Nasveti za zanositev

Endometrioza

Rumena pentlja

Za endometriozo zboli kar vsaka 10. ženska. 40.000 žensk v Sloveniji. 190 milijonov žensk na svetu. 

Marec je mesec ozaveščanja o endometriozi, bolezni, ki doleti vsako 10. žensko v rodni dobi. Kljub pogostosti endometrioze pa sta znanje in zavedanje o njej še vedno na zelo nizki ravni. 
Prizadane skoraj trikrat več žensk, kot rak dojke.

 

Kaj je endometrioza?

To je bolezen, pri kateri pride do pojava sluznici maternice podobnega tkiva zunaj maternice ter povzroča neplodnost, boleče menstruacije, kronično bolečino v spodnjem delu trebuha, boleče odvajanje blata, pekoče ter pogosto uriniranje med menstruacijo.

Endometrioza prizadane skoraj trikrat več žensk, kot rak dojke.

 

Poznamo 3 oblike endometrioze, katere se pa lahko pojavijo tudi istočasno

  • Peritonealna endometrioza se pojavlja v različnih oblikah (črnih, rdečih in neobarvanih lezijah) po peritoneju, serozi in površini jajčnika, v Douglasovem prostoru (med maternico in črevesjem), v jajčnikovi kotanji in v sakrouterinih vezeh. Po klasifikaciji R-AFS jo opredelimo kot minimalno in blago.

 

  • Endometrioza jajčnika– o njej govorimo takrat, kadar se v obliki cist, napolnjenih z gosto rjavo tekočino (imenujemo jih tudi čokoladne ciste), pojavi v jajčniku. Po klasifikaciji R-AFS jo glede na obsežnost opredelimo kot endometriozo II., III. ali IV. stopnje.

 

  • Globoka infiltrativna endometrioza(GIE) pa se pojavlja v obliki vozličev, ki se vraščajo globoko pod potrebušnico (več kot 5 mm v retroperitonealni prostor) – ta oblika lahko prizadene vse organe v mali medenici, vključno s črevesjem, mehurjem in sečevodi.

 

Natančen vzrok endometrioze še vedno ni znan. Sama bolezen vključuje endometrij (celice vzdolž maternične votline), ki se pogosto razvije zunaj maternice na jajcevodih, črevesju, jajčnikih in oblogah medeničnega tkiva. Vzroki še niso popolnoma razumljeni. Na splošno lahko endometrioza negativno vpliva na plodnost žensk na več načinov.

Predpostavlja se, da je pri endometriozi moteno ritmično gibanje maternične muskulature, zato je spermijem težje najti pot do jajčeca. To otežuje spočetje. Zaradi vnetja je zanositev ovirana ali se oplojeno jajčece ne vsidra pravilno v maternično sluznico. Adhezije v predelu jajčnikov ali jajcevodov lahko motijo ​​dozorevanje jajčeca ali preprečijo migracijo jajčeca v maternico.

Najpogostejši načini zdravljenja endometrioze:

Hormonska terapija

Ker hormoni povzročajo, da obliži endometrioze doživljajo cikel, podoben menstrualnemu ciklusu, je hormonsko zdravljenje lahko učinkovit način za zdravljenje simptomov endometrioze. Številni hormoni lahko spremenijo tudi tvoje zaznavanje bolečine. Hormonska terapija v bistvu ustavi, da jajčniki proizvajajo hormone, kot je estrogen, in običajno preprečuje ovulacijo. Zato bi to lahko potencialno pripomoglo k upočasnitvi aktivnosti in rasti lezij endometrija in endometrija na splošno.

 

Protibolečinska terapija

Če so simptomi nekoliko bolj blagi, nekaterim pomagajo zdravila proti bolečinam. Te vrste zdravil se razlikujejo od zdravil na recept, do zdravil za lajšanje bolečin brez recepta.

 

Kirurški posegi

Operacija je najpogostejši način zdravljenja endometrioze. Obstajajo različni pristopi : laparaskopija, laparotomija, ekscizija ali koagulacija. Kateri način je najprimernejši in najboljši zate, so zelo različna. Pomembno je, da je operacija izvedena izredno precizno in strokovno, da se odstranijo vse spremembe. Endometrioza se najpogosteje ponovi v jajčnikih.

Pred operacijo je ključnega pomena popolnoma razumeti, kaj je natančno načrtovano med postopkom, saj nekaterih ni mogoče razveljaviti, medtem ko lahko drugi dejansko vplivajo na plodnost ženske. Vsaka ženska se mora poglobljeno pogovoriti s svojim zdravnikom o vseh razpoložljivih možnostih, preden sprejme končno odločitev o zdravljenju.

