Nasveti za zanositev, Ovulacijski testi

Dinamičen ples hormonov, ki vodijo v nosečnost

Prvi korak do zanositve je poznavanje vseh faz menstrualnega ciklusa in razumevanje te “epske zgodbe” tvojega telesa in različnih hormonskih nihanj, ki se pojavijo med samim menstrualnim ciklusom. Vsak zdravnik ali svetovalce za plodnost ti bo svetoval, da je izobraževanje in razumevanje ciklusa ključ do uspešnega spočetja!

V temu članku se bova skupaj sprehodile skozi faze menstrualnega ciklusa in razjasnile spremembe, ki jih tvoje telo doživlja pred in po ovulaciji. Ko se boš naučila prepoznati ovulacijo boš vedela, kdaj je tisti čas, ko imaš možnost zanositi.

testi nosečnosti

 

Odgovorili bomo na  dva najpogostejša vprašanja, ki pristaneta v našem inbox-u.

“Kako lahko prepoznam ovulacijo?” in “Kdaj lahko opravim nosečniški test?”

 

Neverjetno je, kako zapletena je v resnici človeška reprodukcija in kako gre večina od nas skozi življenje, ne da bi povsem dojela, kaj se pravzaprav dogaja v naših telesih.

Ves tvoj menstrualni ciklus je dinamičen in zapleten ples hormonskih in telesnih sprememb, ki vodijo v nosečnost. Če nosečnost v določenem ciklusu ne nastopi, tvoje telo preprosto začne ples znova in ta celoten postopek se ponavlja vsak mesec od začetka pubertete in vse do menopavze.

Faze tvojega cikla in zanositev

Folikularna faza: prvi dan ženskega cikla je prvi dan menstrualne krvavitve. Vsako obdobje pomeni konec enega in začetek naslednjega – torej še ena priložnost za zanositev. S prvim dnem cikla se tvoje telo ponovno začenja pripravljati na ovulacijo in ta del menstrualnega cikla imenujemo folikularna faza, saj v tem času začnejo jajčni folikli dozorevati. Jajčnikov folikel je v izoblikovana tkivna struktura v jajčniku, ki vsebuje jajčece. Verjetno si že slišala za podatek, da ženske rodimo z vsemi jajčeci. V obeh jajčnikih pri novorojenki jih je do 400.000. V prvih dveh tednih ženskega cikla bo določeno število foliklov začelo dozorevati. To se imenuje folikulogeneza.

Med folikulogenezo začnejo delovati ženski reproduktivni hormoni FSH in LH. Vključijo se tudi estrogeni, ki pa so odgovorni za dejansko pripravo maternice na nosečnost. Skratka, estrogeni pomagajo okrepiti maternico, povečajo pretok krvi v to območje in pomagajo pri koncentraciji tkiv in krvnih žil, ki bodo na koncu ohranile nosečnost.

Oglejva si spodnji graf. V prvem tednu ciklusa opazimo zelo postopno kopičenje LH hormonov, nato pa ob koncu prvega tedna bolj opazen dvig estrogenov. Tanka vijolična črta spodaj predstavlja val estrogena. Naprave za napovedovanje plodnosti, kot so ovulacijski mikroskop MaybeBaby zaznajo ta hormonski val in lahko predvidijo plodne dni, običajno približno 5 do 6 dni . Mehanizem odkrivanja je v tem primeru povečanje telesnih soli, ki spremljajo povišane mejne vrednosti hormonov. Kot vidimo spodaj, je v drugem tednu ženskega cikla značilno močno povečanje estrogena, ki zgosti maternico.

Ovulacija: Medtem ko estrogeni naraščajo, se folikul jajčnikov še naprej razvija, dokler jajčece ne dozori in  bo pripravljeno na “spuščanje” –  ovulacijo. Raven FSH je v tem času že zbledela. Če jajčece “pade”, potem je LH tisti, ki ga potisne “iz gnezda”. V zgornjem grafikonu vidimo rumeno črto, ki predstavlja LH. Vidiš, kako nenadoma je njegova raven poskočila? V tem trenutku LH deluje tako, da oslabi steno folikla jajčnika in tako omogoči, da nastane majhna luknja iz katere se jajčece odpre v jajcevod, ki vodi v maternico.

V temu trenutku lahko uporabimo metodo ugotavljanja ovulacije s pomočjo urniskih testov. Test za ovulacijo urina deluje tako, da zazna ta hormonski val. Zazna povišano raven luteinizirajočega hormona (LH), ki se pojavi v urinu tik pred ovulacijo. Za ogled ugodnih urinskih testov klikni tukaj.

