Nasveti za zanositev

Vloga moške plodnosti pri zanositvi

Vloga moške plodnosti pri zanositvi

Na poti do zanositve, ki je včasih bolj tarnava kot tista do Trnuljčice – nisi sama – s teboj hodi po tej poti tudi tvoj partner. Tudi on se vrti  na vrtiljaku čustev v obdobju ko načrtujeta nosečnost. Dejstvo je, da sta oploditev pomembna oba – vidva!

Tako pri ženskah, tudi pri moških starost igra vlogo, ko je govora o plodnosti. Večkrat ste upam!, da že slišale, da za neuspeh pri zanositvi niso “krive” samo ženske, kar je kar obveljalo kot nekakšen mit. A temu še zdaleč ni tako.

Plodnost pri moških začne strmo padati, ko le ta dopolni 40 let, tako, da se neplodnost razdeli med ženske in moške v razmerju 50/50. Povprečna starost ženske, ki rodi prvega otroka je bila lansko leto 30,5. Prav tako so očetje vedno starejši. Za občutek kako je bilo v 70-ih – le 15% moških je v vlogo očeta stopilo po starosti 35 let.

Kaj povzroča neplodnost pri moških?

Za moško plodnost obstaja veliko vzrokov, med katere se uvrščajo najvišje na “lestvici” naslednji:
🏃‍♂težave s testisi
🏃‍♂težave s spermiji
🏃‍♂spolno prenosljive bolezni
🏃‍♂ostala zdravstvena stanja, ki imajo vpliv na neplodnost
Seveda pa ne moremo, smemo in niti nočemo mimo prekomerne teže, kajenja, popitega (pre)več alkohola ali uživanja drog.

Če vprašate moške verjetno ne bo nihče na glas povedal, da on pa ne more narediti otroka, saj je to otročje lahko. A kaj ko temu ni tako! Nedavna raziskava na ameriških tleh je vzela pod drobnogled 2000 parov in ugotovili so, da se je moškim po 40 letu plodnost zmanjšala kar za 70%! No, vemo, da so izjeme, a kaj ko le te ne potrjujejo pravila.

Starost moškemu prinese spremene tudi njegovega DNK zapisa, kar povečuje možnost, da se bo njegov otrok rodil z genetskimi nepravilnostmi. Te genetske spremembe se največkrat kažejo v obliki downovega sindroma, shizofreniji, pritlikavosti ter drugih genetskih spremembah, ki imajo lahko zelo velik vpliv tako na otrokovo kot življenje staršev.

Zato res ni “pametno” čakati, da se vse v življenju postavi na svoje mesto. Starejši ko je par, ki bo spočel otroka, manj kvaliteten bo otrok. Čas je, da si nehamo zatiskati oči pred tem, da čas še ni pravi. Ker če ne bo šlo po planu bosta v resnici za zanositev potrebovala več časa kot si predstavljata danes… NA žalost v prvem letu uspe le 20% parov.

Na poti do oploditve vaju lahko čaka en kup ovir, za katere boste potrebovala predvsem čas, da jih bosta premagala. Čas pa teče hitreje kot bi so to vsak od nas želel, zato kar v akcijo.

Za zanositev so ključni plodni dnevi. Čer ne veš kdaj ovuliraš, moraš spoznati ovulacijski test MaybeBaby, ki je do 98% zanesljiv!

V kolikor vama v teh dneh ne uspe, pogumno do strokovnjakov, ki vaju bodo vzeli pod drobnogled in naši morebitne razloge zakaj se ne zgodi.

Sreča je na strani pogumnih!