Nasveti za zanositev

SEKUNDARNA NEPLODNOST in njeni vzroki

Na poti do zanositve obstaja veliko dejavnikov, ki lahko vplivajo nanjo. Za nekatere pare, ki načrtujejo drugega otroka, imajo lahko en frustrirajoči dejavnik, tako imenovano sekundarno neplodnost. Kaj je sekundarna neplodnost in njene vzroke ti bom pojasnila v tem prispevku.

Medtem ko je primarna neplodnost nezmožnost zanositve, kadar govorimo o paru, ki še nima otrok, je sekundarna nezmožnost zanositve takrat, kadar govorimo o paru, ki že ima otroka in z zanositvijo prvega otroka nista imela težav.
Strokovnjaki menijo, da se sekundarna neplodnost verjetno pojavlja enako pogosto kot primarna neplodnost in prizadene približno 10 odstotkov parov. Podobno kot pri vzrokih primarne neplodnosti, obstajajo številni možni vzroki, povezani s sekundarno neplodnostjo.

Vzroki sekundarne neplodnosti

  • Nizka kakovost sperme – spermiji z manjšo gibljivostjo;
  • Poškodba jajcevodov;
  • Težave s sproščanjem jajčeca iz jajčnika (ovulacija);
  • Brazgotinjenje zaradi endometrioze, kjer tkivo, podobno tkivu, ki obdaja notranjost maternice, raste zunaj maternice na drugih medeničnih organih;
  • Stanja maternice, kot so maternični fibroidi ali adenomioza;
  • Zapleti, povezani s preteklo nosečnostjo ali operacijo;
  • Spremembe dejavnikov tveganja za tebe ali tvojega partnerja, kot so starost, teža in uporaba določenih zdravil;

Kako lahko prepoznaš sekundarno neplodnost?

Glavni znak sekundarne neplodnosti je nezmožnost zanositve po enem ali več bioloških otrocih. Če sta mlajša od 35 let in po enem letu (12 mesecev) poskusov zanositve še vedno nista uspela je to znak sekundarne neplodnosti. Poskus zanositve je opredeljen kot redni, nezaščiten spolni odnos. V kolikor sta starejša od 35 let pa se, kot sekundarno neplodnost šteje že po šestih mesecih rednega, nezaščitenega spolnega odnosa.

Kaj lahko storita, če sumita sekundarno neplodnost?

V kolikor sumita, da gre pri vama za sekundarno neplodnost se najprej naročita na pregled pri izbranem zdravniku ali ginekologu. Zgodnje odkrivanje “težav” je lahko ključno za samo reševanje vajinega problema.

Do pregleda pa lahko:

  • Razmislita o vajinem zdravstvenemu stanju. Se je kaj spremenilo od prejšnje nosečnosti? So kakšni novi dejavniki okolja, ki bi lahko vplivali na vajino trenutno stanje?
  • Redno si zapisuj svoj menstrualni cikel, da boš pripravljena na vsa vprašanja, ki ti jih bodo zastavili. Koliko časa traja tvoj menstrualni cikel? Ali lahko potrdiš ovulacijo? Predlagam ti uporabo ovulacijskih testov, ki jih po ugodni ceniš najdeš —> tukaj.
Ali par s sekundarno neplodnostjo lahko zanosi?

Sekundarna neplodnost lahko prizadene oba spola in včasih nima jasnega vzroka. A kljub vsemu lahko tudi par z diagnozo neplodnosti zanosi z ustrezno terapijo in odkritjem dejavnikov, ki jo povzročajo.

Čustveni vidik neplodnosti:

Neplodnost je stanje z velikim čustvenim davkom za posameznika in oba partnerja. V kolikor zdravljenje sekundarne neplodnosti ni uspešno, lahko partnerja trpita zaradi vrsto čustev, vključno z jezo, žalostjo, krivdo in osamljenostjo. Pari, ki se soočajo z neplodnostjo velikokrat občutijo pomanjkanje empatije družinskih članov in prijateljev, saj jih le te velikokrat želijo potolažiti, da naj bodo hvaležni, da imajo vsaj enega otroka.

Za MaybeBaby, Sara