Nasveti za zanositev

Lahko zanosim, če imam nereden ciklus?

Tanja se sooča z nerednim ciklusom in na nas se je obrnila z vprašanjem, če lahko vseeno zanosi.

Nekatere ženske imajo to srečo, da točno vedo kako potek njihov mesečni ciklus, kdaj bo nastopilo obdobje ovulacije in menstruacije. Spet druge (ki so na žalost v večini), pa nikakor ne morejo definirati svojega mesečnega ciklusa in v kolikor želijo zanositi, se znajdejo pred velikim izzivom kako ugotoviti kdaj so plodni dnevi. A na srečo obstaja kar nekaj metod, s katerimi si ženske lahko pomagajo, da se ob pravem času znajdejo “v postelji”.

Večina žensk, ki se soočajo z nerednim ciklusom imajo zelo dolge cikle (med 45 in 60 dni) ali pa jim menstruacija zamuja tudi več mesecev. Včasih so razlogi za tak pojav spremembe v življenju posameznice in sicer:
👉stres
👉znižana izguba teže
👉zvišanje telesne teže
👉bolezen
👉potovanje
👉jemanje zdravil

Če tudi se boriš z nerednim ciklusom in načrtuješ nosečnost, potem veš, da vse skupaj ni tako enostavno, a ne? No, potem tudi veš, da lahko sama veliko narediš za to, da najdeš prave (plodne dni), ki so ključ do zanositve.

Za začetek se lahko najprej posvetuješ s svojim osebnim zdravnikom, v naslednji fazi pa si olajšaj dni s testom za ovulacijo, ki ti bo do 98% natančno povedal v kateri fazi ciklusa si.

Še preden pa se boš odločila za katero od metod za ugotavljanje plodnih dni – se sprosti. Obstaja namreč dokazna povezava med tvojim mentalnim počutjem in tvojim ciklom. Stresni hormon namreč vpliva na tvoj mesečni ciklus!

Ne trdimo pa, da je samo stres tisti, ki uravnava tvoj ciklus. Vemo, da so vzroki za nereden ciklus tudi fizične narave in nekaterih žal ni moč premagati. Zato pa obstajajo strokovnjaki, ki vam bomo z znanjem in izkušnjami pomagali do želenega cilja.

Test za ovulacijo ti pomaga do te mere, da preko opazovanja svoje jutranje sline ugotoviš v kateri fazi ciklusa in če sploh ovuliraš. Kar pa je pametno vedeti preden se odpraviš na prvi pogovor.

Kar je pa je najpomembnejše, ko se srečaš z izzivom nerednega ciklusa – da ne obupaš. Saj veš kaj pravijo – sreča je na strani pogumnih! 🍀

Svoj test dobiš tukaj!