Nasveti za zanositev

DEJSTVA IN NASVETI ZA SPOČETJE OTROKA

Največja pomoč, ki si jo pri načrtovanju nosečnosti lahko privoščite, je boljše razumevanje delovanja ženskega telesa in spoznanje, kateri dnevi v mesecu zagotavljajo največ možnosti za spočetje. Mnogo parov se načrtovanja otroka loti povsem napačno. Spolni odnosi ob napačnih dnevih niso prava pot do zanositve.

 

Vaše telo lahko zanosi med ovulacijo ter dnevi pred in po njej. Ovulacija je sprostitev zrele jajčne celice, ki se zgodi enkrat mesečno oz. enkrat na menstruacijski ciklus. Potrebno je vedeti, da se dan ovulacije pri večini žensk od meseca do meseca razlikuje, zato ga je na podlagi menstrualnega koledarja izjemno težko napovedati.

Z redno uporabo mikroskopa Maybebaby (ovulacijski test) in spremljanjem svojega ciklusa boste imeli natančnejše informacije o plodnih dneh in posledično veliko večjo možnost zanositve, zato si naročite svoj mikroskop ter naložite koledar plodnih in neplodnih dni, da se vaše načrtovanje lahko začne.

 

Če imate redne cikluse, si lahko pomagate s spodnjo tabelo, ki okvirno predvidi čas ovulacije:

TRAJANJE CIKLUSA PERIODA OVULACIJE
22 dni od 6. do 10. dneva
24 dni od 8. do 12. dneva
26 dni od 10. do 14. dneva
28 dni od 12. do 16. dneva
30 dni od 14. do 18. dneva
36 dni od 20. do 24. dneva
42 dni od 26. do 30. dneva

 

 

Semenčice (spermiji) lahko v maternici preživijo od tri do pet dni. Če ste imeli spolni odnos do pet dni pred ovulacijo, obstaja možnost, da semenčice še živijo in lahko pride do oploditve jajčeca. Jajčece preživi 24 ur, zato je za večino parov najbolj smiselno določiti naslednje dni:

  • tri do pet dni pred ovulacijo,
  • dan ovulacije,
  • dan po ovulaciji.

Nekatere študije celo kažejo, da je do neke mere moč vplivati na spol otroka glede nato to, ali ima par spolni odnos dan pred ovulacijo ali na dan ovulacije.

 

 

V 70. letih prejšnjega stoletja je dr. Landrum B. Shettles objavil revolucionarno odkritje, s katerim lahko vplivamo na spol otroka.Učinkovitost metode naj bi bila kar 75-odstotna. Poznamo dve vrsti semenčic: semenčice s kromosomom X, ki določajo ženski spol, in semenčice s kromosomom Y, ki določajo moški spol. “V svojih raziskavah dr. Shettles navaja, da je pri določitvi spola zelo pomemben čas spolnih odnosov znotraj mesečnega ciklusa. Za spočetje dečka imate večje možnosti, če imate spolne odnose čim bliže ovulaciji, ker so semenčice s kromosomom Y hitrejše in bodo prve prišle do jajčeca. Semenčice s kromosomom X so počasnejše, vendar preživijo dalj časa, zato je za spočetje deklice najbolj primerno imeti spolni odnos 3 dni pred ovulacijo, saj bodo šibkejše semenčice (Y) prej odmrle in jajčece bo doseglo več semenčic, ki nosijo kromosom X.