Prehrana in zanositev

Celiakija in njen vpliv na žensko in moško plodnost

V Evropi je celiakija ena najpogostejših intoleranc za hrano. Ženske prizadene približno dvakrat pogosteje kot moške. Bolezen ima različne negativne učinke na reproduktivno zdravje, ki jih bomo opisali spodaj v blogu. Najprej pa:

Kaj je celiakija?

Ljudje s celiakijo trpijo za intoleranco za gluten.  O glutenu smo že zadnjič pisali – če te zanima več, klikni tukaj. .

Po dosedanjih spoznanjih je celiakija mešanica med avtoimunsko motnjo in alergijo, pri kateri imunski sistem negativno reagira na nekatere sestavine glutena in napada črevesno sluznico, ta pa se vname in poškoduje. To moti absorpcijo hranil. Tipični simptomi celiakije vključujejo različne vrste prebavnih motenj, utrujenost, bledico, depresijo in težave s plodnostjo. Ker za celiakijo trenutno ni zdravljenja, se morajo bolniki vse življenje držati diete brez glutena.

 

Celiakija in njen vpliv na plodnost

Eden od možnih razlogov, zakaj nezdravljena celiakija vpliva na plodnost žensk, je pomanjkanje hranil, kot so železo, selen, folna kislina in cink, kadar se ne upošteva diete brez glutena. Tega hranila, ki je bistvenega pomena za dobro reproduktivno zdravje, telo ne more absorbirati zaradi poškodbe črevesja. Predpostavlja se tudi nastanek protiteles, ki napadajo posteljico in otežijo oploditev jajčeca. Poleg tega protitelesa poškodujejo krvne žile v posteljici, kar pomeni, da plod dobi nezadostno oskrbo s hranili.

 

Negativni vplivi na plodnost moških

Čeprav celiakija pogosteje prizadene ženske in obstaja več študij o celiakiji in neplodnosti žensk, lahko bolezen vpliva tudi na plodnost moških – povzroči impotenco in izgubo libida. Hipogonadizem (tj. Telo proizvaja premalo testosterona) je znan dejavnik moške neplodnosti.  Moški z nediagnosticirano celiakijo imajo večje število nenormalnih semenčic in tudi neuravnoteženo raven hormonov.

 

Pravilna prehrana lahko izboljša plodnost

Moški in ženske, ki trpijo za celiakijo, morajo spremeniti svojo prehrano in se vse življenje vzdržati glutena. Ker je prehrana brez glutena pogosto povezana s pomanjkanjem hranil, je pomembno, da se poleg zdrave in uravnotežene prehrane odločite za prehrambene dodatke. Obstaja veliko sort brez glutena, ki jih lahko jedo ljudje, ki trpijo za to boleznijo. Sem spadajo polnozrnati izdelki, kot so rjavi riž, kvinoja, proso in amarant, ki so bogati z vitamini in minerali. Na jedilniku so lahko tudi sadje, zelenjava, mlečni izdelki, krompir, ribe in perutnina ter oreški in olja. Pred nosečnostjo je treba spremeniti prehrano, da se zagotovi zdravje matere in otroka. Poleg tega so pred nosečnostjo in med njo bistveni vitamini, železo, kalcij, folna kislina in omega-3 maščobne kisline.

In ne skrbi, zmogla bosta, samo malo prilagoditev je potrebnih!

 

Srečno, ekipa MaybeBaby