Ostalo

Kako bom zanosila? Imam sindrom policističnih jajčnikov…

Neredne menstrualne krvavitve so mesečne spremljevalke številnih žensk in v svojem reproduktivnem obdobju se z eno izmed številnih menstrualnih motenj sreča skoraj vsaka ženska. Ena izmed možnosti pa je prav PCOS.

 

PCOS je motnja, ki vpliva na reproduktivno sposobnost jajčnikov. Že ime sindrom policističnih jajčnikov pove, da se na površini jajčnikov ustvarijo ciste, ki onemogočajo ustrezno delovanje jajčnikov. Jajčniki so odgovorni za vsakomesečno sproščanje jajčeca v jajcevod, kjer se na dan ovulacije in prisotnostjo spermijev tudi oplodi. Pri ženskah s PCOS, pa zaradi oviranja biološkega izločanja ženskih spolnih hormonov, do ovulacije ne pride ali pa je le-ta močno ovirana. Ciste na jajčnikih lahko prerastejo trikratno velikost jajčnika.

 

PCOS zanositev

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je eden izmed najpogostejših vzrokov hormonske neplodnosti in najpogostejši vzrok za pomanjkanje ovulacije pri ženskah. Za vse, ki imajo težave s plodnostjo, je pomembno vedeti, da je sindrom policističnih jajčnikov povezan z neplodnostjo, povečano število splavov in patoloških sprememb v nosečnosti. Ocenjuje se, da ima 5 do 10 odstotkov žensk v rodovitnem obdobju sindrom policističnih jajčnikov, čeprav ultrazvok več cist na jajčnikih odkrijejo v veliko večjem številu žensk, celo ena od štirih žensk naj bi imela ciste na jajčnikih. Če ni drugih značilnih simptomov PCOS, potem to statistično ni dovolj za diagnozo, in se šteje, kot podobnost policističnih jajčnikov ampak ne pa kot PCOS. PCOS naj nebi bila pridobljena bolezen, ampak prirojena presnovna motnja. Za to motnjo so značilne motnje menstrualnega cikla, kronično pomanjkanje ovulacije, hiperandrogenizem (prekomerna proizvodnja moških spolnih hormonov), ko se na ultrazvoku pokaže večje število cist. Sindrom je tesno povezan z motnjo v insulinu, obstaja povečano kopičenje telesne maščobe (zlasti v želodcu), in pogosto je to stanje povezano s povišanimi vrednostmi krvnih maščob. Po statističnih podatkih, je približno 50 do 70 odstotkov žensk s sindromom PCOS prekomerno telesno težo, čeprav se lahko ta problem pojavi pri ženskah, ki nimajo prekomerne telesne teže. Poleg neplodnosti, je ta sindrom povezan s številnimi tveganji, kot je tvegana nosečnost, kasneje menopavza, tveganje za sladkorno bolezen in visok krvni tlak, anemijo. PCOS je treba nadzorovati in zdraviti vse življenje, četudi so rešili problem neplodnosti.

PCOS simptomi:

V večini prihajajo v ospredje takoj z začetkom menstruacije, vendar je možno, da samo takrat, ko pridejo v trdnjavo testiranja neplodnosti, imajo ženske že sindrom policističnih jajčnikov in ta vpliva na njihovo zmanjšano plodnost. Sindromi lahko vključujejo večjo poraščenost, hormonsko neravnovesje, pridobivanje telesne teže, izpadanje las, moteno presnovo glukoze,.. Diagnoza, poleg simptomov, se upoštevajo iz laboratorijskih analiz, hormonov ter ultrazvokom, ki je zlati standard za končno diagnozo.

Kako lahko kljub PCOS določim dan ovulacije?

Z redno pomočjo mikroskopa Maybebaby za opazovanje sline lahko spremljamo cel mesečni ciklus, določimo datum ovulacije in njenega približevanja. Na osnovi spremljanja sprememb lahko določimo plodne in neplodne dni.

Maybebaby nam pomaga določiti dan ovulacije, ki je zelo pomemben za zanositev.

Maybebaby ovulacijski test

Ali je to zanesljiva metoda?

Ob upoštevanju vseh zgoraj omenjenih sindromov je PCOS motnja, ki nima nič opraviti z napravo MaybeBaby. PCOS ima motnjo, ki je skupek menstrualnega cikla (redko, neredne menstruacije, do popolne odsotnosti) in odsotnost ovulacije. V tem primeru je naprava MaybeBaby lahko celo bolj koristna, saj lahko ob redni uporabi (vsak dan doma) lažje določi dan ovulacije, ki je s sindromom PCOS sicer redka, ampak vam da lažji vpogled v delovanje vašega ciklusa in stanja telesa v točno določenem obdobju, kar posledično pomeni da dobite več in bolj točne informacije o vašem stanju.

Treba se je pa zavedati, da naprava ne pozdravi in tudi ne vpliva na vaše stanje ovulacije.

Več o produktu si lahko prebereš TUKAJ.