Nasveti za zanositev, Ostalo

Moška plodnost – Kako izboljšati količino sperme?

Zdravje sperme in moška plodnost

Vemo, da so število spermijev, gibljivost sperme in morfologija le te bistveni dejavniki pri plodnosti, kaj pa količina sperme? Količino semena, ki ga proizvede moški? Na to lahko vplivajo različni življenjski dejavniki in osnovne medicinske razmere. Želiš izvedeti več, kako izboljšati količino sperme? Povečaj svoje znanje o moški plodnosti.

 

Kakšna je normalna količina sperme?

Količina moške sperme (tehnično gledano merimo količino vašega semena) je v bistvu količina semena, ki ga proizvede pri ejakulaciji.

To se lahko razlikuje od moškega do moškega, vendar bi radi na splošno videli meritev med 1,5 ml in 5 ml. Če je manj kot 1,5 ml, bi to lahko bil razlog za skrb glede plodnosti. Za vizualno predstavo, čajna žlička zadrži približno 5 ml tekočine, zato bi bila količina manj kot 1,5 ml manj kot tretjina čajne žličke.

Pri analizi sperme bodo klinike (in ExSeed test plodnosti za domačo uporabo) uporabljale količino, ki jo proizvede moški da bi izračunale tvojo skupno število spermijev. To storijo tako, da pomnožijo tvojo koncentracijo sperme (količino spermijev, ki jih vidijo v 1 ml semena) s tvojo količino.

Idealen rezultat je skupno število spermijev 39 milijonov na ejakulat. Velja tudi nekako, da manjša kot je količina, težje je doseči to zdravo referenčno točko.

semenska tekočina in volumen

Kaj povzroča nizko količino sperme?

Obstaja več dejavnikov, ki lahko vplivajo na količino sperme. Kot pri večini področij zdravja sperme, nekatere težave lahko odpraviš z obravnavanjem življenjskih izbir, medtem ko druge lahko povežemo z bolj kompleksnimi medicinskimi razmerami.

Dehidracija

Na tvojo proizvodnjo semenčic lahko vpliva količina vode, ki jo popiješ. Podobno kot se tvoj urin zgosti, če si dehidriran, se lahko tvoje seme zgosti in postane bolj lepljivo, če ne piješ dovolj vode. To ne vpliva le na količino tvoje sperme, ampak tudi oteži plavanje spermijev.

Zamašitve

Ejakulacijski vodi omogočajo pretok sperme iz mod skozi reproduktivni sistem in nazadnje skozi sečnico. Zamašitve ali ovire v ejakulacijskih vodih lahko privedejo do nizke količine semena ali celo semena, ki vsebuje malo ali nič spermijev. Te zamašitve so lahko prisotne od rojstva ali pa jih povzročajo brazgotine po predhodnih operacijah ali okužbah. Najboljši način, da se omenjene zamašitve lahko odkrijejo, je običajno ultrazvok.

Težave s prostato

Prostata je ”odgovorna” za približno 20-30% tekočine, ki jo vidimo v semenu. Zato lahko težave s prostato vplivajo na količino sperme. V nekaterih primerih gre lahko za zamašitev ali okužbo, toda pomembno je vedeti, da lahko v nekaterih primerih nizka količina semena kaže na raka prostate.

Retrogradna ejakulacija

Retrogradna ejakulacija je stanje, pri katerem delček ali celotno seme konča v mehurju ob vrhuncu spolnega odnosa, namesto izliva iz penisa. To lahko povzroči težave s količino proizvedene sperme in za nekatere moške pomeni, da sploh ne izločajo semena.

Življenjski dejavniki

Obstajajo nekateri življenjski dejavniki, ki lahko vplivajo na količino – in to so običajni krivci, ko gre za škodovanje zdravju sperme. Nekatere manjše študije so ugotovile, da lahko kajenje vpliva na količino sperme, prav tako tudi občasno prekomerno pitje alkohola, slaba kakovost spanja in prekomerna teža.

ExSeed test plodnosti za moške

Kako lahko izboljšam količino sperme?

Če si zaskrbljen glede količine sperme, je priporočljivo, da najprej poskusiš rešiti in izboljšati ravno te življenjske dejavnike, ki bi lahko vplivali nanjo.

Začneš lahko tako, da…

 

  • Piješ več vode.
  • Prenehaš kaditi.
  • Uživaš dodatke, ki so bili posebej formulirani za moško plodnost in vključujejo cink, za katerega so študije pokazale, da lahko izboljša količino sperme – dodatek za moško plodnost s cinkom najdeš tudi tukaj.
  • Dosežeš zdravo telesno težo.
  • Se redno giblješ.

Vsi te dejavniki lahko pripomorejo k tvojemu vprašanju: Kako lahko izboljšam količino sperme? V primeru vseh izboljšanj v osnovnem življenjskem slogu in ne izboljšanju rezultatov, ali pa bi vas še naprej skrbelo, pa je morda smiselno, da se posvetujete s svojim zdravnikom. Ta vam bo lahko svetoval glede naslednjih korakov in preiskav.

 

Tudi če je tvoja količina sperme posledica osnovnega zdravstvenega stanja, obstaja velika verjetnost, da se lahko popravi. Manjše kirurške posege lahko uporabimo za reševanje težav, vključno z zamašenimi ejakulacijskimi vodi, retrogradno ejakulacijo in težavami s prostato, ki jih je mogoče rešiti tudi z operacijo ali zdravili.

 

Zanositev z majhno količino sperme

Vsekakor je mogoče zanositi tudi z majhno količino sperme, čeprav glede na koncentracijo sperme lahko za vas postane težje. Vse se vrti okoli izračuna, o katerem smo že govorili. Spomnite se, nekako je cilj videti približno 39 milijonov spermijev na ejakulat. Če proizvedeš samo 1 ml semena, vendar v tem milimetru obstaja 40 milijonov spermijev, teoretično imaš boljše možnosti za spočetje kot nekdo, ki proizvede 3 ml semena, vendar ima le 2 milijona spermijev na mililiter. Če se boriš tako s številom spermijev kot tudi s količino, so to težave, ki se lahko pojavijo.

Pomembno je tudi vedeti, da čeprav so spermiji zvezde predstave, ko gre za spočetje, tvoje seme še vedno igra pomembno vlogo pri zaščiti in potovanju teh celic, zato je lahko koristno, da še vedno poskušaš izboljšati količino sperme.

Zanositev

Kako lahko preverim količino sperme?

Dobra novica je, da je količino sperme, za razliko od drugih parametrov, dejansko precej enostavno preveriti – tehnično jo lahko narediš le tako, da pogledaš, koliko semena proizvedeš pri ejakulaciji. Toda namesto da bi masturbirali na čajno žličko (kar se ne sliši kot dobra higienska praksa v kuhinji…), lahko uporabiš ta enostaven in hiter test plodnosti za domačo uporabo. Komplet set, ne le, da pokaže količino sperme, ampak tudi preveri gibljivost in število spermijev, razbere skupno število gibljivih spermijev, kar je eden najboljših pokazateljev moške plodnosti po Svetovni zdravstveni organizaciji.