Kotiček za vaju

Se sprašuješ, kakšne so možnosti za spočetje dvojčkov?

Več rojstev se pravzaprav v današnjem času množi s svetlobno hitrostjo: število rojstev dvojčkov je v zadnjih 30 letih poskočilo za več kot 75 odstotkov.

 

Kaj je v ozadju tega povečanja? Strokovnjaki pravijo, da je večje število starejših žensk povezano s povečanim številom zdravljenja plodnosti in naraščanjem debelosti. Vendar je to le nekaj dejavnikov, ki stojijo za rojstvom povečanim številom dvojčkov.

 

Kakšne so možnosti za dvojčka?

V letu 2019 bilo v Sloveniji rojenih 19.328 otrok, od tega dobri trije odstotki otrok rojeni po večplodni nosečnosti (dvojčki, trojčki).

 

8 dejavnikov, ki povečajo verjetnost za dvojčka

Ko gre za tvoje možnosti, da bi dobila dvojčke, je v igri veliko dejavnikov. (Upoštevaj, da so enojajčni dvojčki redki in se pojavijo naključno, zato so še bolj vznemirljivo presenečenje!) Tvoje možnosti, da boš imela dvojčke, ali celo trojčke), se povečajo, če:

Imate v družini dvojčke. Dednost podvoji tvoje možnosti za spočetje dvojčkov – a le na mamini strani. Tudi če je v družinskem drevesu tvojega partnerja polno dvojčkov, to ne bo povečalo tvojih možnosti za spočetje dvojčkov.

Si že rodila dvojčka. Strela lahko udari dvakrat! Če si že rodila dvojčka, bodi pozorna – verjetnost, da se bo to ponovilo, je velika.

Si starejša bodoča mama. S staranjem se tvoja možnost za spočetje dvojčkov povečuje. Raziskovalci so ugotovili, da ženske, starejše od 35 let, proizvajajo več FSH ( folikle stimulirajoči hormon) kot mlajše ženske, zaradi česar lahko med ovulacijo spusti več kot eno jajčece.

Si že bila noseča. Z vsako nosečnostjo se verjetnost dvojčkov nekoliko poveča, verjetno zato, ker si z vsako nosečnostjo nekoliko starejša (kar samo po sebi poveča možnosti za dvojčke).

Si na (ali si bila) zdravljenju neplodnosti. Čeprav zdravljenje neplodnosti ni več tako pogosto kot včasih, ima kakršna koli asistirana reprodukcija (zlasti tista, ki spodbuja ovulacijo) možnosti za večplodno nosečnost. Glede na študijo je približno tretjino rojstev dvojčkov in tri četrtine rojstev trojčkov mogoče pripisati zdravljenju neplodnosti.

Imaš prekomerno telesno težo. Ženske z višjim kot 30 ITM (indeks telesne mase) pred nosečnostjo, imajo bistveno večjo verjetnost, da imajo dvojčke, kot ženske z nižjim ITM.

Si visoka. Dvojčki so pogostejši pri velikih in visokih ženskah kot pri majhnih ženskah. Strokovnjaki pravijo, da je to spet verjetno, ker imajo višje ženske višjo raven IGF ( inzulinu podoben rastni faktor).

Ali več dejavnikov pomeni, da je večja verjetnost, da jih imam več?

Res je! Če lahko obkljukaš več kot eno od zgornjih trditev, se tvoje verjetnosti za spočetje dvojčkov povečajo.

Ekipa MaybeBaby