Nasveti za zanositev

7 nasvetov, kako se pripraviti na nosečnost

Pred začetkom potovanja v starševstvo je pomembno, da se ustrezno pripraviš na nosečnost. 

To ne vključuje le skrbnega spremljanja menstrualnega cikla z uporabo testov nosečnosti in testov ovulacije, temveč tudi skrb za svoje splošno telesno in čustveno počutje. V tem članku bomo raziskali ključne nasvete za pripravo telesa in duha na nosečnost.

1. Razumevanje menstrualnega cikla in plodnih dni

Prvi korak pri načrtovanju nosečnosti je razumevanje svojega menstrualnega cikla. Test ovulacije je odličen način za določitev plodnih dni, torej obdobja, ko imaš največje možnosti za zanositev. 

Testi ovulacije zaznajo povečanje luteinizirajočega hormona (LH), ki kaže na prihajajočo ovulacijo.

Menstrualni cikel je sestavljen iz treh faz in sicer:

Folikularna faza

Ta faza se začne s prvim dnem menstruacije. V tej fazi se jajčece pripravlja na ovulacijo. Nivo hormona folikle stimulirajočega hormona (FSH) se poveča, kar spodbudi rast foliklov v jajčnikih. Eden od foliklov postane prevladujoč in nadaljuje z rastjo, medtem ko se ostali razgradijo. Ta faza traja približno dva tedna.

Ovulacijska faza

To je srednja faza cikla, ki se običajno zgodi okoli 14. dne. V tej fazi jajčece dozori in se sprosti iz jajčnika v jajcevod. To je obdobje, ko je verjetnost za zanositev največja. Povečana raven hormona luteinizirajočega hormona (LH) sproži ovulacijo.

Lutealna faza

Po ovulaciji se folikel v  jajčniku pretvori v korpus luteum, ki proizvaja hormone, kot sta progesteron in estrogen. Ti hormoni pripravijo maternico na morebitno nosečnost. Če ne pride do zanositve, se raven progesterona zmanjša, kar sproži menstruacijo. Lutealna faza traja približno 12-16 dni.

2. Sledenje menstrualnemu ciklu

Poleg testov ovulacije je pametno voditi dnevnik menstrualnega cikla. S tem si lahko bolj natančno določiš plodne dni in ugotoviš morebitne nepravilnosti v ciklu, ki jih je treba obravnavati s svojim zdravnikom.

Če si želiš zanositi, je natančno spremljanje menstrualnega cikla ključno. Omogoča ti, da ugotoviš svoje plodne dni, torej obdobje, ko imaš največje možnosti za zanositev. To ti omogoča, da lahko za ta čas načrtuješ spolne odnose in si tako povečaš možnost za zanositev.

Menstrualni cikel najlažje spremljaš preko različnih aplikacij, lahko pa seveda uporabljaš tudi fizičen koledar.

3. Uravnotežena prehrana

Prehrana igra ključno vlogo pri pripravi telesa na nosečnost. Poskrbi, da boš uživala uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini, minerali in folno kislino. To je še posebej pomembno v času načrtovanja nosečnosti, saj lahko določena hranila, vitamini in minerali pomagajo pri razvoju zdravega ploda.

Folna kislina, znana tudi kot vitamin B9, je izjemno pomembna za nosečnost in zdrav razvoj ploda iz več razlogov:

  • Preprečuje nevrocevralne okvare – Folna kislina igra ključno vlogo pri zgodnjem razvoju živčnega sistema ploda. Pomanjkanje folne kisline med nosečnostjo poveča tveganje za nevrocevralne okvare, kot je hrbtenična bifida, pri kateri se hrbtenična cev ne zapre pravilno. Ustrezen vnos folne kisline lahko zmanjša to tveganje.
  • Pomaga pri tvorbi DNK – Folna kislina je ključna pri tvorbi in popravilu genetskega materiala (DNK), tako pri materi, kot pri razvijajočem se plodu.
  • Podpira rast in razvoj ploda – Folna kislina igra vlogo pri tvorbi rdečih krvničk, ki prenašajo kisik po telesu, kar je ključno za razvoj ploda.
  • Preprečuje prezgodnji porod – Nekatere študije so pokazale, da ustrezen vnos folne kisline med nosečnostjo lahko zmanjša tveganje za prezgodnji porod.
  • Podpira zdravje matere – Folna kislina pomaga tudi pri preprečevanju anemije pri nosečnicah in podpira njihovo splošno zdravje.

