Nasveti za zanositev

Dojenje in ponovna zanositev

Načeloma velja, da ženska, ki polno doji, po porodu nima ovulacije približno 6 mesecev, oziroma do prve krvavitve, ki izgleda kot menstruacija.

 

Kdaj je možno ponovno zanositi je odvisno od samega ženskega telesa in rednosti dojenja. Za to je kriv hormon prolaktin, ki med dojenjem prevladuje nad ostalimi hormoni, ki so potrebni za ovulacijo. Kadar mati izključno doji in dokler v samem telesu prevladuje prolaktin je verjetnost, da pride do nove nosečnosti zelo majhna.

To ne pomeni, da ne boste ovulirali ali zanosili. Pomembno se je zavedati, da ovulacija pride pred menstruacijo zato vas kateri koli mesec lahko preseneti. Pravzaprav je najpogosteje, da ovulirate dva tedna pred menstruacijo, se pravi, če čakate na prvo menstruacijo preden boste začela jemati kontracepcijo je lahko prepozno, saj si v tem času že lahko zanosila.

 

👉Teorija o naravni zaščiti z izključnem dojenje

Še vedno je poznana teorija  o izključnem dojenju, na vsak poziv otroka, večurno dojenje, povezovanje med mamo in otrokom, nočno dojenje vsaj 6x, dojenje namesto dude, itn. …

Statitistično naj bi v prvih 6 mesecih samo 7% žensk dobilo menstruacijo. Največ žensk jo dobi (v kar 48%) prav v obdobju starosti otroka med 12 – 24m.

In ravno ta podatek me je popolnoma presentil. 7% žensk v prvih 6 mesecih? Resno?

Vse našteto, kar sem prebrala se je popolnoma ujemalo z mano in mojim sinom. Od prvega dne, ko sva se vrnila iz porodnišnice sva spala skupaj v pojstelji. Gnezdila sva dneve in noci 😀 Sin je bil izključno dojen, sicer sva imela dudko tako, da zaradi tega se nisva potrebovala vsako sekundo dojiti je bil pa strašen jedec in še danes je 😀 .

Po tej teoriji bi morala biti še dolgo srečnica brez mesečnih zagat… no ni šlo tako zlahko.

Menstruacija se je vrnila 3 mesec po porodu. Popolnoma me je presentilo in nemudoma sem pričela z uporabo MaybeBaby, saj sem želela pričeti s spremljanjem svojega cikla. Takoj v naslednjem mesecu se je ciklus uredil in zaznala sem že drugo ovulacijo.

Moj osebni zaključek je, da je vsako žensko telo individualno in nikoli se ne smemo zanašti na neka “dejstva”, ki v praksi pri mnogih ženskah pokažejo, da ne delujejo.

 

👉Kako pa ti pri tem lahko pomaga test za ovulacijo?

Čeprav na prvi pogled izgleda, da je test za ovulacijo namenjen ženskam, ki si želijo zanositi, temu v resnici ni tako.

Test za ovulacijo, ki deluje na podlagi tvoje jutranje sline in kaže plodne ter neplodne dni ima več kot le en namen.

Njegova uporaba je možna v vseh fazah razvoja ženskega telesa vseh fazah, ki se tičejo zanositve. S pomočjo mikroskopa boš vsak dan v mesecu ne glede na to za kaj ga želiš uporabljati vedela v kateri fazi ciklusi si.

 

Plodni dnevi  so ključni za zanositev. Če ne veš kdaj so – si že danes naroči svoj test za ovulacijo, ki je do 98% zanesljiv in mu lahko popolnoma zaupaš!

Srečno!