Nasveti za zanositev

Kaj nereden menstrualni ciklus pomeni za tvojo plodnost?

Tvoj menstrualni ciklus je lahko normalen, kratek ali dolg / nepravilen. Če želiš določiti dolžino menstrualnega ciklusa, preštej število dni od prvega dne krvavitve do začetka naslednjega obdobja.

Moraš pa vedeti, da ima približno 30% žensk popolnoma nereden mesečni ciklus, tako da niso prepričane kdaj imajo ovulacijo in kdaj bo nastopila menstruacija.

V kolikor načrtuješ nosečnost in boš obiskala svojega ginekologa, bodi pripravljena na 2 ključni vprašanji: kdaj je bil prvi dan tvoje zadnje menstruacije in kako reden ciklus imaš.

 

Normalni cikel

Menstrualni cikel, ki traja od 21 do 35 dni, velja za normalno dolžino, to pomeni, da redno ovuliraš in da so tvoji hormoni v ravnovesju. To je dobra novica zate, če želiš zanositi.

Kratek cikel

Kratek menstrualni ciklus je manj kot 21 dni in kaže, da so možnosti zanositve manjše. To je zato, ker lahko tvoji jajčniki vsebujejo manj jajčec. Ti hormoni razvijejo folikul, zaradi katerega prej ovuliraš. Tako ustvariš cikle, ki se skrajšajo in spočetje postane težje.

Dolg ali nepravilen cikel

Vsak menstrualni ciklus, ki traja več kot 35 dni, se šteje za dolg. Dolg cikel kaže, da ovulacija ne poteka ali se ne dogaja redno. Izraz, ki se uporablja za opis pomanjkanja ovulacije, je anovulacija.

 

Simptomi PCOS

Obstaja veliko razlogov, zakaj do ovulacije ne pride. Med njimi je tudi PCOS ( sindrom policističnih jajčnikov), ki pa ne vpliva samo na zanositev, temveč tudi povečuje tveganje za splav.

Najpogostejši simptomi PCOS so neredni, redki ali podaljšani menstrualni ciklusi. Na leto imate lahko manj kot devet obdobij.

V kolikor do krvavitve sploh ne pride, je možnost za zanositev res majhna – saj to pomeni, da ni prišlo do ovulacije.

Če se tudi ti soočaš z nerednimi mesečnimi ciklusi in si želiš zanositi, ti svetujemo, da obiščeš svojega ginekologa. Razumevanje mesečnega ciklusa je pot do spočetja, zato je res pomembno, da razumeš v kateri fazi ciklusa si in kdaj so tvoji plodni dnevi.

 

Vsaka ženska je edinstvena in samo od njenega telesa je odvisno, kdaj bo nastopila menstruacija.

Ravno zato je naš 🎀test za ovulacijo🎀 pomagal že mnogim ženskam in ni dvoma, da ne bi pri razumevanju mesečnega ciklusa in načrtovanja nosečnosti koristil tudi tebi.