Ostalo

6 najpogostejših tem za prepire

6 najbolj pogostih prepirov med pari, ko je govora o spočetju

Zanositi ni vedno enostavno. Pravzaprav imajo pari na vrhuncu svoje plodnosti le 20% možnosti, da bodo zanosili v prvih mesecih poizkušanja. To dejstvo pa ima lahko precej negativen vpliv na na videz zabavno izkušnjo, ki se kaj hitro lahko spremeni v stres in povzroči občutek krivde pri obeh partnerjih.

Pari, ki si dolgo časa prizadevajo, da bi zanosili, lahko postanejo nestrpni in razočarani. Tako se žalost in nemoč pojavita v obliki prepirov, razdražljivosti, nezadovoljstvu in zamerah. Ti je to znano?

Katere so teme najbolj pogostih prepirov

1. Odločitev za otroka

🌸Prvi korak čez katerega morata, da se sploh odločita, da bosta povečala vajino družino. A pogost pojav med pari je, da nista oba v istem času za. Medtem ko se ženska obremenjuje zaradi svoje biološke ur, moški pogosto želijo to odločitev prestaviti na kasneje ter uživati v življenju v dvoje. To pa je lahko hitro jabolko spora. A tudi to je ovira, ki jo je moč preskočiti. Čim prej začnita pogovore o tem, mogoče celo še preden postaneta “pravi par”. Če se cilji uskladijo, je uspeh bolj verjeten. In ta cilj morata definirati skupaj, saj mora odločitev o tem, da bosta postala starša, priti iz obeh strani.

2. Kdaj začeti načrtovati nosečnost

🌸Tudi če sta se se strinjala, da bosta postala starša, še ni nujno, da sta oba v tem trenutku na to tudi pripravljena. Lahko da ima en od partnerjev pred sabo projekt, ki se mu želi 100% posvetiti, ali pa je ravno začel z novo službo. Ženska je zaradi svoje starosti v težjem položaju, saj plodnost začne upadati v njenih 30 letih, po 35. pa hitro narašča. In ravno ta pritisk je lahko razlog za spor v paru. Pomembno je, da se o tem pogovarjata, iščeta rešitve in si poskušata zamisliti idealen čas, ki bo ustrezal obema. Ampak v realnosti pravi čas nikoli ne pride. V vsakem primeru se bo verjetno nekdo moral odpovedati vsaj delčku svojih sanj. No, ni pa nujno. Mogoče so pa vajini pogoji za zanositev ravno danes idealni.

3. Koraki do spočetja

🌸Kot smo že omenili, spočetje novega bitja res ni tako zelo enostavno, kot mogoče izgleda na prvi pogled. V realnosti je ženska precej omejena s svojim mesečnim ciklusom, tako, da je nujno potrebno vedeti, kdaj ženska ovulira, saj so to dnevi, ko je spočetje sploh mogoče. Ovulacija se načeloma zgodi 14 dni po menstruaciji, tako, da imata praktično en teden časa, da načrtujeta nosečnost. In ravno tukaj nastopi težava, saj morata oba partnerja biti ob istem času pripravljena na spočetje. Kar pogosto pomeni, da je potrebno svoje obveznosti (tako osebne kot poklicne) temu prilagoditi, da si povečata svoje možnosti za spočetje. Da pa bo načrtovanje nosečnosti še bolj enostavno, si pomagajta s testom za ovulacijo, ki vama bo za vsak dan v mesecu povedal če je danes pravi dan za akcijo!

4. Pomanjkanje intimnosti v odnosu

🌸Ko prideta do točke, ko postane spolni odnos samo pot do spočetja, je to znak za alarm. Če in ko do tega pride, je prav, da poskrbita, da spolni odnosi spet dobijo svoj prvotni smisel. Naj ne bo spolni odnos prisoten samo v času ovulacije in naj ne bo njegov glavni namen samo zanositev. Predvsem je pomembno, da uživata, da počneta stvari, ki vaju veselijo in zbližujejo. Ostanita srečna!

5. Prelaganje krivde na partnerja

🌸Po več mesecih truda, ki ne prinese zanositve, lahko sledijo občutki neuspeha. A vsak par, tudi vidva, se morata zavedati, da sta za uspeh potrebna dva. Nemogoče je namreč narediti otroka brez jajčeca in semenčec. Zato je toliko bolj pomembno razumeti, da sta v proces vključena oba. Poskušajta se čim bolj izogibati tej temi in valiti krivdo en na drugega, saj si s temi pogovori ne delata prav nobene usluge. Raje poskušajte en iz drugega “potegniti” tisto najboljše, kar imata…

6. Število otrok, ki jih nameravata imeti

🌸Glede na to, da ni lahko zanositi prvič (razen če imate res srečo in že prvič ujamete pravi “tajming”), boste morda pomislili, da bi imeli manj ali več otrok (odvisno od prvega spočetja, kako hitro se zgodi), kot ste se sprva pogovarjali s partnerjem. In ko pride do te točke, to dejstvo lahko zelo zamaje temelje  odnosa. Če ima en partner močno željo po samo enem otroku, drugi pa sanja o dveh ali več, se lahko na tej točki pojavi nesoglasje, ki v odnos vnese napetost in slabo voljo. Najbolje je, da o tem govorita, si delita svoje misli in delata na tem, da najdeta kompromis, ki bo osrečil oba. Včasih je celo bolj pametno stvari kar pustiti “v zraku”, da se same postavijo na svoje mesto.

V tej zgodbi sta pomembna oba. Sedaj imata lepo priložnost, da postavita trdne temelje svojega odnosa, ki vama bodo še kako koristili, ko bosta postala starša.

Srečno! ❤