Ostalo

Zanimiva dejstva o dvojčkih

Ste tudi vi opazil trend, da je med nami vse več dvojčkov? Ravno danes sem videla dve mamici v isti trgovini z dvojčki.

Zato sem hitro izbrskala par zanimiv dejstev o dvojčkih za katere do danes nisem vedela.

1. Če želite ločiti dvojčke med seboj poglejte njihov popek.

🎈Ja, res. Brazgotine, ki izvirajo iz popkovnice niso plod genetike, ampak plod okoliščin kako se popkovnica prereže in nato zaveže. Drug način, da ločite dvojčke je prstni odtis. Identični dvojčki si sicer delijo DNK vendar izpostavljenost različnim dejavnikom v maternici vpliva na strukturo in obris prstnega odtisa.

2. Dvojčka imata lahko dva različna očeta

🎈Ta pojav se imenuje Heteropateralna superfekundacija in je pri ljudeh zelo zelo redek. Do tega pride takrat, ko ženska, med tem ko ovulira, seksa z več kot enim moškim. Sperma vsakega moškega oplodi jajce, kar povzroči dvojčke. Je pa to pojav, ki se večkrat pojavi pri psih in mačkah.

3. Možnost za spočetje dvojčkov je večja kot 30 let nazaj

🎈Spočetje dvojčkov se je od leta 1980 povečala kar za 76%, za kar strokovnjaki “krivijo” ženske, ki se kasneje odločajo za otroke. Danes je bolj pogost pojav, da ženske zanosijo v tridesetih letih, prej pa je bilo bolj pogosto, da so zanosile v dvajsetih letih. Ena izmed raziskav na to temo, ki izhaja iz židovskega medicinskega centra na Long Islandu pa je pokazala, da ženske, ki so rojevale ženske, za centimeter višje od žensk, ki so rodile le enega otroka na enkrat.

4. Zarodki, ki si delijo isto maternico in isti rojstni dan, še ne pomeni, da so dvojčki

🎈V ekstremno redkih primerih se pojavi superfetacija, ko ima noseča ženska menstruacijo a se hkrati oblikuje drugi zarodek. Pogosto se v takih primerih zgodi, da se otrok, ki je bil spočet prvi, rodi prezgodaj, otrok, ki pa je bil spočet kot drugi, pa se se lahko rodi na drug dan.

5. Dvojčki govorijo svoj jezik

🎈Kar je slišati kot otroško brbljanje je v bistvu lahko skrivni jezik teh dveh bitij, ki se razvoje samo med njima in ga samo onadva razumeta. Raziskave so pokazale, da kar 40% dvojčkov razvije svoj zasebni jezik. Kako zabavno!

6. Dvojčki – zrcalna slika

🎈Če se oplojeno jajčece razcepi kasneje kot po navadi, se lastnosti dvojčkov zrcalijo en iz drugega. Primer: en dvojček postane levičar, en desničar. V res skrajnih in ekstremno redkih primerih se lahko zrcalno obrnejo tudi organi in sicer da so pri enem dvojčku jetra na levi in sicer na desni.

7. Mamice dvojčkov živijo dlje!

🎈V letih med 1800 in 1970 so v Utahu na Univerzi preučevali podatke o smrti in rojstvu in ugotovili, da so mamice, ki so rodile dvojčke, živele dlje kot mamice brez dvojčkov. To pa je zanimivo!

8. Dvojčka se povežeta že v maternici

🎈Dvojčki imajo to moč, da se začnejo povezovati v maternici, ko so stari 14 tednov. Od tam naprej pa jih veže neka nevidna vez, ki ji ne more pretrgati nihče.

Sigurno ste že slišali zgodbe dvojčkov, ki so bili ločeni kilometre in kilometre stran, pa se so vseeno vedeli in čutili, da se z njihovo drugo polovico “nekaj dogaja”.