Ostalo

Oksitocin, hormon vsega lepega

Oksitocin hormon

Večina ljudi pozna oksitocin kot hormon, ki je najtesneje povezan z našimi družbenimi vezmi – še posebej, ko gre za ljubezen, porod, dojenje,..

Vpliv oksitocina

Kljub tem mešanim signalom ima oksitocin nedvomno pomembno vlogo pri vzpostavljanju in ohranjanju odnosov. In vse se začne na enem mestu: v možganih. Oksitocin proizvaja hipotalamus, del možganov, ki ohranja notranje funkcije telesa v ravnovesju, hipofiza pa ga izloča v krvni obtok. Od tam se oksitocin usmeri v hrbtenjačo ali druge dele možganov, odvisno od njegovega končnega namena.

Kaj sproži sproščanje oksitocina?

Večinoma je za sproščanje oksitocina potrebna ena stvar: druga oseba. Medtem ko je tradicionalno povezan s seksom, dojenjem in porodom, lahko skoraj vsaka oblika družbene vezi ali pozitivnega fizičnega stika sproži oksitocin.

oksitocin hormon sreče

Ali moški in ženske drugače doživljajo oksitocin?

Ženske imajo običajno višje ravni oksitocina kot moški (navsezadnje je to ključni hormon, ki sodeluje pri porodu in dojenju). Ne glede na biološke razlike se zdi, da moški in ženske doživljajo oksitocin na veliko enakih načinov. Omogoča navezovanje vezi z otroci, povečuje romantično navezanost in igra pomembno vlogo pri razmnoževanju za oba spola.

Ravni oksitocina

Raven oksitocina so odvisne tudi od vzpostavljanja samih družbenih vezi. To je lahko masaža, poslušanje glasbe, objem, poljubljanje,.. Pravijo mu tudi hormon ljubezni, saj ga povezujemo z najlepšimi občutji in vsem, kar nas dela človeške: s srečo, zaljubljenostjo, povezanostjo, užitki, sproščenostjo in empatijo.