Prehrana in zanositev

Vpliv glutena na plodnost

Ali se spopadaš s težavami s plodnostjo?

Morda je eden izmed krivcev gluten.

Gluten in njegov vpliv na vaše zdravje

Gluten lahko pri ljudeh povzroča tudi bipolarno motnjo in debelost. Raziskave so pokazale, da je gluten tudi vzrok za nekatere težave z neplodnostjo, torej intoleranca na gluten ali ne-diagnosticirana celiakija.

Pri ženskah, ki imajo nepojasnjeno neplodnost, je 2 – 6x verjetneje, da bodo diagnosticirane s celiakijo.

Kako gluten vpliva na plodnost

Tri pomembne zdravstvene spremembe, pri katerih intoleranca na gluten lahko vpliva na plodnost:

  1. Prehranske pomanjkljivosti – Za tvoj prebavni sistem je bistvenega pomena, da ohraniš svoje telo zdravo. To lahko dosežeš s zdravo prehrano in pravilno prebavo hrane, da absorbira potrebna hranila. Intoleranca na gluten lahko povzroči vnetje v sluznici tankega črevesa, ki ovira to absorpcijo. Ko je črevesna sluznica poškodovana, telo manj učinkovito absorbira hranila, potrebna za zdravo telo in zanositev.                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
  2. Kronično vnetje – vnetje črevesja je najbolj znan simptom občutljivosti na gluten, lahko pa se vnetje pojavi tudi v telesu. Ko so v tvojem telesu nenehna vnetja prihaja do kemikalij, ki ne vplivajo dobro na zanositev.                                                                                                                                                              
  3. Avtoimunost: celiakija je avtoimunsko stanje, ki lahko spremeni sposobnost telesa, da prenaša tuje celice, vključno s spermo vašega partnerja ali celo dojenčka. Znano je, da gluten povzroča tovrstne reakcije tudi pri ljudeh brez celiakije.

 

Študija je pokazala, da so nekatere ženske, ki so se trudile zanositi 2 do 6 let, končno zanosile po dveh – devetih mesecih prehrane brez glutena.

Če ne zdravimo intolerance na gluten in podobne simptome celiakije, lahko privede do zmanjšane plodnosti. Neplodnost ni le posledica okvare ali bolezni reproduktivnega sistema. Telo deluje kot celota in kadar ima en sistem težave, lahko vpliva na druge simptome.

Ugotovljeno je bilo tudi, da dieta brez glutena pomaga normalizirati raven ščitnice, ublažiti simptome in potencialno zmanjša potrebo po zdravilih. Struktura beljakovin glutena je podobna tkivu ščitnice in lahko povzroči odziv imunskega sistema.

PCOS in gluten

Ženske, ki trpijo za PCOS, naj se osredotočijo na prehrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in nizkim glikemičnim indeksom, saj je bilo ugotovljeno, da taka dieta pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi.

Če imaš nediagnosticirano neplodnost ali se trudiš zanositi, poskusi brezglutensko prehrano. Škoditi sigurno ne more.

Vsekakor pa se je o teh zadevah pametno pogovoriti s svojim zdravnikom.

 

Te zanima kako prepoznati plodne dni? Več o tem si lahko prebereš v temu članku.

 

Srečno!