Ostalo

Vpliv pH nožnice na zanositev

Ima pH nožnice vpliv na tvojo plodnost?

pH je razmerje med kislostjo in bazičnostjo. Morda nisi nikoli pomislila na vaginalni pH, vendar lahko vpliva na zanositev, če je le ta moten.

👉Naše telo je sicer sposobno uravnavati pH, vendar lahko pride do neravnovesja zaradi različnih dejavnikov, a veliko za ravnovesje pH-ja narediš tudi sama! 🙋‍♀

V večjem delu menstrualnega cikla se vaginalni pH giblje med 3,8 do 4,5 (rahlo kisel). Kislost tega okolja je naravna ovira za okužbe. Vendar se mora vaginalni pH spremeniti, da se prilagodi potrebi po zanositvi. Kislo okolje slabi ali celo ubija spermo. Zato v plodnih dneh hormoni in povečano izločanje sluzi materničnega vratu prispevajo k temu, da vaginalni pH postane bazičen (od 7 do 14). Ta sprememba omogoča, da moški spermij bistveno dlje preživi in ​​s tem poveča možnosti za oploditev jajčeca, ko se sprosti na dan ovulacije (čeprav jajčece lahko preživi le en dan, lahko sperma preživi 3-5 dni, zato velja, da plodno obdobje lahko traja do 7 dni).

Če pa je vaginalni pH preveč bazičen, povečuje možnosti za okužbe, kot sta kandida ali bakterijska okužba nožnice – ki jih lahko s spolnim stikom prenesete na svojega partnerja.

👉Znaki, ki kažejo na oslabljen vaginalni pH:

Zelo gosta maternična sluz (izcedek iz nožnice)
Spremembe vaginalnega vonja
Pogoste vaginalne infekcije
Srbenje nožnice

🌸Glavni vzroki preveč kislega vaginalnega pH-ja:

Nepravilna prehrana: preveč ocvrte hrane, hitra hrana, preveč industrijsko predelane hrane, preveč sladkorja. Poleg tega cigarete, kofein in alkohol lahko tudi porušijo pH ravnovesje. Vsak dan jejte več sadja in zelenjave, saj je to prvi korak pri obnavljanju pH do osnovne vrednosti.

Hidracija pomaga preusmeriti pH na kislost. Pijte dovolj vode – membrane v nožnici potrebujejo vodo, da je zdrava in da lahko opravlja svojo funkcijo.

Drugi dejavniki:
artritis in diabetes
starost
stres
debelost
izpostavljenost toksinom
nekatera maziva niso prilagojena vaginalnemu pH in lahko upočasnijo ali poškodujejo spermo

🌸Glavni vzroki previsoke bazne vaginalne pH vrednosti:

Premajhna količina dobre vaginalne mikro flore: mikroorganizmi, ki naravno naseljujejo nožnico, jo ščitijo pred škodljivimi bakterijami in glivami. V primeru, da bi morali vzeti nekaj antibiotikov, ti odstranijo slabe bakterije, vendar pogosto ubijejo dobre. Jemanje probiotikov lahko pripomore k hitrejšemu ravnovesju. Pijte veliko kefirja ali jogurta, ker vsebujejo mikroorganizme, ki jih potrebujemo.

Odzivnost sperme : Ker je sperma naravno bazična, lahko njena prisotnost v nožnici poslabša pH vagine. Če po spolnem odnosu opazite spremembo vaginalnega vonja, občutite srbenje ali pekoč občutek – je verjetna reakcija na spermo. V nekaterih primerih je lahko okrepitev imunskega sistema ali jemanje sistemskih encimov koristno.

Nizka raven estrogena: Če se ta hormon izloča v premajhnih količinah, pH vrednost pade. Fitoestrogeni (rastlinske kemikalije, ki imajo podobno strukturo kot ženski spolni hormoni) lahko pomagajo (lanena semena, buče, sezamova semena, nato rž, soja, grah, rdeča detelja…)

👉Obstajajo vaginalni testi za preverjanje pH, ki jih kupiš v lekarnah in so enostavni za uporabo. Če imaš težave z zanositvijo, je vsekakor pametno, da preveriš vaginalni pH.

Bistveno pa je, da veš kdaj so tvoji plodni dnevi, da lahko v tistih dneh načrtuješ nosečnost. In to najhitreje izveš s testom za ovulacijo in svojo jutranjo slino.

Srečno! 🌸