Prehrana in zanositev

Je keto dieta res tako zdrava?

Slika z jabolkom, svinčnikom, zvezkom, utežjo in metrom

Modne diete pogosto prinašajo velike obljube o izgubi teže in optimalnem zdravju, toda s kakšnimi tveganji? Dietetiki Univerze v Chicagu Medicine Ingalls Memorial pravijo, da je ketogena ali keto dieta, ki je postala priljubljena v zadnjih nekaj letih, izjemno stroga in jo je težko vzdrževati.

 

Kaj je keto dieta?

Keto dieta temelji na nizki vsebnosti ogljikovih hidratov in veliko maščob, da bi tvoje telo ohranili v presnovnem stanju, imenovanem ketoza. Posameziki, ki sledijo keto dieti, bi morali jesti hrano, kot so mastne ribe, jajca, mlečni izdelki, meso, maslo, olja, oreški, semena in zelenjava z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Telo običajno porabi ogljikove hidrate za energijo, ko pa je število ogljikovih hidratov omejeno, je tvoje telo v stanju ketoze.

Namesto kurjenja ogljikovih hidratov bo telo zdaj razgradilo shranjeno maščobo, ki je bolj dosledna oblika energije. Svoje telo dobesedno spreminjaš iz gorilnika sladkorja v gorilnik maščob.

 

Pri keto dieti je mnogokrat poudarjeno da ponuja številne zdravstvene koristi, kot so:

  • Zdravljenje epilepsije in PCOS
  • Spodbujanje hujšanja
  • Stabilizacija ravni sladkorja v krvi
  • Pomaga ljudem pri zanositvi po letih neplodnosti

Učinki na plodnost

Si vedela, da tvoje telo razgradi ogljikove hidrate v sladkor (zlasti glukozo)? Ja, prav si slišala. Tisti slan krompirček in kruh se spremenita v sladkor. Kakor koli se trudimo, sladkorju se je težko izogniti, povzroča številne negativne, trajne učinke na telo.

Višji kot je vnos sladkorja, bolj neenakomerne so ravni sladkorja v krvi (namig za padce sladkorja). Ko celice poskušajo razgraditi sladkor v energijo, pride do velikih strukturnih in hormonskih neravnovesij:

 

  • Celice postanejo odporne na inzulin in ne morejo več presnavljati sladkorja.
  • Telo proizvaja več končnih produktov glikacije. Te molekule sprožijo več vnetja in prispevajo k molekularni disfunkciji.

 

Vsak prebavlja ogljikove hidrate drugače, saj gre deloma tudi za genetiko. Telo nekaterih ljudi hitreje predeluje ogljikove hidrate kot drugi. Kakovost je pomembna, saj so že sama hranila in kvaliteta med govedino, ki je hranjeno s travo, v primerjavi s tisto, ki je vzgojena tovarniško, ali pa hranjena s samimi žiti zelo različna.

Pri tem ostaja ključna hrana najvišje kakovosti (in, če je le mogoče, ekološka).

Vnos ogljikovih hidratov pri moških in ženskah je lahko različen zaradi hormonskih razlik.

slika s hrano, zvezkom in skodelico čaja

Negativne posledice keto diete:

Keto dieta lahko povzroči nizek krvni tlak, ledvične kamne, zaprtje, pomanjkanje hranil in povečano tveganje za bolezni srca. Stroge diete, kot je keto, lahko povzročijo tudi socialno izolacijo ali neurejeno prehranjevanje. Keto dieta vsekakor ni priporočljiva za posameznike, ki imajo kakršnakoli obolenja/bolezni v povezavi s trebušno slinavko, jetri, ščitnico ali žolčnikom in prav tako je odsvetovana v primeru, če načrtujeta družino.

Poudariti je pomembno, da omenjena dieta ni niti trajnostna, saj omejuje sveže sadje in zelenjavo, polnozrnate žitarice in mlečne izdelke z nizko vsebnostjo maščob, ki lahko pospešijo dolgoročno izgubo teže in poslabšajo splošno zdravje.

 

Iskanje pravega ravnovesja

Pred odločitvijo, ali boš izbrala dieto in katera dieta je zate primerna, moraš vedeti, da gre za poslušanje in dovzetnost za tvoje telo, da boš sama našla pravo ravnovesje zase.

Preučiti in posvetovati se je potrebno pred vsako tako odločitvijo, ki ima na tvoje telo lahko zelo velik vpliv.

 

“Ni ene diete, ki bi bila dobra za vse,” je dejal Kleinman. “Naredite svoje raziskave, se posvetujte in pogovorite s svojim zdravnikom in se prepričajte, da ste varni.”