Luteinska faza: Druga polovica ženske faze je poimenovana po propadu folikla jajčnika, ko jajčece zapusti jajčnik. S svojim primarnim delom osamljeni folikel postane “rumeno telo” – ali lutealno telo. Vendar pa mora zdaj opraviti še eno nalogo – in sicer, proizvesti mora še en čarobni hormon, progesteron, ki žensko telo ogreje v pripravah na nosečnost. Ta trend segrevanja, ki ga povzroča progesteron, je znak, da je prišlo do ovulacije.

Ta toplotni premik je merljiv z bazalnim termometrom.

Pretvarjajva se, da si uporabila ovulacisjki test (LH) ali ovulacijski mikroskop MaybeBaby in si točno vedela kdaj bo nastopila ovulacija. Še bolje, pretvarjajva se, da si zanosila! Približno teden dni po združitvi sperme in jajčne celice zarodek najde toplo in prijetno mesto v  maternici, da postane njegov dom za naslednjih 9 mesecev.

 

Od tega trenutka se v ženski proizvede še en življenjsko pomemben hormon in sicer (hCG), ki se skozi začetno popkovno povezavo prenese v materin krvni obtok, ki navsezadnje postane prisoten v ženskem urinu.

Da bi odgovorili na eno od pogosto zastavljenih vprašanj, omenjeno v našem uvodu zgoraj, mora biti hCG v urinu v zadostni meri, da sproži pozitiven rezultat domačega testa nosečnosti.

Kdaj se to zgodi?

To je odvisno od dejanskega dne, ko se zarodek poveže z materjo. Običajno se to zgodi približno teden dni po ovulaciji, vendar lahko traja dlje. Hkrati pa se raven hCG v večini primerov izjemno hitro dvigne. Z nosečniškim testom za zgodnje ugotavljanje nosečnosti lahko to storiš že teden dni pred izostankom menstruacije. Seveda na to vplivajo tudi drugi časovni okvirji in to temelji na povprečju zvončaste krivulje, tako da bodo nekatere ženske morda lahko prej prejele pozitiven rezultat, druge pa se bodo pomaknile na poznejšo stran krivulje. Vedno priporočamo nadaljnje teste, natančno upoštevanje navodil in upoštevanje splošnih nasvetov za testiranje, kot je uporaba jutranjega urina.

HCG nosečniški hormon poleg tega, da je “marker” za diagnozo nosečnosti na domu, telesu sporoča, da je nosečo! To je precej pomembno, kajti če hCG ni dovolj visok, bo tvoje telo želelo končati cikel in začeti menstruacijo.

Lahko se zgodi, da test nosečnosti prikaže pozitiven rezultat in pozneje ugotoviš, da nisi noseča – vendar si bila. To se lahko zgodi v primerih kemične nosečnosti, izgube plodu v zgodnji nosečnosti ali zunajmaternične nosečnosti.  To niso lažni pozitivni rezultati – to so resnično pozitivni rezultati preverjanja nosečnosti, tudi če se nosečnost ne nadaljuje.

Nezadosten hCG je lahko eden od vzrokov splava in v mnogih primerih lahko ženska doživi kemično nosečnost in sploh ne ve, da je bila kdaj noseča. Zato nosečniški hormon lutealnemu telesu pove, naj nadaljuje s proizvodnjo progesterona, ki bo nato preprečil začetek menstruacije. V tem trenutku se tvoj menstrualni ciklus ustavi za naslednjih 9 mesecev in se verjetno ne bo nadaljeval še nekaj časa po rojstvu (to je zelo odvisno od vsake posameznice). Tvoj menstrualni ciklus se bo nadaljeval, ko bo tvoje telo pripravljeno.

Tukaj se najin ples skozi hormone konča 🙂

Če želiš zanositi, si lahko ogledaš naš blog s članki za več podrobnosti o številnih sorodnih temah. Razumevanje, kako deluje razmnoževanje (in reproduktivni hormoni), je zelo pomembno.

Vedeti pa moramo tudi, da so zdrava prehrana, zdrava teža in do nosečnosti prijazen življenjski slog, ključnega pomena pri zagotavljanju, da hormoni “plešejo” sinhrono v tvojo korist.

UGODNI OVULACIJSKI IN NOSEČNIŠKI TESTI