Ostalo

Psihološki faktorji, ki vplivajo na neplodnost

Včasih se je rado reklo, da je vse v glavi, ko je ženska izrazila mnenje, da je za neuspešno zanositev kriva neplodnost. Danes seveda temu ni tako, saj vemo, da je neplodnost (pre) pogost pojav, ki se dotika tako moških kot žensk.

👉Znanstveniki so složni in prepričani, da strasten seks in uživanje v spolnosti pripomore k temu, da moški ejakulacij večje število spermijev in da ženski orgazem vpliva na plodnost pri ženski. Oba dejavnika pozitivno prispevata k plodnosti in ju ne gre podcenjevati.

👉Na plodnost pa, kot na vse ostalo v telesu, vpliva tudi stres. Stres namreč vpliva na motnje mesečnega ciklusa, do motenj pri ovulaciji in zaviranje proizvodnje sperme.

👉Enako pomembna je tudi zdrava telesna teža obeh partnerjev, saj tako prekomerna kot prenizka teža povzroči hormonska neravnotežja, kar plodnost poslabša.

👉Moški morajo biti pozorni, da se izogibajo prekomerni vročini ter posledično pregrevanju testisov. Moškim je odsvetovano, da nosijo pretesna oblačila in pretirano kolesarijo, da zaščitijo svojo plodnost.

👉Za konec pa seveda ne moremo mimo kvalitetnega spanca. Ustrezen spanec (tako pri moškem kot pri ženski) zagotovi ustrezno raven hormonov, ki so pomembni za oploditev. Študije so pokazale, da imajo ženske z nizko stopnjo melatonina (hormon – naravni regulator spanca) ter serotonina več težav z zanositvijo. Strokovnjaki tako parom, ki načrtujejo nosečnost priporočajo (poleg ostalih stvari), da si privoščijo med 7 in 9 ur spanca na noč. In dokler še nimata otroka je to povsem realno.

Plodne dni je najlažje in najbolj enostavno določiti s 🎀testom za ovulacijo🎀, ki deluje na podlagi jutranje sline. Namenjen je večkratni uporabi, tako, da bosta na dolgi rok prihranila. Naroči ga tukaj!