Ostalo

Kako in kdaj imeti spolne odnose (za načrtovanje nosečnosti)

V sklopu načrtovanja nosečnosti so seveda ključni spolni odnosi. Predvsem njihov “tajmnig”.

Pred tabo je 5 trikov kako in kdaj imeti spolne odnose za povečanje možnosti, da bodo uspešni!

🌸

1. Spolne odnose imejta pred ovulacijo

Znano je, da semenčica vztrajajo v maternici dva do tri dni, včasih tudi do pet dni. Vendar, ko se jajčece sprosti iz jajčnika, preživi le 12 do 24 ur in je oploditev možna v tem časovnem obdobju. Zato je ključno, da imata spolne odnose nekaj dni pred ovulacijo. Bistveno je torej, da vesta kdaj so te dnevi, da izbereta prav tajmnig. Pomagata si lahko z menstrualnim koledarjem, merjenjem bazalne temperature in z drugimi metodami, ampak kaj ko to niso dovolj zanesljive metode. Te metode lahko pomagajo pri določanju plodnih dni, vendar jih ni mogoče šteti za zanesljive metode, pri nekaterih ženskah pa te metode dajejo popolnoma napačne rezultate – kar lahko povzroči ne uspešnost tako želene nosečnosti.

Zato uporabljajte le preizkušene metode, na primer folikulometrijo (ginekološki ultrazvok), urinske teste (ki so dragi in zamudni za uporabo) ali test za ovulacijo (ki je enostaven in namenjen večkratni uporabi), ki je ena najbolj natančnih metod.

Ko ugotovite, kdaj se morajo začeti plodni dnevi, vsak drugi dan do ovulacije prakticirajte spolne odnose.

🌸

2. Najbolj učinkoviti položaji pri seksu

Pri izbiri položaja je treba upoštevati dve stvari: globino penetracije v ejakulaciji in težnost. Torej, izberite položaj, ki bo moškemu omogočila ejakulacijo globlje v nožnico. V tem smislu sta na vrhu seznama dve klasični pozi – človek na vrhu (“misijonar”) in “od zadaj”.

Zakaj smo omenili gravitacijo? Zelo pomembno je, da se v času ejakulacije, pa tudi v obdobju, ki sledi takoj za tem, nožnica ne obrne navzdol. Zato se izogibajte stoječim pozam.

🌸

3. Po spolnem odnosu se uležite na hrbet

Po odnosu se priporoča, da ženska ostane na hrbtu 15 minut ali več. Dvig nog in medenice po seksu ne bo škodoval, nožnica pa je seveda že nagnjena navzdol, ko ženska leži na hrbtu. To lahko do neke mere vpliva na to, da sperma “teče” v maternico in se tako poveča možnosti za oploditev jajčeca, ko se le ta sprosti.

🌸

4. Najboljši čas (v dnevu) za spolni odnos

Znanost na to vprašanje še ni dala dokončnega odgovora. Nekatere raziskave kažejo, da je število semenčic pri moških zjutraj največje. Po drugi strani pa, če imate spolni odnos pred spanjem, ženska po ejakulaciji lažje ostane v položaju na hrbtu in tako pomaga semenčicam, da dosežejo mesto, kjer se zgodi oploditev.

🌸

5. Izogibajta se lubrikantom

Večina gelov (lubrikantov) za intimen odnos bo drastično upočasnila gibanje semenčic, zato je priporočljivo, da se pri ljubljenju zanesete na naraven način zmanjšanja trenja: predigro! Poleg tega lahko nekatera maziva spremenijo pH nožnice, ki ima lahko velik vpliv na uspešno zanositev. Več v članku tukaj.

Obstajajo geli in lubrikanti, ki so izdelani posebej za pare, ki želijo zanositi – raziščite!

Predvsem pa – uživajta! 😍Bolj ko bosta pri spolnem odnosu sproščena – več možnosti bosta imela, da bo le ta uspešen.

Srečno!🌸