 

Nasveti za naravno plodnost

Spreminjanje življenjskega sloga je eden najboljših načinov za lajšanje endometrioze. To lahko vključuje spreminjanje dnevne prehrane, izogibanje ključnim onesnaževalcem in uravnoteženje hormonov. Primarni cilj je podpreti zdravje in delovanje endokrinega, endometrijskega in imunskega sistema na splošno.

  1. Uživaj primerno hrano

Zaradi tvoje plodnosti je najbolje, da ustvariš zdrave temelje, tako da svoje telo narediš čim bolj prijazno otroku. Posebne spremembe v prehrani glede na endometriozo so zelo pomembne. Obstaja veliko vrst živil, ki bi se jim v idealnem primeru izognili, saj so povezana s poslabšanjem endometrioze.

 

  1. Hrana, ki se ji je priporočljivo izogibati

Znano je, da ta živila poslabšajo stanje endometrioze: pšenica ali gluten, rdeče meso, mlečni izdelki, neekološka hrana in soja.

 

  1. Uživanje več svežega sadja in zelenjave

Te vrste živil bi morale predstavljati glavnino tvoje dnevne prehrane. Izkazalo se je tudi, da je pri ženskah, ki so uživale zeleno zelenjavo vsaj 13-krat na teden (približno dvakrat na dan), skoraj 70% manj verjetno, da bodo imele endometriozo kot pri ženskah, ki so jih uživale manj kot šestkrat na teden.

 

  1. Zakaj so vlaknine pomembne

Ena glavnih stvari, s katero si lahko pomagaš pri endometriozi je, da v svojo dnevno prehrano dodaš več vlaknin. Vlaknine pomagajo telesu, da izloči odvečne estrogene. Dobri viri vlaknin so fižol, temno listnata zelenjava, blitva, brokoli, chia semena in kvinoja.

 

  1. Pomen bistvenih maščobnih kislin

Razmisli o prehrani z visoko vsebnostjo esencialnih maščobnih kislin. Esencialne maščobne kisline, zlasti omega-3, delujejo za zmanjšanje vnetja v telesu, da bi lajšale bolečino pri endometriozi. Omega-3 prav tako pomagajo podpirati normalno hormonsko funkcijo. Uravnotežena prehrana, bogata z omega-3 in manj s transmaščobnimi kislinami, bo zaščitila celovitost tvojih celic. Učinkovito delovanje pri ženskah, ki se soočajo z endometriozo ima tudi Navadna konopljika (Vitex), ki jo za zdravstvene namene uporabljajo že več kot dve tisočletji, saj lajša številne težave pri boleznih ženskega reproduktivnega sistema.

Nikakor ne smemo pozabiti na svoj celoten svet hormonov, kjer pa je pomembno omeniti Svetlinovo olje, ki predstavlja koncentriran vir dveh esencialnih maščobnih kislin, linolne (LK) in gama-linolenske kisline (GLK), ki sodelujeta pri sintezi posebnih tkivnih hormonov prostagladinov, ki regulirajo vnetne procese v našem telesu.

 

Dolgo je veljalo, da se endometrioza pojavlja predvsem pri ženskah po tridesetem letu starosti, ki niso rodile. Danes je znano, da lahko prizadene vse ženske v rodnem obdobju, tudi mladostnice. Pojavi se lahko že ob prvi menstruaciji. Endometrioza ni nalezljiva in se ne prenaša s telesnimi stiki.

Endometrioza ni rakavo obolenje, prav tako se ne spremeni v rakavo obolenje. Lahko pa diagnoza poveča možnosti za razvoj nekaterih oblik raka na bližnjih organih, predvsem tistih, občutljivih za estrogen.

Pogostost endometrioze v razvitem svetu je ugotovljena na podlagi obsežnih epidemioloških raziskav in vse ugotavljajo, da prizadene vsako 10. žensko, torej 10 %, kar pomeni približno 176 milijonov žensk po vsem svetu. V Sloveniji ni bila narejena še nobena epidemiološka raziskava, zato je pogostost ocenjena na podlagi strokovnih epidemioloških raziskav v razvitem svetu, s katerim se primerjamo, in pomeni okoli 30.000 do 40.000 žensk.

Prehranska dopolnila, omega3, navadna plahtica in svetlinovo olje, kapsule

Same vemo, koliko pomeni, če si lahko pomagamo, medsebojno podpremo in druga z drugo delimo izkušnje pri uspešnem spopadanju z ovirami, zato so ženske ustanovile društvo Endozavest. Ustanoviteljice so ženske, ki iz prve roke vedo, kako je živeti z endometriozo, in želijo o tej izkušnji govoriti, s tem ozaveščati javnost ter si medsebojno pomagati.

Za Maybebaby, Doris