Nasveti za zanositev

Plodni dnevi – kako jih prepoznati?

Prvi znaki nosecnosti - sem noseca?

Plodni dnevi – dnevi, v katerih je možnosti za zanositev največ, ni vedno enostavno določiti. Ugotovite, kdaj so vaši najbolj plodni dnevi s temi enostavnimi triki.

Začnimo na začetku – za uspešno zanositev je najprej treba prepoznati pravi “tajmnig” – definirati plodne dni, ki omogočajo zanositev. (če seveda vse ostalo “štima”).

Preden pa se lotiš raziskovanja pa vedi še nekaj:

v povprečju traja med 6 in 8 mesecev, da pride do zanositve, saj imaš v vsakem mesecu le nekje med 15 in 20% možnosti, da boš res zanosila. No, tukaj smo izvzeli tiste, ki so rojene pod srečno zvezdo in so zanosile “takoj”. S tem ti želimo predvsem povedati to, da ne obupaj prehitro – saj več, Rim tudi ni bil zgrajen v enem dnevu.

Predvsem zaupaj vase, poizkušaj in kar je najbolj pomembno, zabavaj se! V postelji in na plesišču!

Začnimo!

1. Spremljaj svoj mesečni ciklus

Za začetek moraš ugotovi kako poteka tvoj mesečni ciklus. Je reden? Koliko dni preteče med eno in drugo menstruacijo? Na tej točki je vseeno koliko krvi preteče, važno, da menstruacija je. V kolikor nisi prepričana koliko dni je vmes, potem ti svetujemo, da čim prej začneš beležiti to dogajanje. Pomagaš si lahko z različnimi metodami, kar ti bolj ustreza in sicer:

kako prepoznati plodne dni

  1. Na koledarju ali v aplikaciji si označi dan, ko si dobila menstruacijo. Torej označi svoj prvi dan. In s tem se začne tudi štetje do naslednje menstruacije. Do njenega prvega dne. V povprečju (reden) mesečni ciklus traja 28 dni, ampak v resnici so take ženske tudi bolj kot ne rojene pod tisto isto srečno zvezdo, kot tiste, ki jim je takoj uspelo zanositi! V manjšini so!
  2. Beleženje naj traja minimalno tri, bolje celo 4 mesece, da bo meritev čim bolj natančna, saj boš imela na “kupu” 3, 4 menstruacije in vpogled v dogajanje. Ne se ustrašit – za normalen mesečni ciklus štejemo vse kar je med 23 in 35 dni. Opisana metoda ni zanesljiva.

Priporočamo ti, da se nagibaš k naslednjim 😉

2. Določi plodne dni – ovulacijo

Pot do cilja, ko bo spermij dosegel tvoje jajčece je časovno omejena, ta časovni okvir pa je zelo majhen. Zato je ključno, če želita, da tudi vama uspe “takoj” in se podpišeta pod srečno zvezdo, da točno ugotovita, kdaj so plodni dnevi.

1.Merjenje bazalne telesne temperature

  • Redno merjenje bazalne telesne temperature skozi tvoj celoten cikel, ti mogoča spremljanje ovulacije, kjer lahko razbereš ali je do ovulacije sploh prišlo ali ne. Digitalni bazalni termometer Vinca 2.0. je namenjen merjenju bazalne telesne temperature in je odlična metoda za spremljanje tvojega cikla. Uporabnice termometra ob metodi merjenja običajno uporabljajo tudi ovulacijske trakove, spremljanje sluzi materničnega vratu, za potrditev ovulacije.

kako prepoznati plodne dni

 

2.Prepoznavanje ovulacije z urinskimi ovulacijskimi testi

  • Urinski test ovulacije OneStep je hiter, zelo občutljiv ovulacijski test, namenjen samotestiranju. Zazna povišano raven luteinizirajočega hormona (LH), ki se pojavi v urinu tik pred ovulacijo. Zahvaljujoč temu, ti omogoča zanesljivo zaznavanje plodnih dni in s tem povečanje verjetnosti zanositve. Njegova natančnost je približno 99%.
  • Urinski test ovulacije Clearblue je prvi urinski ovulacijski test, ki omogoča napredno sledenje, kar dvema ključnima hormonoma plodnosti in sicer porastu LH in estrogenu. Ti testi imajo natančnost več kot 99%, (Hormonske spremembe lahko vplivajo na rezultat – v primeru jemanja določenih zdravil, zlasti hormonskih).
  • Ovulacijski test MaybeBaby je optična naprava – mini mikroskop za individualno uporabo, s katerim je mogoče na podlagi vzorcev tvoje posušene sline razbrati plodne in neplodne dni. Ovulacijski test je enostaven za uporabo, ki ti prikaže rezultat v 10 minutah. Ena izmed njegovih odličnih prednosti je tudi ta, da je diskreten – v obliki šminke, tako, da nihče sploh ne ve, da je to test za ovulacijo. Na leči ovulacijskega testa se bo pokazala struktura tvoje sline iz katere boš lahko hitro razbrala v kateri fazi ciklusa si.

ovulacijski test maybebaby

3. Spremljanje sluzi materničnega vratu

Maternični vrat pod vplivom hormonov izloča sluz, ki igra pomembno vlogo pri določanju tvojih plodnih in neplodnih dni v tvojem ciklusu. Pomemben je tudi videz ter sama struktura sluzi materničnega vratu, ki je del tebe in ni nekaj nenavadnega ali pa ”umazanega”, saj sluz pomeni, da se tvoje telo odziva na hormone. V enem izmed zadnjih blog objav, boš našla tudi kako preveriti kakšna je sluz materničnega vratu in kaj ti struktura in videz sluzi sporočata.

Dejstvo je, da mora vsaka posameznica ugotoviti način, ki njej najbolj ustreza. Imej v mislih, da je pomemben dejavnik tudi ”tajming”. V kolikor sta v načrtovanju družinice, vama svetujemo, da sta čimbolj sproščena in uživata, saj se stvari zgodijo, ko najmanj pričakuješ. ❤️

 

načrtovanje nosečnosti

3. Ugotovi kdaj je čas za akcijo

Ko boš enkrat vedela kdaj so tvoji plodni dnevi je čas za akcijo! Lahko se ti namreč zgodi, da če tudi boš imela spolne odnose v času ovulacije, da bo prepozno. Tajming je vse, to vedno pravimo. Stroka pravi, da je smiselno, da imeti spolne odnose 5 dni pred ovulacijo, čim bolj pogosto in pa tudi še kakšen dan po ovulacij. Sperma v ženskem telesu “živi” tri do pet dni, življenjska doba jajčeca pa med 12 in 24 ur.

Načeloma so spolni odnosi bolj zabavni, če jih ne načrtujete, ampak če je vaš namen, da zanosite in to počnete že nekaj časa, bo malo načrtovanja vseeno koristilo. Pa vseeno ne pozabit, da je predvsem pomembno, da se zabavata! In takrat ko človek najmanj pričakuje, se zgodi.

Mi držimo pesti!