Ostalo

Kako lahko mamina nosečnost vpliva na tvojo

🌸

Na žalost ti nihče ne bo znal (na)povedati kako bo potekala tvoja nosečnost, vendar obstaja boljši način za napoved nosečnosti. Če si ogledaš določena zdravstvena stanja, ki se pojavljajo v tvoji družini, in ugotoviš, kakšna je porodna izkušnja tvoje mame (pa tudi drugih bližnjih ženskih sorodnikov, kot sta tvoja teta ali sestra), bo bolj jasno kaj lahko pričakuješ, pravi Laura Riley, Dr. Med., Izredni profesor porodništva in ginekologije pri oddelku materinske plodove medicine v splošni bolnišnici Massachusetts.

1. Prezgodnji porod

Če je tvoja mama rodila pred 37 tednom nosečnosti, je tvoje tveganje, da se odpraviš v bolnišnico predčasno, za 34% večje kot pri ostalih nosečnicah. Ta možnost se še poveča, če je so imele podobno izkušnjo tvoje tete ali tvoja sestra/sestre.

2. Poporodna depresija

Poporodna depresija, ki se običajno začne en do tri tedne po porodu, prizadene 15% novih mam. Sprememba hormonov in stres zaradi prilagajanja materinstvu lahko pripomorejo k temu, prav tako družinske anamneze (poporodne ali ne). V eni od raziskav je 42% žensk, katerih sorodniki so imeli poporodno depresijo, razvilo poporodno depresijo – v primerjavi s 15% žensk brez družinske anamneze.

A to še ni zagotovilo, da se boš tudi ti borila s poporodno depresijo. Pomembno pa je, si pozorna na tipične znake, kot so nihanje razpoloženja in intenzivna utrujenost. In ne oklevaj, če zaznaš te znake si poišči pomoč. S tem ni popolnoma nič narobe in nisi sama!

3. Preeklampsija

Za ta nosečniški zaplet, za katerega domnevajo, da ga povzročajo spremembe pretoka krvi v posteljico, je običajno značilen visok krvni tlak ali otekanje v rokah in nogah. Včasih je lahko nevarno, zato jih morajo bodoče mame nadzorovano skrbeti za te simptome.

Ena študija je pokazala, da se vaše tveganje skoraj potroji, če je to doživela bližnja sorodnica. V kolikor se bo pojavil sindrom povišanega krvnega tlaka, bo to vaš ginekolog hitro ugotovil in vam tudi ustrezno svetoval kako postopati in nadzoroval potek vaše nosečnosti.

4. Carski rez

Veliko žensk je prepričanih, da imajo podobno velikost maternice kot njihove mame, iz česar sklepajo, da njihov porod ne bo možen skozi porodni kanal in je carski rez neizpodbiten. V resnici pa na to, ali boš imela carski rez ali ne, vplivajo še drugi dejavniki, kot naprimer položaj otroka v tvoji maternici. Tako, da ni nujno, da če je tvoja mama imela carski rez, da se bo enako zgodilo tebi.

🌸

Danes smo šli korak naprej od naših klasičnih tem ko govorimo o možnostih zanositve in kako si lahko najbolj pomagaš sama. Zato te vseeno želim spomniti, da glede na to, da si v fazi načrtovanja nosečnosti, da si pomagaš s testom za ovulacijo, ki ga uporablja že več kot 10 milijonov žensk po vsem svetu!

Srečno! 🌸