Ostalo

Kaj vpliva na zdravje moške sperme

Kaj vpliva na zdravje sperme?

Vsak šesti par ima težave z zanositvijo. Kar v 40% primerih je vzrok slabo zdravje moške sperme.

Za razliko od ženskega, moško telo skozi celo življenje nenehno proizvaja reproduktivne celice. Ženske se rodijo s končnim številom jajčec, medtem ko moški vse življenje proizvajajo spermo. Zato moški življenjski slog in dnevne navade vplivajo na postopek zorenja semenčic in njeno kakovost.

Kajenje, alkohol, stres, nezdrava prehrana in pomanjkanje telesne aktivnosti so dejavniki, ki vplivajo na slabo zdravje semenčic. Poleg tega kakovost sperme pri moških začne upadati po 25. letu. Vendar obstajajo načini za izboljšanje kakovosti sperme!

Dejavniki, ki vplivajo na kvaliteto sperme:

Debelost: Prekomerna teža negativno vpliva na učinkovitost spolnih hormonov. Poleg tega lahko debelost vpliva na pregrevanje testisov, ki so “narejeni” tako, da imajo temperaturo 2-3 stopinj pod telesno temperaturo, da se učinkoviteje proizvajajo spermije.

Preveč sedenja: Pisarniško delo, kjer se preveč sedi, vpliva tudi na pregrevanje testisov.

Stres: Dokazano je, da kronični stres vpliva na kakovost semenčic. Nekatere raziskave so pokazale, da je sperma v 21. stoletju slabša kot prej – saj moški delajo več kot so včasih.

Prehrana: Nezdrave prehranjevalne navade, zlasti velike količine kofeina, dramatično vplivajo na kakovost sperme!

Cigarete: Kajenje pri moških močno vpliva na plodnost.

Mazila: Uporaba intimnih gelov med spolnim odnosom, zlasti tistih, ki temeljijo na parafinu (na primer vazelinu), vpliva na zdravje semenčic. Če sta v fazi načrtovanja nosečnosti, poiščite gele, ki ne vplivajo na spermo.

Prenosni računalniki: Ne pustite, da vaš partner uporablja prenosnik v naročju (pre)dolgo! Segreje mu testise, kar pa lahko drastično vpliva na zdravje spremijev.

Mobilni telefoni: Čeprav še ni dokončnih znanstvenih dokazov, obstaja sum, da sevanje iz mobilnega telefona v neposredni bližini testisa negativno vpliva na spermo. Če načrtujete otroka, bi bilo dobro, da se partner izogiba nošenju telefona v žepu.

Test za ovulacijo vam bo pomagal določiti plodne dni in tako si bosta povečala možnosti za zanositev. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da na uspešnost zanositve vpliva pH nožnice o čemer smo pisali v daljšem zapisu tukaj.

Srečno! 🌸