Nosečnost

Zakaj je folna kislina tako pomembna?

nosečnica s sliko ultrazvoka ploda

Folna kislina je bistveno hranilo iz skupine vitaminov B kompleksa. Potrebna je za razvoj celic, za presnovo specifičnih biokemičnih reakcij v telesu, kot je pretvorba homocisteina v metionin.

Zakaj je folno kislino priporočljivo jemati že pred zanositvijo?

Mnogi svetujejo, da je jemanje smiselno že 3 mesece pred zanositvijo, ali več. Zakaj? Da je telo optimalno pripravljeno na zanositev. Velikokrat se zgodi, da ženska tudi po zanositvi še ne ve, da je noseča. V tem primeru je smiselno začeti z jemanjem takoj po tem, ko izveš.

Folati so zelo pomembni pri razvoju nevralne cevi, da se ta tudi pravilno zapre. Pri pomanjkanju se lahko zgodi, da se nevralna cev ne zapre pravilno, posledica tega pa je lahko onemogočen pravilen razvoj hrbtenjače in možganov v nadaljevanju nosečnosti. Nevralna cev se začne razvijati nekje okoli 18. dni po zanositvi in razvoj traja nekje do 28 dneva, zato je v tem začetku velikokrat slišano, da naj se takoj ob pozitivnem rezultatu nosečniškega testa začne tudi jemati folno kislino.

nosečniški trebušček s prehranskimi dopolnili

Kakšne so potrebe folatov?

Potrebe odrasle ženske so približno 200 mcg, medtem ko se v nosečnosti potrebe povišajo na 550-600mcg. Prav tako je potreba povečana v obdobju dojenja in sicer na približno 450—500mcg, kar pomeni, da  je tudi v tem obdobju smiselno jemati folno kislino.

Kako lahko folate dobim s prehrano?

Najbogatejši viri folatov so leča, čičerika, soja, rdeča paprika, jajca, mandlji, svinjska in goveja jetra, ki pa jih je potrebno zaradi velike vsebnosti vitamina A omejiti. Ženska v rodni dobi ne izpolnjuje priporočil glede prehrane in obogatene hrane. Biološka uporabnost folata v vitaminskem pripravku je približno dvakrat večja od prehranskega folata.

Na splošno je bilo ugotovljeno, da bi imeli vsi, tako moški in ženske koristi od povečanega vnosa folata. To je mogoče doseči z vitaminskimi dodatki, če je skladnost s predpisi. Če pa se bo obogatitev hrane s folati v prihodnosti povečala, bo treba ponovno obravnavati vprašanje vitaminskih dodatkov. Folno kislino Ekolife najdeš tudi v naši spletni trgovinici. 😉

Viri:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11252849/   

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22102928/

https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-folate-folic-acid#15.-Fortified-grains   

 

Za Maybebaby, Doris