Ostalo

Tamponi in neplodnost

Tamponi in neplodnost

Ko je govora o zaščiti med menstruacijo imamo na razpolago dolge, polne police take in drugačne zaščite, vložkov, tamponov, skodelic in vedno več tudi spodnjega perila za čas menstruacije. Trend se (na srečo) vedno bolj obrača alternativnimi izbiram, ampak še zdaleč nismo tam, kjer bi se okoli zaščite spremenila miselnost. To, da so na policah vložki ki dišijo še že ne sliši prav, a ne?

Ko pa je govora o tamponih pa je zgodba v resnici še bolj grozna. Znano je dejstvo a se na žalost o njem bolj malo govori, da tamponi dokazano! povzročajo sindrom toksičnega šoka, ki (lahko) povzroči tudi smrt. Amputacijo udov. Ženskam odstranijo zdrave reproduktivne organe, nekatere pristanejo na invalidskem vozičku… Zgodb je veliko, o njih se govori zelo malo. Na žalost. A če si vsaj malo radovedna si poglej francoski dokumentarni film o tej temi. Naslov je TAMPONI, NAŠI NAJBLIŽJI SOVRAŽNIKI. Ki razkrije več kot bi si kdo želel, a je prav, da veš, če tampone uporabljaš oziroma imaš zraven koga, ki jih. Vredno tvojih 52 minut časa, ki ti v resnici lahko celo rešijo življenje!

Že iz zgoraj napisnega je jasno, da tamponi niso okej. Vsa ostala “zaščitna sredstva” v času menstruacije ne kopičijo krvi v tebi, pri tamponih pa se dogaja ravno to. Poleg tega tamponi vsebujejo toksične sestavine, ki tvoji nožnici in tvojim reproduktivnimi organom ne delajo prav nobene usluge – prej škodo, ki je lahko usodna za tvoje življenje. V času menstruacije se iz maternice ne izloča samo kri ampak tudi tkivo. Tamponi pa nimajo sposobnosti absorbirati tkiva temveč samo menstrualno kri. Kar v praksi pomeni, da tkivo ne more zapustit tvojega telesa, ampak se še kar kopiči v maternici, kar ima lahko velik vpliv na tvojo (z)možnost plodnosti, zanositve. Zato previdno! Če si v fazi aktivnega načrtovanja nosečnosti, razmisli o zaščiti in če le lahko – izberi boljšo, alternativno možnost, ki ti dela manj škode in ne pušča (usodnih) sledi.

Pa ne pozabi – da nisi sama in da v resnici v prvem letu poskušanja uspe le 20% parom.

Srečno!

Ekipa MaybeBaby