Ostalo

Vnetje sečil

žensko telo

Okužba sečil je zelo pogosta težava, s katerimi se soočamo ženske. Le redkokatera ženska se lahko pohvali, da ni imela v življenju niti enega vnetja. Še posebej neprijetno je, če se ponavlja, če ni dobro ali pravočasno zdravljeno, pa je lahko tudi nevarno.

Pri ženskah gre najpogosteje za vnetje mehurja in sečnice.  Kar 20% vseh infekcij sečil je ponavljajočih. Ženske obolevajo pogosteje kot moški, in sicer zato, ker sečnica leži v bližini nožnice in danke ter je krajša kakor pri moškem.

Vzroki

Najpogostejši povzročitelj vnetja sečil so bakterije, na drugem mestu so glivice, sledijo pa paraziti in različni virusi. Najpogosteje, kar v 80%, vnetje sečil povzroči bakterija E. coli – črevesna bakterija. Med drugim so lahko še številni drugi faktorji, kot je: nezadosten vnos tekočine, jemanje kontracepcije (zlasti diafragma), prekomerno uživanje sladkarij,..

Bakterije se lahko prenašajo se pri spolnih odnosih ali pri nepravilnem brisanju po opravljeni veliki oziroma mali potrebi. Celice (epitelij) v sečnici so namreč zelo ugodne za prenašanje teh bakterij, zato se pri blažjih oblikah infekcij selijo navzgor. Pomembno je, da ne ukrepaš prepozno, saj se v tem primeru infekcije že lahko širijo navzgor proti ledvicam.

Zdrava sečila

Normalen urin je običajno slamnato rumene barve. Za žensko je normalna količina izločenega seča 0,5–2 litra na dan. Glede na to, koliko piješ, so normalna odstopanja navzgor ali navzdol.

Če piješ manj, kot je normalno, potem izločiš manj seča, in nasprotno. Določena hrana, alkohol, kava, bolezen (npr. sladkorna bolezen) pa lahko povzročijo tudi pogostejše odvajanje seča.

Znaki okužbe sečil

  • Najpogostejši znak je pogosto in boleče odvajanje seča
  • Žgoč in boleč občutek v območju mehurja
  • bolečina v trebuhu nad sramno kostjo
  • slabo počutje, utrujenost
  • majhna količina izločenega urina
  • občutek nenehne potrebe po uriniranju
  • odvajanje po kapljicah.

Urin lahko izgleda bolj mlečen, gost, lahko tudi rdečkast. Okužba ni vedno pogojena z znaki, čeprav se v urinu že nahaja patološko povečano število bakterij. Temu pojavu rečemo asimptomatska bakteriurija in se pri sicer zdravih ženskah praviloma ne zdravi. Zdravijo jo le pri nosečnicah in pri kroničnih bolnikih.

Zakaj dobimo vnetje?

Zdravo telo je vedno v psihofizičnem ravnovesju, kar posledično pomeni, da smo tudi dovolj odporni za okužbe, čeprav je količina bakterij začasno povečana. Odpornost organizma pa lahko močno zmanjšajo različne stresne situacije, ki smo jim izpostavljeni, predvsem če trajajo dlje časa.

Za vnetja so lahko bolj podvržene tudi ženske, po ginekoloških operacijah, sladkorni bolezni,..

 Kaj lahko narediš sama?

Vnetje sečil preprečiš z ustrezno higieno, pri čemer je pomembno redno in pravilno umivanje, to pomeni od spredaj nazaj, ter pravilno brisanje danke in spolovila po opravljeni mali ali veliki potrebi, tudi od spredaj nazaj. Nikar ne uporabljaj agresivnih kozmetičnih sredstev za umivanje. Če se brišeš v obratni smeri, prenašaš bakterije iz danke in vagine proti vhodu v sečnico.

Zelo pomembno je praznjenje mehurja po spolnih odnosih in zadostno pitje tekočine. To ti bo omogočalo, da bakterije sproti spiraš iz sečil. Če je tekočine premalo, je seč gostejši in obstaja večja možnost za nastanek vnetja.

Uporabljal čimbolj naravna intimna mila, nosi čimbolj bombažno spodnje perilo in v času menstruacije poskrbi, da so ti izdelki čimbolj naravni in ekološki.

V naši spletni trgovinici si lahko izbereš svoje ekološke izdelke Masmi, ki so izdelani iz bio-bombaža, postopek izdelave je brez beljenja, ne vsebuje nobenih parfumov, poleg vsega pa so noro udobni in mehki. 🙂

 

Za Maybebaby, Doris