Nasveti za zanositev

9 znakov, da si plodna

Kaj lahko naredi eno osebo plodnejšo od druge?

Vsekakor ima genetika veliko dela z diagnozami, kot so prezgodnja jajčna insuficienca, sindrom policističnih jajčnikov, endometrioza in hiperprolaktinemija. Vzrokov za neplodnost ali plodnost je kar nekaj… vplivi okolja in življenja nasploh.

Danes s teboj delim 11 znakov, s katerimi lahko prepoznaš, da je tvoje telo popolnoma pripravljeno na zanositev.

  • Tvoj mesečni ciklus najbolj predvidljivo obdobje na planetu

Če menstruacije pridejo vsakih 25 do 35 dni, lahko to pomeni, da si plodna, in to zato, ker je ta zanesljiv vzorec dober pokazatelj, da imaš mesečno ovulacijo.

Ne pozabi pa, da govorimo o naravnem menstrualnem ciklusu in ne o takem, ki prihaja in odhaja zaradi kontracepcijskih tablet. Če je naravni cikel predvidljiv, bi lahko olajšal zanositev.

  • Dobiš vse simptome PMS-ja

Čeprav pri PMS-ju ni nič zabavnega, so vsi ti krči in glavoboli lahko dober znak, če načrtuješ dojenčka. Če imaš burna obdobja in imaš predmenstrualne simptome, kot so občutljive dojke, napihnjenost in krče, to pomeni, da imaš ovulacijske cikle. In prav to je tisto, kar si želiš, čeprav ni vedno najbolj prijetno.

  • Imaš čarobno sposobnost, da vplivaš na ciklus drugih žensk

Se je ciklus sodelavke, kar na enkrat sinhroniziralo s tvojim? Ali si že opazila, da tvoja najboljša prijateljica, ki je ves čas s teboj, začenja dobivati ​​PMS ravno takrat, ko se loteva tudi tebe? Če je tako, je to lahko posledica tvojih feromonov, pravi dr. Sophia Yen, dr.med. Plodni ljudje ponavadi oddajajo močne fermone, ki lahko na koncu vplivajo na druge ljudi. Obstaja veliko nezanesljivih dokazov, ki to potrjujejo to trditev, saj mnogo žensk opazi kako se mesečni ciklusi, kar naenkrat sinhronizirajo.

  • Opaziš jajčnemu beljaku podobno sluz (beli tok)

Ženske so najbolj plodne na polovici svojega cikla (ni pa nujno). V tem času lahko opaziš sluz podobno beljaku. Tekoč, vlečljiv prozoren izcedek, ki se pojavi pred ovulacijo, ima le do 50% žensk s sicer redno ovulacijo, zato je le prisotnost takšnega izcedka dober znak.

  • Imaš normalno krvavitev v času menstruacije

Obdobje vsake ženske  je drugačno, zato lahko imaš močne menstruacije ali zelo blage. In oboje je lahko v redu. Najbolj optimalno pa je kot vedno neka zlata sredina. V kolikor imaš normalno krvavitev in trajanje menstruacije je to lahko pomirjajoč znak. Če imaš pomisleke glede količine menstruacije, se pogovori s svojim zdravnikom. Ugotovil bo ali je vzrok za zaskrbljenost upravičen in te bo morda napotil na dodatne preiskave, če želiš zanositi in ti to še kar ne uspeva.

  • Zdi se, da so tvoji hormoni uravnoteženi

Hormoni (kar ni presenetljivo) igrajo veliko vlogo pri plodnosti, zato bodi pozorna na znake, ki bi ti lahko sporočali, da nekaj ni ok. Na primer, “vročinski utripi in nočno znojenje lahko pomenijo zmanjšanje delovanja jajčnikov ali druge hormonske / sistemske nepravilnosti, zato ti priporočam, da v kolikor se prepoznaš v tem to omeniš svojemu ginekologu/ginekologinji.

  • Nimaš bolečin v medenici

Medtem ko predmenstrualni krči lahko kažejo na zdrav cikel – in boljše možnosti za zanositev pa te ne smejo biti premočne. Včasih hude menstrualne ali medenične bolečine lahko predstavljajo endometriozo, ciste jajčnikov, okužbo, ali druge motnje, ki lahko vplivajo na jajčnike in jajcevodov. Če imaš premočne bolečine na tem področju, je to lahko pomembna informacija za tvojega izbranega ginekologa/ginekologinjo.

  • Redno obiskuješ ginekologa/ginekologinjo in imaš vedno pozitivne rezultate PAP testa

To je zelo dober znak, da je tvoje telo zdravo.

  • Živiš zdrav življenjski slog

Dejavniki življenjskega sloga imajo lahko precej velik vpliv na to, ali boš imela težave z zanositvijo ali ne, zato je dobro jesti in izbirati kakovostna živila – še posebej, ko gre za pridobivanje določenih vitaminov. Današnji delovniki in način življenjska sloga so privedli do določenih prehranskih pomanjkljivosti (najpogosteje nam primanjkuje vitamina D), kar lahko vpliva tudi na plodnost. O vitaminu D in neplodnosti pa smo se razpisali v enem od naših zapisov. Najdeš ga lahko tukaj.

Pa sva prišli do konca 🙂 Upam, da si se našla v večini trditev…

Se bereva …