Ostalo

Vzroki za neplodnost

Vzroki za neplodnost

Velja pravilo, ki ima seveda izjeme, da v kolikor zdrav, mlad (do 35 leta) par v enem letu ne more spočeti otroka  je lahko lahko razlog za to – neplodnost. Ni pa nujno! Včasih se namreč zgodi, tako kot za vse dogodke v življenju, da se stvari enostavno ne “poklopijo”.

Tako na eni kot na drugi strani. A kot omenjeno, to ne drži to kot pribito. Je pa neplodnost stanje, ki “prizadane” 1 od sedmih parov, ki se soočajo s tovrstnimi izzivi.

📍Neplodnost v moškem ali ženskem telesu nakazuje na to, da se nekaj v telesu dogaja nekaj, kar preprečuje spočetje. Moška in ženska neplodnost sta enako pogost pojav, zato je ključnega pomena, da se oba partnerja odločita za “pregled” dejavnikov, ki bi lahko bili vzrok za neplodnost.

Vzroki neplodnosti pri moških

🤷‍♂ (Pre)majhno število spermijev. Če moško seme vsebuje manj kot 15 milijonov spermijev na mililiter, to lahko ni dovolj za spočetje.
🤷‍♂ Počasna gibljivost semenčic. Spermiji zaradi počasnosti težje dosežejo jajčece in ga posledično ne oplodijo.
🤷‍♂ Zdravje sperme. Spermijeve celice imajo lahko okvare, ki preprečujejo oploditev jajčeca.

Vzroki neplodnosti pri ženskah

🤷‍♀ Motnje ovulacije. Ti so lahko posledica sindroma policističnih jajčnikov (PCOS) ali drugih hormonskih nepravilnosti. Zato je ključno, da vsaka ženska, ki se trudi zanositi spremlja svoj mesečni ciklus, zna prepoznati kdaj v ciklusu so plodni dnevi.
🤷‍♀ Blokirane maternične cevi. Cevka se lahko zamaši kot posledica vnetij, endometrioze ali kirurškega posega.
🤷‍♀ Ginekološka stanja, ki vplivajo na maternično votlino. Sem spadajo kronična vnetja, polipi…

V nekaterih primerih ni mogoče “s prstom” pokazati s prstom na vzrok, ki je kriv za neplodnost.

Dejavniki tveganja za moško in žensko neplodnost

🔴 Starost. To je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na plodnost. Po 35 letu začne plodnost zgubljati na svoji moči. Prav tako se starajo organi, ki niso več tako zelo “aktivni” kot so bili prej.
🔴 Spolno prenosljive okužbe. Redni pregledi brisa, ki zaznajo spolne bolezni, so ključni v fazi načrtovanja nosečnosti.
🔴 Premajhna ali prekomerna teža.
🔴 Kajenje in pitje alkohola.
🔴 Kemoterapija in / ali obsevanje.
🔴 Slaba prehrana. Predvsem predelana, hitra prehrana, (pre)malo zelenjave in sadja, vlaknin…
🔴 Kronični stres. Uf, o stresu pa danes že vrabci čivkajo. Mi pa se še kar požvižgamo nad njegovo močjo in posledicam.

V nekaterih primerih je plodnost moč izboljšati – ko se izboljša stanje, ki je lahko vzrok za težave z neplodnostjo. Ko pa to ni mogoče, pa je možno neplodnost uspešno obvladati z medicinskim zdravljenjem, endoskopskimi operacijami… O tem kaj je najbolj za vas in vašega partnerja vam bo znal najbolje povedati strokovnjak, tako, da ko bosta tako daleč, ne oklevajta in ga brez sramu obiščita. Nista edina!

Pomembno je, da ne obupata in naredita vse kar je v vajini moči. Če nisi prepričana če bi ovulacijski test pomagal tudi tebi, nam piši na info@maybebaby.si ali pa nas kar pokliči na 041 336 352. Z veseljem ti prisluhnemo.

Srečno!