Ostalo

Posledice kontracepcijskih tabletk

V današnjem hitrem tempu življenja se mnoge ženske odločajo za kontracepcijske tabletke. Dobro poznana metoda za preprečevanje neželene nosečnosti pa lahko ob jemanju in po samem prenehanju jemanja prinese tudi kar nekaj sprememb. Čeprav so te tabletke znane po svoji zanesljivosti, pa lahko marsikateri ženski prinesejo negativne posledice zaradi jemanja kontracepcijskih tabletk. V preteklosti smo tudi sami preko vprašalnika zabeležili zares zanimive rezultate. Naše bralke smo povabili k sodelovanju o jemanju kontracepcijskih tabletk in o pozitivnih in negativnih spremembah. Kar 85% žensk od vseh, ki so sodelovale, je imelo z jemanjem negativno izkušnjo in nekatere pravijo, da občutijo to spremembo še danes, tudi par mesecev po prenehanju jemanja.

Kontracepcijske tabletke so postale priljubljen način kontracepcije zaradi svoje visoke učinkovitosti in enostavne uporabe. Vendar pa je ključno razumeti, da vsaka medicinska intervencija nosi svoje potencialne posledice, ki jih je treba temeljito preučiti in se o njih pozanimati, predno se za jemanje odločimo.

Hormonsko ravnovesje

Ena od najpogostejših skrbi je vpliv kontracepcijskih tabletk na hormonsko ravnovesje ženskega telesa. Raziskave kažejo, da lahko dolgotrajna uporaba teh tablet vpliva na ravni estrogena in progesterona, kar lahko sproži različne neželene učinke, vključno z motnjami razpoloženja, povečanjem telesne mase in zmanjšanjem libida.

posledice jemanja kontracepcijskih tabletk

Suhost nožnice

Suhost nožnice je lahko ena izmed posledic jemanja kontracepcijskih tabletk. Ta težava se lahko pojavlja zaradi različnih dejavnikov, ki jih sprožijo hormonske spremembe, povezane z jemanjem.

Nekateri možni vzroki suhosti nožnice pri jemanju tabletk:

  1. Vpliv na hormonsko ravnovesje: Kontracepcijske tabletke vsebujejo hormone, ki lahko vplivajo na naravno hormonsko ravnovesje v telesu. Nihanja v ravneh estrogena in progesterona lahko vplivajo na vlažnost nožnice.
  2. Zmanjšanje ravni estrogena: Nekatere kontracepcijske tabletke lahko zmanjšajo proizvodnjo estrogena, kar lahko vodi do zmanjšanja naravne vlažnosti nožnice. Estrogen igra ključno vlogo pri ohranjanju zdrave sluznice nožnice.
  3. Vpliv na lubrikacijo: Hormonske spremembe, ki jih povzročajo kontracepcijske tabletke, lahko vplivajo na naravno vlažnost nožnice med spolnim odnosom.
  4. Individualni odziv: Vsako telo je edinstveno, zato bodo ženske na kontracepcijske tabletke odreagirale različno. Nekatere ženske lahko doživijo suhost nožnice, medtem ko druge morda ne bodo imele teh težav.

Spremembe razpoloženja

Nekatere ženske poročajo o spremembah razpoloženja, kot so občutki anksioznosti, depresije ali razdražljivosti. Hormonske spremembe, ki jih povzročajo kontracepcijske tabletke, lahko vplivajo na čustveno ravnovesje posameznice.

Povečanje telesne mase

Nekatere posameznice doživijo nenadno pridobivanje telesne mase kot posledica jemanja kontracepcijskih tabletk. To lahko povzročijo tudi že zgoraj omenjene hormonske spremembe in zadrževanje vode.

kontracepcijske tabletke

Nihanje libida

To je lahko povezano z zmanjšanjem ravni testosterona, ki je povezan z željo po spolnosti. Zmanjšana spolna želja ali nizko spolna slo je eden od zelo pogostih stranskih učinkov, ki ga lahko doživijo ženske ob jemanju kontracepcijskih tabletk. Ta pojav lahko vpliva na kakovost življenja in intimnost, seveda pa lahko ima lahko različne vzroke. Tu je nekaj dejavnikov, ki lahko pojasnjujejo zmanjšano spolno željo pri nekaterih ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tabletke:

Hormonsko ravnovesje

  1. Občutljivost: Nekatere ženske lahko doživijo občutljivost dojk ali povečanje njihove velikosti kot stranski učinek jemanja kontracepcijskih tabletk.
  2. Glavoboli in migrene: Kontracepcijske tablete lahko povzročijo glavobole ali migrene pri nekaterih uporabnicah. To je lahko povezano s spremembami v ravneh hormonov.
  3. Pri nekaterih ženskah lahko pride do sprememb v krvnem tlaku kot odziv na kontracepcijske tablete.
  4. Razširjene žile (venska tromboza): Zelo redko lahko kontracepcijske tablete povečajo tveganje za nastanek krvnih strdkov, kar lahko vodi do venske tromboze.
  5. Slabost in bruhanje: V primeru jemanja tabletk na tešče (ob nepravilnem jemanju).
  6. Občutljivost na sončno svetlobo: Pri nekaterih ženskah so opazili povečano občutljivost na sončno svetlobo ali pigmentacijo kože kot posledico kontracepcijskih tabletk.

Pomembno je, da se posvetuješ s svojim izbranim ginekologom pred samo uporabo. Čeprav so tabletke predpisane v velikih primerih veliko prekmalu, brez informacij in kot kratkoročno reševanje težav. Izobrazi se tudi o možnih tveganjih in koristih glede na svoje individualne potrebe in zdravstveno stanje. Dejstvo je, da se vsaka zase najboljše odloči in sama sigurno najbolje poznaš svoje telo. Zato je odločitev za jemanje čisto individualna in prav je, da imamo o tem dostopne informacije in se o določeni metodi lahko izobrazimo in posvetujemo. Ne pozabimo, da so posledice kontracepcijskih tabletk povsem individualne in se lahko razlikujejo.