Ostalo

ZNAČILNOSTI PCOS IN KAKO GA PREPOZNATI

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je stanje, ki vpliva na raven hormonov v ženskem telesu.

Ženske s PCOS proizvajajo višje kot normalne količine moških hormonov. Zaradi tega hormonskega neravnovesja preskočijo menstruacije in jim težje zanosijo.

PCOS povzroča tudi rast las na obrazu in telesu, ter plešavost. Lahko prispeva k dolgoročnim zdravstvenim težavam, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca.

Znano je, da kontracepcijske  tablete  lahko pomagajo uravnavati hormonsko neravnovesje.

Kaj je PCOS?

PCOS je težava s hormoni, ki prizadene ženske v njihovi rodni dobi (v starosti od 15 do 44 let). Kar 26,7 odstotkov žensk ima v tej starostni skupini PCOS.Veliko pa je teh, ki  ima PCOS, vendar tega ne vedo. V eni od študiji so ugotovili, da kar 70 odstotkov žensk s PCOS ni bilo diagnosticiranih.

Policistični jajčniki predstavljajo motnjo, ki vpliva na reproduktivno sposobnost jajčnikov, ki proizvajajo estrogen in progesteron – hormoni, ki uravnavajo menstrualni cikel. Jajčniki proizvajajo tudi majhno količino moških hormonov, imenovanih androgeni. Jajčniki sproščajo jajca, ki jih oplodi človeku sperma. Sproščanje jajca vsak mesec se imenuje ovulacija.

Folikle stimulirajoči hormon (FSH) in luteinizing hormon (LH) nadzor ovulacija. FSH spodbuja jajčnike za proizvodnjo folikula – vreče, ki vsebuje jajce – in nato LH sproži jajčnik, da sprosti zrelo jajce.

PCOS je “sindrom”, ali skupina simptomov, ki vpliva na jajčnike in ovulacijo. Njegove tri glavne značilnosti so:

  • Ciste na jajčnikih
  • Visoka raven moških hormonov (testosteron)
  • Neredni ciklus

Policistični jajčniki oziroma sindrom policističnih jajčnikov je stanje, pri katerem so v jajčnikih številne drobne ciste.  Te ciste so drobni folikli z nezrelimi celicami, ki za razliko od foliklov v normalnih jajčnikih ne rastejo in ovulirajo, temveč proizvajajo prekomerne količine moških hormonov (testestorona), ki se izločajo v kri.

Pomanjkanje ovulacije spreminja raven estrogena, progesterona, FSH in LH. Raven estrogena in progesterona je nižja kot običajno, medtem ko so ravni androgena višje.

O simptomih bolezni je prvič poročal italijanski zdravnik Antonio Vallisneri  leta 1721.

Kako prepoznamo sindrom policističnih jajčnikov?

Nekatere ženske začnejo opažati simptome v času menstruacije. Druge odkrijejo, da imajo PCOS šele po tem, ko so nepojasneno pridobile veliko teže ali pa so imeli težave z zanositvijo.

🗯️Značilna stalna utrujenost,

🗯️Čezmerna poraščenost na predelih brade, zgornje ustnice, prsih in trebuhu. Več kot 70% žensk s temi težavami ima težave tudi s poraščenostjo.

🗯️Čezmerna telesna masa,

🗯️Neredne ali celo izostale menstruacije. Nekatere ženske dobijo manj kot 8 menstruacij v letu.

🗯️Hude krvavitve

🗯️Težave s kožo in izrazite akne, saj moški hormoni lahko naredijo kožo bolj mastno kot običajno

🗯️Različne oblike razpoloženjskih motenj,

🗯️Inzulinska rezistenca,

🗯️Pigmentni madeži na vratu, pod pazduhami, na notranji strani stegen,

🗯️Glavoboli. Hormonske spremembe lahko sprožijo glavobole pri nekaterih ženskah.

🗯️Redki lasje

 

Kaj ga povzroča?

Ker še ni popolnoma jasno kaj točno povzroča sindrom policističnih jajčnikov, je zdravljenje usmerjeno predvsem v lajšanje in odpravljanje simptomov in ne v zdravljenje samega sindroma.

Zdravniki so si enotni, da gre za kombinacijo genetske predispozicije in neštetih življenjskih in okoljskih dejavnikov.

Najbolj pogosta povezava s PCOS je ravno inzulinska rezistenca. Inzulinska rezistenca je tudi osnovni razlog za povišanje telesne teže pri več kot 50 % žensk s PCOS. Posledica kombinacij PCOS, povišane telesne teže in inzulinske rezistence je ponavadi težja zmožnost zanositve ali celo neplodnost. Poleg vseh naštetih težav pa PCOS s seboj prinese še povišano nevarnost za srčno-žilna obolenja, diabetes in povišan pritisk.

Kako PCOS vpliva na vaše telo?

🗯️Neplodnost

🗯️Da bi zanosila, moraš imeti ovulacijo.

🗯️Presnovni sindrom. Do 80 odstotkov žensk s PCOS ima težavo sprekomerno telesno težo. Debelost in PCOS povečata tveganje za visok krvni sladkor, visok krvni tlak, nizek HDL (“dober”) holesterol in visok LDL (“slab”) holesterol.

🗯️Apneja za spanje

To stanje povzroča ponavljajoče se prekinitve dihanja med nočjo, ki prekinejo spanec. Apneja za spanje je pogostejša pri ženskah, ki imajo čezmerno telesno težo – še posebej, če imajo tudi PCOS. Tveganje za apnejo v spanju je 5 do 10-krat večje pri debelih ženskah s PCOS kot pri tistih brez PCOS.

🗯️Depresija. Take hormonske spremembe in simptomi, kot je poraščenost lahko negativno vplivajo na čustva. Mnogo žensk s PCOS na koncu doživljajo depresijo in tesnobo.

 

Kako si lahko v primeru PCOS pomagate s testom za ovulacijo MaybeBaby, pa si lahko prebereš tukaj.

Prišla si do konca članka 🙂 Zahvaljujem se ti za tvoj čas… Za več informacij in nasvetov nam lahko slediš tudi na našem IG ali Facebook profilu.