Ostalo

Simboli plodnosti skozi zgodovino

Ženska zgodovinska umetnina, ki ponazarja žensko in njen pomen v plodnosti

Skozi zgodovino so različne kulture verjele v različne simbole, ki so predstavljali plodnost. Med brskanjem sem naletela na prav zanimiva in smešna verjetja.

Nekatere živali in rastline so že dolgo povezane s plodnostjo zaradi njihovih reproduktivnih navad ali videza. Posledično je bila njihova podoba uporabljena kot simbol plodnosti. Poglejva si zgodovinske mite o simbolih plodnosti. 👇

 

Velikonočno jajce

Velik del simbolike današnjih velikonočnih praznovanj ni krščanskega izvora. Velikonočni zajček in čokoladna jajčka so odmevi starodavnih spomladanskih obredov plodnosti, ime »Velika noč« pa izhaja iz Eostre, anglosaške boginje plodnosti.

Pav

Pav je že dolgo povezan s plodnostjo, saj naj bi plesal pred dežjem. Njegov pahljačasti rep naj bi bil simbol sonca. Predstavlja nebeški svod, njegove oči pa predstavljajo zvezde.

Granatno jabolko

Njegova obilica semen je privedla do uporabe granatnega jabolka kot simbola plodnosti, rojstva in večnega življenja. Obredne predmete, kot so kozarci, obeski pogosto vidimo v obliki granatnega jabolka.

Kavrij školjke

Te školjke so bile obravnavane kot običajni simboli plodnosti, rojstva in ženskosti zaradi njihove podobnosti z vulvo. Dali so jih nevestam, da bi jim zagotovili potomce in varen porod.

Pšenični snop

Pšenični snop pomeni dobro letino, rodovitnost in bližino Zemlje, ter njenih virov. Zgodnjim kmetom je dobra letina pšenice zagotovila obilo kruha, ki jih je ohranjal skupnost pri življenju vso zimo.

Borov storž

Bor sega v zgodovino plodnosti v mnogih kulturah. Kelti so nabirali borove storže, da bi jih ženska, ki si je želela zanositi, storže uporabljala kot čare plodnosti. Pogosto so ji jih dali pod blazino, ko je spala.

Ribe

Po vsem svetu se že tisočletja uporablja kot verski simbol, povezan s pogansko boginjo mater. Simbol ribe je bil pogosto narisan s prekrivanjem dveh zelo tankih polmesecev.

Sheela na Gig

Rezbarije žensk s pretirano vulvo se na Irskem pogosto nahajajo v cerkvah srednjega veka. Videli so jih kot zaščitne simbole plodnosti. Venera iz Willendorfa Venera je idealizacija ženske figure. Ta kipec je bil odkrit leta 1908 na paleolitskem najdišču blizu Willendorfa v Avstriji. Njena izrazita vulva, prsi in trebuh kažejo na močno povezavo s plodnostjo.

Želod

Tako kot hrast, drevo, ki ga nosi, je želod veljal za močan simbol plodnosti iz poganskih časov. Najmočnejši prinašalci plodnosti so bili želodi, nabrani ponoči. Lešniki S svojimi hranljivimi jedri, je lešnik veljal za tradicionalni simbol plodnosti in ženske modrosti. Po sobah so obesili vrvice lešnikov, da bi prinesli plodnost.

 

Kaj pa ti? Poznaš kakšnega, ki so ga govorile naše babice? 😊