Ostalo

Najprej moraš poskrbeti zase – 4 koraki

Najprej moraš poskrbeti zase – sploh, ko načrtuješ nosečnost!

Skrb zase – najpomembnejša naloga, ki jo imamo ženske in hkrati najtežja! Večina žensk sebe postavi na drugo, tretje mesto, čeprav se v resnici tudi to razmišljanje spreminja. Zavedanje o tem, da moramo najprej poskrbeti zase in kako poskrbeti – je vedno večje in v resnici tudi najbolj pomembno.

In kako lahko že danes z malimi koraki poskrbiš zase, za svoje dobro mentalno in fizično počutje? V 4 enostavnih korakih!

🌸Zaščiti se pred stresom

Skrb zase v času načrtovanja nosečnosti pa  še toliko bolj pomembna, saj lahko vpliva na same rezultate načrtovanja nosečnosti – predvsem z vidika stresa, ki ga je v tem obdobju lahko preveč!

Sploh če so vaši dnevi v tem obdobju sestavljeni iz obiskov pri ginekologu, spremljanju ovulacije – na tak in drugačen način, službenih obveznosti, partnerskega odnosa in vseh ostalih dnevnih aktivnosti, ki jih imaš. Vse to so dejavniki, ki te lahko kaj hitro pahnejo v stresen začaran krog. In po raziskavah naj bi bil stres v 30% razlog, da imajo ženske težave pri zanositvi!

Zato pa je ključno, da se v tem začaranem krogu ustaviš, zadihaš in se sprostiš. Karkoli to že pomeni – lahko je to sprehod brez telefona, da si sama s svojimi mislim. Lahko je to obisk muzeja z najboljšo prijateljico ali pa dan preživet na kavču in televiziji. In vse to počni brez slabe vesti!

🌸Uživaj v času, ki ga imaš

Glede na to, da imaš med ovulacijo in časom, ko opravljaš test nosečnosti, čas, ga izkoristi za aktivnosti, ki jih rada počneš in z ljudmi, ob katerih se dobro počutiš. Ta čas je lahko zelo stresen ravno zaradi vseh teh pričakovanj, ki so v tebi. In bolj, ko si boš čas zapolnila, hitreje bo minil in bolj prijetno ti bo. Uživaj in ne pozabi, da zunanji svet, prijatelji in zabava še vedno obstajajo, kljub temu, da intenzivno načrtuješ nosečnost. Saj veš, da stres in skrbi lahko vse skupaj samo še poslabšajo…

🌸Tvoje telo je tvoj tempelj

Ob toliko opravkih in skrbeh, ki jih imaš v času načrtovanja nosečnosti (sploh če načrtuješ nosečnost že dlje časa) se kaj hitro zgodi, da pozabiš na zdrave navade. Ampak verjetno že veš, da je poleg mentalnega dobrega počutja, pomembno, da lepo in spoštljivo skrbiš tudi za svoje telo. In s tem, ko skrbiš za svoje telo, pripomoreš k boljšim možnostim za zanositev.

In če dobro poslušaš svoje telo in ga znaš slišati, ti bo sam povedal kaj mu paše in kaj ne, česa je preveč in kaj potrebuje. Vedno pa se lahko za nasvet obrneš na svojega osebnega zdravnika ali ginekologa za kakšen dodaten nasvet.

🌸Počni, kar te veseli

To, da počneš to kar te veseli, kar je tvoja strast, bo v resnici imelo velik vpliv na tvoje mentalno in fizično počutje, kar ti bo v fazi načrtovanja nosečnosti zelo koristilo!

Počni torej čim več stvari, ki te sproščajo in ob katerih uživaš. Če pa najdeš tak hobi, strast, aktivnosti skupaj s partnerjem, pa še toliko bolje! Saj bosta oba hkrati poskrbela za manj stresa in pozitivno naravnanost v vajinem odnosu, kar vsekakor potrebujeta v fazi načrtovanja nosečnosti.

Vemo, da ni lahko čakati plusek na testu za nosečnost, ampak vemo tudi, da si dovolj močna, da boš v tem obdobju lepo in dobro poskrbela zase, saj boš s tem postavila dobre temelje tudi za dobro počutje novega člana, ki se vama bo pridružil.

Za manj stresa pa si omisli enostaven test za ovulacijo, ki ti na podlagi tvoje jutranje sline v 10 minutah pokaže v kateri fazi ciklusa si, da boš lažje in bolj sistematično lahko načrtovala svojo nosečnost.

Srečno! 🌸