4. Fizična pripravljenost

Telesna vadba je pomemben del priprave na nosečnost. Redna zmerna telesna aktivnost ti bo pomagala ohraniti zdravje, telesno pripravljenost in zmanjšati stres. 

Zate imamo nekaj idej kaj lahko počneš, da se fizično pripraviš na nosečnost: 

  • Hoja je odlična nizko intenzivna vadba, ki jo lahko izvajaš skozi celotno nosečnost. Tempo in razdaljo prilagodi glede na svoje sposobnosti in trenutno kondicijo. 
  • Plavanje je nežna vadba, ki razbremeni pritisk na sklepe. Plavanje v topli vodi lahko pomaga sprostiti mišice in zmanjšati otekanje.
  • Prenatalna joga je posebej prilagojena za nosečnice. Pomaga izboljšati prožnost, ravnotežje in dihalno tehniko ter zmanjšuje stres.
  • Prenatalni pilates lahko pomaga krepiti mišice trupa, kar je koristno za ohranjanje stabilnosti in zmanjšanje bolečin v hrbtu ter križu. 
  • Krepitev medeničnega dna s pomočjo Keglovih vaj lahko pomaga preprečiti težave, kot je uhajanje urina, ki se pogosto pojavijo med nosečnostjo.
  • Vaje za dihanje in sprostitev – Te vaje lahko pomagajo obvladovati stres in tesnobo ter se pripraviti na porod.
  • Vadba na sobnem kolesu – Če imaš dostop do sobnega kolesa, je kolesarjenje z nizko intenzivnostjo odlična vadba za kardiovaskularno zdravje.
  • Raztezanje mišic lahko pomaga zmanjšati napetost in nelagodje, ki ga povzroča rast trebuha.
  • Tai chi je nežna vadba, ki združuje gibanje, dihanje in sprostitev. Lahko pomaga izboljšati ravnotežje in koordinacijo.

5. Omejitev stresa

Stres lahko vpliva na hormonsko ravnovesje in na celoten mesečni ciklus. Poleg ustrezne prehrane, ustrezne vadbe in gibanja, poskušaj tudi s temi pristopi: 

  • Čas zase – Posveti določen čas v dnevu samo sebi in svojim interesom, ki te sproščajo. Hobi, branje, glasba ali druge dejavnosti lahko pomagajo zmanjšati stres.
  • Svetovanje – Če se počutiš zelo pod stresom ali tesnobno, razmisli o strokovnem svetovanju ali terapiji. Strokovnjak ti lahko pomaga obvladovati čustva in stresne situacije, kar ti bo še kako prav prišlo med samo nosečnostjo in tudi prvih nekaj mesecih, ko bo otrok prišel na svet.
  • Zmanjšaj obveznosti – Poskusi zmanjšati obremenjenost z obveznostmi, če je to mogoče. Prekomerno delo in preobremenjenost lahko povečata stres.
  • Nega telesa – Poskrbi za svoje telo s skrbjo za zdravje in rednimi obiski zdravnika. To ti lahko pomaga občutiti večjo kontrolo nad svojim zdravjem.
  • Realna pričakovanja – Bodi realna glede procesa zanositve. Plodnost je lahko dolg in včasih zahteven proces. Pripravi se na morebitne izzive, vendar ostani optimistična. Vse se namreč zgodi, ko je pravi čas. Tudi zate pride.

6. Obisk zdravnika za pregled

Pred načrtovanjem nosečnosti se posvetuj s svojim zdravnikom/ginekologom. Opravil bo osnovni pregled in ti lahko priporočil dodatne preglede v kolikor bo to potrebno.

7. Čustvena podpora ter podpora družine

Priprava na starševstvo vključuje tudi mentalno pripravo. Pogovori se s partnerjem o pričakovanjih, strahovih in željah. Čustvena podpora partnerja ter podpora družine sta ključnega pomena.

Načrtovanje nosečnosti je edinstvena izkušnja za vsako žensko in par. Z doslednim spremljanjem menstrualnega cikla s testi ovulacije, skrbno prehrano, telesno pripravljenostjo in čustveno pripravljenostjo lahko povečaš svoje možnosti za zdravo in prijetno nosečnost. 

 

V kolikor bi imela dodatno vprašanje ali potrebuješ še kakšen nasvet, pa nam kar piši na mail: info@maybebaby.si