Nosečnost

Prvi znaki nosečnosti

Prvi znak nosečnosti.

Nosečnost in je eno najbolj čudovitih obdobij v življenju ženske, saj predstavlja začetek novega življenja. V prvih tednih po zanositvi se lahko pojavijo številni fizični in čustveni simptomi, ki lahko presenetijo bodočo mamico. V tem prispevku ti predstavljamo nekaj najpogostejših prvih znakov nosečnosti.

1. Zamujanje menstruacije

Najbolj očiten znak nosečnosti je zamujanje menstruacije. Če imaš običajno redne menstruacije, a se tvoja menstruacija nenadoma ustavi, je to lahko znak, da si noseča. Vendar pa se lahko pri nekaterih ženskah pojavi manjša krvavitev ali madeži, ki jih je mogoče zamenjati za običajno menstruacijo, zato svojo nosečnost lahko potrdiš s testom nosečnosti.

2. Občutljive in otekle dojke

Med prvimi znaki nosečnosti so lahko tudi občutljive in otekle dojke, kar pa je posledica sprememb v hormonskem ravnovesju, ki se pojavijo v času nosečnosti. Občutiš lahko neprijetnost v dojkah, tvoje prsi so lahko tudi boleče ali otekle.

prvi znaki nosecnosti

3.Utrujenost in izčrpanost

V prvih tednih nosečnosti lahko občutiš tudi nenavadno utrujenost in izčrpanost. To je posledica povečane proizvodnje hormona progesterona, ki lahko povzroči zaspanost in utrujenost. Prav tako lahko občutiš tudi pomanjkanje energije in motivacije, kar je povsem normalno.

4. Slabost in bruhanje

Ena od najbolj znanih znakov nosečnosti sta slabost in bruhanje. Ta simptom se lahko pojavi že zelo zgodaj v nosečnosti in je posledica povečane proizvodnje hormonov. Slabost in bruhanje sta lahko prisotna skozi celoten dan, ali pa sta prisotna le ob določeni uri ali določenem delu dneva. Veliko žensk opazi, da jim je slabo predvsem zjutraj. Med nosečnostjo lahko opaziš tudi, da se tvoje prehranjevalne navade spreminjajo. Pomembno je, da v tem obdobju še posebej poskrbiš za to, da v svoje telo vneseš dovolj hranilnih in kakovostnih hranil za razvoj otroka in tudi za svoje zdravje.

5. Pogosto uriniranje

Med nosečnostjo se maternica širi, kar lahko pritiska na mehur in povzroča pogosto uriniranje. To se lahko začne že zelo zgodaj v nosečnosti in se lahko nadaljuje skozi celotno nosečnost. Ker telo v tem času lahko odvaja večjo količino vode, je pomembno, da poskrbiš za hidracijo in spiješ dovolj tekočine. 

Hormonske spremembe, ki se pojavijo po zanositvi, lahko vplivajo tudi na tvoje čustveno počutje. Mnoge ženske poročajo o razdražljivosti, nihanju razpoloženja in občutku tesnobe. To je povsem normalno in se lahko pojavlja skozi celotno nosečnost.

6. Povečana občutljivost na vonjave

Med prvimi znaki nosečnosti se lahko pojavi tudi povečana občutljivost na vonjave. Posameznice poročajo, da so jim vonjave, ki jih prej niso motile, v času nosečnosti postale neprijetne ali pa, da jim povzročajo slabost.

Seveda je vsaka ženska svoj unikat, zato se tudi simptomi lahko razlikujejo. Marsikatera je lahko popolnoma brez kakšnih večjih sprememb, ki bi jih opazila v času nosečnosti.

 

V naši spletni trgovinici najdeš širok nabor testov nosečnosti. Če pa imaš kakršnokoli vprašanje ali dvom, nas vedno lahko kontaktiraš tukaj…❤️

Če imaš katerega od zgoraj naštetih znakov, držimo pesti, da čimpreje mine.😊 Kjub vsemu, je nosečnost pravljično obdobje, ki ti v življenje prinese novo dimenzijo ljubezni in radosti – mali zaklad.