Ostalo

Sploh imaš ovulacijo?

Znaki, da se v telesu dogaja ovulacija so dokaj očitni in o najbolj pogostih smo že pisali v članku tukaj. Najbolj pogosti znaki ovulacije, ki jih ženske pogosto omenjajo so:

🌸sprememba telesne temperature
🌸čuti postanejo bolj občutljivi
🌸pojavljanje madežev
🌸pojavljanje glavobolov
🌸sprememba pozicije materničnega vratu
🌸spreminjanje libida
🌸napihnjenost
🌸občutljive prsi

Kaj pa če ovulacije ni?

Dejstvo je, da brez ovulacije ne more priti do zanositve. V kolikor ovulacija ni redna, pravilna, so možnosti za zanositev manjše. V stroki se uporablja izraz “anovulacija, kar je medicinski izraz za kronično odsotnost ovulacije v ženskem ciklusu.

Če imaš ovulacijo ali ne lahko ugotoviš s pomočjo testa za ovulacijo in z opazovanjem svojega telesa.

Kateri so simptomi anovulacije?

Nereden mesečni ciklus

Vsekakor nisi edina, ki ima nereden mesečni ciklus. Zato se ženske odločajo, da spremljajo ciklus prav s testom za ovulacijo (ter drugimi metodami), saj vsak dan v mesecu lahko ugotovijo v kateri fazi ciklusa so. Več mesečni nereden ciklus sicer ni razlog za preplah, pa vseeno – spremljaj kaj se dogaja in o tem vsekakor govori s svojim ginekologom. Če pa se nereden mesečni ciklus pojavlja več let in si v fazi, ko načrtuješ nosečnost, potem pa vsekakor čim prej stopi v stik  s strokovnjaki, ki ti bodo znali povedati več in verjetno tudi poiskati razlog.

Zelo kratki ali zelo dolgi mesečni ciklusi

Normalen mesečni ciklus traja med 21 in 35 dnevi. V kolikor so tvoji ciklusi krajši od 21 dni ali daljši od 35, je to lahko razlog, da nimaš ovulacije.

Izostanek menstrualnih ciklov več mesecev

V kolikor si v “letih” zrelih za zanositev, potem je več mesečni izostanek menstruacije vsekakor znak, da ne ovuliraš.

Bazalna temperatura se ne dvigne

V kolikor si se odločila, da boš ovulacijo spremljala z merjenjem bazalne temperature, potem veš, da se mora temperatura rahlo povečati malo po ovulaciji. V kolikor temperaturo meriš in cikle spremljaš že več mesecev in se temperatura do sedaj še noben dan v teh dneh dvignila, potem je to vsekakor lahko razlog, da nimaš ovulacije. Res pa je, kar je sila nenavadno in tega še ni ugotovila niti stroka, da se nekaterim ženskam bazalna temperatura ne dvigne. če tudi imajo ovulacijo. Zato raje razmisli o kakšni drugi metodi za spremljanje ovulacije.

Test za ovulacijo ne kaže rezultatov

Če ti test za ovulacijo po dveh mesecih redne uporabe (vsakodnevne uporabe) ne kaže sprememb v tvoji slini, potem je razlog za to lahko dejstvo, da se ovulacija ni zgodila. Vsekakor se o tem pogovori s svojim ginekologom.

A ne obupaj!

Če tudi se ti zdi, da imaš simptome, ki kažejo na to, da se v tvojem telesu ne dogaja ovulacija in če ti menstruacija izostaja – še vedno obstaja možnost, da zanosiš. Možnosti so sicer majhne, a obstajajo! Vsekakor pa takoj, ko zaznaš, da se v telesu dogaja nekaj nenavadnega, da ti test za ovulacijo nikakor ne pokaže rezultatov po nekaj mesečni uporabi se čim prej naroči na pregled pri svojem ginekologu in mu tudi povej za dogajanje v preteklih mesecih.

Da boš lažje in hitreje ugotovila kaj se dogaja v tvojem telesu si naroči 🌸svoj test za ovulacijo,🌸 ki je izredno natančen in enostaven za vsakodnevno uporabo!