Ostalo

Zanimiva dejstva o menstruaciji

Menstruacijska krvavitev je posledica padca hormonov, kar pripelje do skrčenja žil, to pa vodi do zmanjšanja pretoka skozi kapilare in zato odmrejo zgornje plasti maternične sluznice, ki se nato odluščijo. Menstrualni izloček je mešanica delčkov tkiva, sluzi in krvi.

Spremenjeno počutje v drugi polovici ciklusa je posledica fiziološkega dogajanja, padca estrogenov v tem delu menstruacijskega ciklusa. PMS obsega razdražljivost, jokavost, slabo spanje, napete prsi, otekline, dvig telesne teže, napihnjenost, bolečine v spodnjem delu trebuha, zaprtje, slabšo koncentracijo in depresivnost. Najmanj je izražen pri ženskah, ki jemljejo hormonsko kontracepcijo ali imajo vstavljen maternični vložek s hormonom.

Menstruacijo lahko ženske občutimo na zelo različne načine. Medtem, ko imajo nekatere visoke bolečine pred ali med menstruacijo, pa so na drugi strani ženske, ki jim menstruacija ne prinaša nikakršnih bolečin ali slabšega počutja. Običajno obdobje menstruacije traja štiri do osem dni. Mesečne in redne menstruacije so znak, da je tvoj ciklus normalen.

Zate smo raziskali smo najbolj zanimiva dejstva za katera mogoče še nisi slišala 😉 :

1. V zimskem času daljše in bolj boleče menstruacije

Si vedela, da so zimskem času menstruacije lako daljše kot običajno in bolj boleče? Prav tako naj bi vplivala tudi dolžina dneva – temnejši, krajši dnevi lahko negativno vplivajo na vaše razpoloženje v kombinaciji z ženskimi hormoni. Domneva se, da je to posledica pomanjkanja sonca, ki našim telesom pomaga proizvajati vitamin D in dopamin – ki izboljšata naše razpoloženje, srečo, koncentracijo in vsesplošno zdravje.

2. Zanositev med menstruacijo

Čeprav je manj verjetno, da boste med menstruacijo zanosili, to sploh ni nemogoče. To je zato, ker lahko sperme preživijo v telesu do pet ali šest dni – torej, če imate relativno kratek cikel, imate spolne odnose proti koncu menstruacije in ovulirate tik po koncu menstruacije, seveda lahko zanosite.

 

3. Povprečna starost prve menstruacije veliko prej kot v preteklosti

Ker ženske tehtajo več kot so v preteklosti, prvo menstruacijo dobijo pri nižji starosti, prav tako pa pridejo v meno kasneje. V V 19. stoletju so dekleta dobila menstruacijo šele v najstniških letih – povprečna starost je bila okoli 17 let. Danes je povprečna starost za začetek menstruacije 12 – celih pet let mlajša.

Znanstveniki menijo, da je za to nekaj ključnih razlogov, in sicer izboljšana prehrana. Jemo bolje in več kot naši predniki pred nekaj sto leti, maščobne celice pa tvorijo estrogen. Več maščobnih celic imamo, več estrogena je v telesu, kar lahko sproži začetek menstrualnega cikla. Dejavnik je tudi povečana raven stresa. Visoke ravni stresa lahko dejansko sprožijo začetek menstruacije.

 

4. Menstruacija predstavlja kar 10 let tvojega življenja

Če seštejemo, to pomeni približno 10 let, ali približno 3500 dni življenja povprečne ženske, ki bo preživela menstruacijo. Število glede na uporabo tamponov je neverjetno. Ženska naj bi porabila v življenju približno kar 11.000 tamponov. Seveda smo si vsi različni in je odvisno tudi od dolžine cikla do poroda, dojenja in kulture, saj vse to lahko vpliva na število menstruacij, ki jih ženska dobi v svojem življenju.

5. Med menstruacijo izgubiš veliko manj krvi, kot si misliš

Včasih, ko imaš še posebej težak dan, se lahko počutiš, kot da je nekaj narobe. Zagotovo ni normalno proizvesti toliko krvi?!

Čeprav se morda zdi veliko, tvoje telo med menstruacijo dejansko izgubi le približno tri žlice krvi. Povprečna ženska lahko v normalnem obdobju izgubi od ene žlice do majhne skodelice krvi. V kolikor je izguba krvi večja ali celo prevelika, to lahko poveča tveganje za anemijo, ki lahko povzroči omotico, utrujenost in slabo cirkulacijo.

 

 6. Čas menstruacije je odvisen od ovulacije

Menstruacija se običajno pojavi 14 dni po ovulaciji. Prvi del cikla se lahko giblje od 7 do 20 dni, kar lahko povzroči krajše ali daljše cikle, odvisno od tega, kdaj ovuliraš. Na primer, če ovuliraš 14. dan, boš imela menstruacijo 28. dan. Po drugi strani pa, če ovuliraš 10. dan, bi morala menstruacija priti 24. dan.

 

7. S plahtico nad težave

Plahtica velja za vsestransko zdravilno rastlino, ki pomaga odpraviti številne težave, kot so beli tok, bolečine med menstruacijo in celo proti omotici med nosečnostjo. Uspešno pomaga uravnavati premočne menstruacije, odpravlja beli tok, krepi maternične vezi, pomaga pri zdrku maternice, lajša težave v meni, pred porodom pripravlja na porod, po porodu pa vzpostavlja ravnovesje v delovanju ženskih organov. Čaj iz navadne plahtice pomaga pri zastajanju vode in debelosti, poleg tega pa zadržuje razvoj sladkorne bolezni. Obenem razbremeni jetra, spodbuja presnovo in je krepčilen.

8. Vpliv prehrane na menstruacijo

Dejstvo je, da hrana deluje na ravni hormonov, pri tem pa posledično tudi na rednost in intenzivnost menstruacij. Odvečna telesna maščoba lahko poveča izločanje estrogena (ta vpliva na menstruacijo), prav tako tudi visoki odmerki zaužitega kofeina, zato je nujno, da ohranjate zdravo telesno težo ter zaužijete zmerne količine kave in čaja.