sperme
    • Izpostavljenost strupenim snovem, kot so kemikalije in pesticidi
    • Blokade v semenskih kanalih
    • Hormonske motnje, kot so nizka raven testosterona
    • Genetske motnje
    • Zdravstvene težave, kot so diabetes, visok krvni tlak, bolezni srca, bolezni ledvic ali rak
    • Določena zdravila, kot so steroidi ali kemoterapija
    • Stres
    • Nepravilen izbor lubrikantov
    • Kajenje in uživanje alkohola

Kadar govorimo o kakovostni spermi, moramo upoštevati 3 ključne faktorje:

Kakovosten spermij ima naslednje lastnosti:

  1. Število: Normalen števec spermijev v eni ejakulaciji je med 40 in 300 milijoni. Manjša količina spermijev lahko vpliva na možnosti za oploditev. Vse, kar je manj kot 15 milijonov na mililiter, velja za nizko vrednost.
  2. Gibljivost: Spermiji z večjo gibljivostjo, so bolj sposobni oploditi jajčno celico. Gibljivost ali sposobnost semenčic, da se učinkovito in hitro premikajo bi lahko označili za najbolj ključno. Večja kot je gibljivost, hitreje semenčica doseže jajčece.
  3. Oblika: Normalni spermiji imajo ovalno glavo in dolg rep, ki jim omogoča gibanje. Spermiji z nenormalno obliko imajo lahko težave pri premikanju. V nekaterih primerih, kljub nepopolni obliki še vedno lahko pride do zanositve, vendar pa imajo moški s to težavo, večjo možnost za diagnozo moške neplodnosti.
  4. Velikost: Normalni spermiji so majhni, vendar dovolj veliki, da lahko prenašajo genetski material do jajčne celice.

 

Kako lahko preveriš svojo plodnost?

Za diagnozo moške neplodnosti, je potrebno opraviti analizo semenčic (spermiogram), s katero lahko strokovnjak za neplodnost oceni več ključnih parametrov. Test je za moškega neinvaziven, pregled pa je enostaven. Običajno se za pridobitev vzorca uporabi masturbacija, katero moški opravi v posebnih prostorih na kliniki. Vzorce je potrebno pregledati v roku ene ure, saj podaljšan čas spremeni kakovost oddanega vzorca. Priporoča se tudi, da moški pred oddajo in pregledom nima spolnih odnosov vsaj 2 do 3 dni.

Test moške plodnosti je mogoče opraviti tudi iz udobja lastnega doma in pridobiti rezultate v le nekaj minutah. Bistvena prednost domačega testa je, da celoten postopek lahko izvedeš diskretno in brez dolgega čakanja. Ob tem je pomembno poudariti, da domači test moške plodnosti ne nadomesti spermiograma in posveta s strokovnjakom za neplodnost, vendar ti lahko omogoči le izhodiščno točko.

 

 

Test sperme Aliver

 

Da bi lahko določili kvaliteto semenčic je potrebno opraviti test moške plodnosti, ki je sedaj možen tudi iz udobja lastnega doma. Preveri svoje reproduktivno zdravje in pridobi informacije v le nekaj minutah.

Teste moške plodnosti najdeš tukaj.

 

 

 

Kako lahko izboljšaš svojo plodnost?

Plodnost in reproduktivno zdravje lahko podkrepiš tudi z izbiro ustreznih prehranskih dopolnil. Mnoge študije kažejo pozitivno povezavo med vnosom izbranih vitaminov in mineralov.

Omega3 – Moški, ki so jemali dodatke Omega-3 maščobnih kislin 3 mesece, so imeli večje skupno število semenčic, primerno velikost testisov in višje razmerje med prostim testosteronom in LH v primerjavi z moškimi, ki niso jemali dodatkov. Omega-3 maščobne kisline so esencialne maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, oreščkih in semenih. Študije so pokazale, da lahko omega-3 maščobne kisline povečajo število semenčic in izboljšajo njihovo gibljivost.

Vitamin D – Pomanjkanje vitamina D je najpogostejši razlog ženske in moške neplodnosti. D vitamin lahko pozitivno vpliva na povečanje testosterona pri moških z nizko stopnjo le-tega in deficitom D vitamina.

DAA + cink – D-asparaginska kislina je aminokislina, ki aktivira naravno izločanje testosterona in rastnega hormona. Cink ima pri moških pomemben vpliv na semenčice, ker povečuje njihovo število ter proizvodnjo testosterona. Velja za najbolj razširjeno prehransko dopolnilo za izboljšanje moške plodnosti.

Koencim Q10 – Ščiti semenčice pred oksidativnim stresom in drugimi razgradnjami.

Uživanje Navadne zobačice – Podpira proizvodnjo semenčic in njihovo življenjsko dobo. Prav tako je tudi naravna podpora za ustrezno raven testosterona in vpliva na dobro duševno počutje. Med pomembnimi prednostmi je tudi ta, da podpira libido.

Vitamin B12 – Študije so pokazale, da pomanjkanje vitamina B12 lahko negativno vpliva na plodnost moških in lahko povzroči zmanjšano število semenčic ter zmanjšano gibljivost le-teh. Raziskave so tudi pokazale, da lahko uživanje prehranskih dopolnil z vitaminom B12 pomaga pri povečanju števila semenčic in izboljšanju njihove gibljivosti. Vitamin B12 pomaga pri sintezi DNA in RNA, kar je pomembno za razvoj zdravih semenčic.

Vitamin C – Študije so pokazale, da ima vitamin C antioksidativne lastnosti, kar pomeni, da lahko pomaga pri zaščiti semenčic pred škodljivimi prostimi radikali, ki lahko poškodujejo njihovo DNA in s tem zmanjšajo njihovo kakovost. Poleg tega lahko vitamin C poveča gibljivost semenčic, kar je pomembno za njihovo sposobnost premikanja proti jajčni celici.

Cink – Cink je mineral, ki igra ključno vlogo pri razvoju semenčic. Je bistveno mikrohranilo za dvig ravni testosterona.

 

 

Celotno ponudbo izbranih prehranskih dodatkov in testov moške plodnosti najdeš tukaj.

Neplodnost je problem, ki prizadene milijone parov po vsem svetu. Dobra novica je, da je moška neplodnost zelo pogosto ozdravljiva. Zaradi nenehnega razvoja znanosti imaš veliko več možnosti, da skupaj s svojo partnerico premagata neplodnost.