Prehrana in zanositev

Omega-3 in moška plodnost

Omega-3 in moška plodnost

Če smo mislile, da ima omega-3 pomembno vlogo samo za žensko zdravje, temu ni tako. Vnos maščobnih kislin igra pomembno vlogo tudi moški spolni funkciji.

Kaj so pokazale raziskave?

Moški, ki so jemali dodatke Omega-3 maščobnih kislin 3 mesece, so imeli večje skupno število semenčic. Prav tako tudi boljšo velikost testisov in višje razmerje med prostim testosteronom in LH v primerjavi z moškimi, ki niso jemali dodatkov. Rezultati so bili spremenljivi tudi glede na pogostost dodajanja in glede na količino dnevnega vnosa.

Druga študija je pokazala, da je dodajanje ribjega olja z visoko vsebnostjo DHA (860 mg) v 12 tednih povečalo raven testosterona pri prekomerno težkih moških.

Višji testosteron je bil povezan tudi z znatnim zmanjšanjem specifičnih omega-6 maščobnih kislin v membranah rdečih krvnih celic.

Priporočen dnevni vnos DHK in DPK?

Priporočen vnos DHK in DPK je med 250 in 500 mg.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) v Evropski uniji predstavlja avtoriteto na področju prehranskih dopolnil. Ta je potrdila, da ima dnevni vnos  pri vsaj 250 mg EPK in vsaj 250 mg DHK (tako DHK in EPK, ki sta dve izmed najpomembnejših omega-3 kislin), vlogo pri delovanju srca.

V splošnem tovrstne maščobne kisline povezujemo predvsem s holesterolom in kardiovaskularnimi boleznimi. Velik vpliv imajo 9tudi na možgane in ohranjanje vida.

Kako izbirati med Omega-3?

Izberi tisti produkt, ki ima GMP certifikat – sistem dobre proizvodne prakse, preveri, da je testiran na različne onesnaževalce, kot so težke kovine, živo srebro, arzen, svinec, poliklonirani befinoli,…

Vsekakor preveri tudi koncentracijo morskih omega-3 maščobnih kislin EPK (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksanojska  kislina).

Valens omega-3

TUKAJ najdeš visokokakovostno prehransko dopolnilo omega-3, z visoko vsebnostjo nenasičenih omega-3 maščobnih kislin. Le to sestavlja visoko kakovostno in in najčistejše ribjege olje, ki ima GMP certifikat in je testiran na različne onesnaževalce.

Ena kapsula vsebuje kar 1000 mg najčistejšega in najkakovostnejšega ribjega olja s kar 80 % omega-3 maščobnih kislin, od katerih prevladujeta eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK).