Ostalo

Kako poskrbeti za vaginalno zdravje

poskrbi za vaginalno zdravje

Tematika o kateri premalo govorimo, a se na splošno pri ženskah zelo pogostokrat pojavlja.

Vaginalno zdravje je eno pomembnejših predelov za dobro počutje. Razlog za vnetje je velikokrat porušenje ravnovesja nožničnega okolja, do tega pa lahko pride tudi zaradi padca imunskega sistema, v primeru jemanja antibiotikov, ki nižajo številko mlečnokislinskih bakterij v nožnici. Na vaginalno floro prav tako lahko vpliva tudi kontracepcija, kortikosteroidi,..

V določeni meri imajo lahko negativen vpliv na vaginalno floro tudi razna agresivna in odišavljena kozmetična sredstva, vložki, robčki, ali pa celo prekomerna higiena intimnega področja.

Ohranjanje dobrega zdravja nožnice, vključno s higieno, lahko prepreči vaginalne okužbe in nenavaden izcedek.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako ohraniti vaginalno zdravje:

 

Uporabljaj samo neodišavljeno milo.

Parfumirana mila in spreji lahko porušijo pH ravnovesje nožnice, prav tako izpiranje. Za čiščenje nožnice uporabite le toplo vodo in nežno, neodišavljeno milo na zunanji strani ali vulvi. Nikoli ne dajajte mil, razpršil ali izdelkov za izpiranje v samo nožnico, saj lahko to povzroči okužbe.

Vaginalni predel naj bo suh.

Vlažno okolje spodbuja rast kvasovk, zato vedno čim prej zamenjaj vlažno spodnje perilo ali kopalke za suho. Po vadbi/rekreaciji lahko nošenje prepotenega spodnjega perila povzroči glivično okužbo, ali pa v primeru dolgega sedenja v mokrih kopalkah.

 

Nosi spodnje perilo iz 100 % bombaža.

Ker vlaga spodbuja rast kvasovk, lahko nošenje spodnjega perila iz sintetičnih materialov (poliester) povzroči okužbe, saj taki materiali vpijajo veliko manj vlage kot bombaž. Bombaž je zračen in vpojen, zato je res vredno nositi spodnje perilo iz 100 % bombaža, še posebej, če si občutljiva in nagnjena k vaginalnim vnetjem.

 

Razmisli o jemanju probiotikov.

Nekatere probiotike, kot je laktobacil, najdemo v naravnem mikrobiomu nožnice.

Jemanje dodatka z omenjenimi probiotiki ti lahko pomaga obnoviti zdrave bakterije, ki vzdržujejo tvoj normalen pH nožnice. Probiotike lahko dobite tudi iz živil, kot so jogurt, kefir, kislo zelje, kombuča.

probiotiki za vaginalno zdravje

  1. Po potrebi obiščite zdravnika.

Poskrbite za redne preglede pri izbranem osebnem ginekologu. V primeru, da opaziš spremembe ali nenavaden izcedek, je smiselno obiskati zdravnika, saj lahko nezdravljene vodijo v večje, resnejše težave.