Prehrana in zanositev

Povečaj možnost zanositve s pomočjo vnosa hranilnih snovi

Uravnotežena prehrana pred nosečnostjo je prav tako pomembna, kot med nosečnostjo. Samo z zdravim telesom boš svojemu otroku omogočila najbolj optimalen razvoj.

Ena izmed pomembnih sestavin pred in med nosečnostjo je folna kislina. Lahko bi rekla, da je skoraj tvoja najboljša prijateljica 🙂

KAJ JE FOLNA KISLINA?

Folna kislina imenovana tudi kot vitamin B9 ali folacin. Ime izhaja iz latinske besede folium, kar pomeni list. In prav listnata zelenjava je glavni vir folne kisline v prehrani. Folna kislina je pomebna pri številnih procesih v našem telesu, saj jo naše telo nujno potrebuje za razvoj novih celic. Z njeno pomočjo lahko preprečimo večje prirojene napake v možganih in hrbtenici še nerojenega otroka

Pomembno je, da za uživaš dovolj folne kisline že  pred nosečnostjo, saj je je živčni sistem tisti, ki se razvije najprej. Pri zarodku se zapira nevralna cev in če telesu primanjkuje folne kisline, se lahko ne zapre pravilno, kar lahko povzroči hude okvare v hrbtenici, možganih, lobanji ter zajčjo ustnico . Ženske z pomanjkanjem vsebnosti folne kisline imajo lahko  tudi težave s ponavljajočimi se spontanimi splavi.

Dokazano je, da jemanje 400-600 mikrogramov folne kisline na dan, od časa pred zanositvijo do tretjega meseca nosečnosti zmanjša tveganje za nastanek omenjenih nepravilnosti. Študije so tudi dokazale, da zadosten vnos folne kisline zmanjšuje tveganje za srčno-žilne okvare.

PRIPOROČEN VNOS FOLNE KISLINE

  • Pred nosečnostjo 400 mcg
  • Prvo trimesečje 400-600 mcg 
  • Drugi in tretje trimesečje 600 mcg
  • Dojenje 500 mcg

Zanimivo pa je tudi, da uživanje folne kisline pred nosečnostjo prispeva k večji plodnosti. Prav folat je potreben za plodnost moških in žensk. Pri moških prispeva k spermatogenezi, pri ženski pa k zorenju oocitov, v gnezditvi jajčec in nastanku placente.

 

VIRI FOLNE KISLINE

Človeški organizem ne more sam proizvajati folne kisline, zato jo moraš dodajati s hrano. Zelena zelenjava je bogat vir folne kisline. Največ jo je v zeleni solati, špinači, brokoliju in v brstičnem ohrovtu. Večje količine najdeš tudi v cvetači, fižolu ter sadju.  V papaji lahko zaužiješ cca 115 mcg, v pomaranči cca. 40 mcg in prav tako pri skodelici jagod.

Ne smemo pa zanemariti dejstva, da je folat, ki ga najdemo v hrani občutljiv na povišano temperaturo. Prav zato je zelo priporočljivo, da zelenjave ne kuhamo predolgo oz. jo zaužijemo neobdelano. Primerna rešitev je lahko smoothie. Sveža špinača, brokoli in polovico jabolka za sladkobo bo bogat jutranji zajtrk za začetek dneva. V kolikor pa ga boš obogatila še z lanenimi semeni, chia semeni ali ovsenimi kosmiči, boš svojemu obroku dodala le še piko na i 🙂 .

Imaš svojo popolno kombinacijo za jutranji smoothie? Deli ga z nami 😉 Svoj recept lahko pošlješ na info@maybebaby.si in delili ga bomo z vstalimi dekleti, ki prav tako načrtujejo dojenčka, so že mamice ali pa nas spremljajo, ker enkrat bodo.