Ostalo

Vse kar moraš vedeti o splavu

Lesene figurice na roza ozadju

Modro je poiskati več podatkov o spontanem splavu, da se ženska pouči in opolnomoči za soočanje z izgubo, saj je splav  ena najbolj čustveno bolečih izkušenj, ki jih lahko doživi ženska. Čeprav bo veliko žensk doživelo splav vsaj enkrat v življenju, se mnoge nikoli ne zavedajo, da so ga sploh imele. Splav se nanaša na odmiranje zarodka ali ploda, preden postane sposoben preživetja. Simptomi zgodnjega splava so lahko zelo podobni simptomom redne menstruacije.

Tukaj boste izvedeli vse, kar morate vedeti o spontanih splavih; od tega, zakaj se pojavijo, do tega, kaj lahko storite, da jih preprečite.

 

Kako pogosto se pojavljajo?

Študije, ki jih je izvedel American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), kažejo, da se približno 10 % klinično priznanih nosečnosti konča z zgodnjim splavom (to je 300.000 od 3 milijonov); 80 % vseh izgub nosečnosti se zgodi v prvem trimesečju.

Čeprav večina žensk po prvem splavu nikoli ne doživi drugega, se z vsakim splavom povečajo vaše možnosti za še enega.

Zakaj pride do spontanih splavov?

Po podatkih ACOG je približno 50 % izgub v zgodnji nosečnosti posledica kromosomskih nepravilnosti pri plodu ali zarodku. Kromosomska nenormalnost je, ko število ali zdravje kromosomov, potrebnih za razvoj ploda, ni izpolnjeno. Večinoma so to naključni dogodki. Nekateri drugi vzroki za splav vključujejo:

  • Hormonske in materinske zdravstvene težave
  • Okužbe
  • Poškodba maternice ali posteljice
  • Izpostavljenost strupenim snovem (tj. sevanje)
  • Nepravilna implantacija jajčeca
  • Genetske napake očeta in napačno oblikovane sperme
  • Čeprav so znanstveniki odkrili nekaj ključnih razlogov, zakaj pride do splava, večina primerov ostaja skrivnost.

 

Simptomi spontanega splava

Kot je bilo že navedeno, so nekateri simptomi zgodnje izgube nosečnosti podobni tistim pri redni menstruaciji. Lahko jih celo zamenjajo za simptome zunanje nosečnosti, normalne nosečnosti ali molarne nosečnosti. Odkrivanje spontanega splava je kompliciran proces, zato je tukaj seznam simptomov, ki jih lahko pričakujete, če menite, da bi morda doživeli splav.

  • Bolečine v hrbtu – pogosto hujše, kot bi jih doživeli med menstruacijo
  • Nepojasnjena izguba teže
  • Nenormalen izcedek (tj. prehajanje tkiva in strdkom podobnega materiala)
  • Krvavitev – svetlo rdeča ali rjava
  • Simptomi nenadne izgube nosečnosti
  • Hudi krči – pogosto dovolj boleči, da onesposobijo žensko (možne kontrakcije)

Čeprav je poznavanje znakov in simptomov splava koristno, je vedno najbolje, da ne domnevate, ali ga imate ali ne. Če menite, da imate spontani splav, se posvetujte z zdravnikom; morda je druga težava, ki povzroča vaše skrbi.

ženska z plišastim medvedkom

Dejavniki tveganja

Kot veliko žensk že ve, vaša starost pomembno vpliva na možnost splava – višja kot je vaša starost, večja je verjetnost, da ga boste imeli. Vaše tveganje se poveča, če ste že imeli splav. To velja tudi za ženske, ki so pred tem doživele dve ali tri nosečnosti. Drugi dejavniki tveganja so teža, invazivni prenatalni testi, kajenje, uživanje alkohola in drog ter kronična stanja, kot je nenadzorovana sladkorna bolezen. Stres je lahko tudi odgovoren za spontani splav, saj lahko neravnovesje v imunskem sistemu in ravni hormonov moti nosečnost. Drugi možni vzroki za splav vključujejo nekatera zdravila, rentgenske žarke in okoljske toksine.

Dejavniki, ki NE bodo povzročili splava, so vadba, spolna aktivnost in delo. Nekatere raziskave so bile izvedene, da bi ugotovili, ali lahko uživanje kofeina prispeva k zgodnji izgubi nosečnosti. Čeprav te študije niso zelo natančne, se večina znanstvenikov strinja, da je popolnoma varno piti do 200 mg kofeina na dan.

Vrste spontanega splava

Vse vrste izgube nosečnosti se običajno imenujejo spontani splav, vendar boste morda slišali, da se za njihovo opisovanje uporabljajo drugi izrazi, saj obstajajo različne vrste splavov. Te različne vrste splavov segajo od zgodnjih faz, še preden ženska ugotovi, da je noseča, do popolnih splavov, pri katerih se celotno nosečniško tkivo izloči iz maternice v kateri koli zgodnji do srednji fazi nosečnosti.

Možnost splava

Ta vrsta splava se običajno začne v prvih 20 tednih nosečnosti. Prvi simptomi možnega splava so kakršna koli vaginalna krvavitev, ki ni večja od madežev na spodnjem perilu in je ne spremljajo bolečine v trebuhu. Krvavitev, povezana z grozečim splavom, je običajno blaga in v večini primerov maternična odprtina ostane zaprta in iz maternice ne prehaja nobeno tkivo. V večini teh primerov krvavitev traja le nekaj dni in nosečnost se lahko nadaljuje normalno. V mnogih primerih je za preprečitev splava predpisan počitek v postelji.

Neizogibni splav

Ko je splav neizogiben, je krvavitev pogosto močnejša in bolečine v trebuhu so močnejše. V tem primeru je odprtina materničnega vratu odprta in splava ni mogoče ustaviti.

Nepopoln v primerjavi s popolnim splavom

Ta vrsta splava, ki je najbolj znana kot nepopoln splav, se začne z enakimi simptomi kot večina; vaginalne krvavitve in bolečine v trebuhu. V tej fazi je maternični vrat in prehod nosečnosti odprt. Medtem ko lahko nekaj nosečniškega tkiva prehaja, velika količina ostane v maternici.

Predhodnik popolnega splava, znan tudi kot popoln splav, je, da se nosečniško tkivo izloči iz maternice. Za te vrste splavov so pogosto značilne hude krvavitve in bolečine v trebuhu. Po splavu se lahko pojavijo krvavitve in bolečine v trebuhu, vendar ti simptomi običajno v kratkem času prenehajo sami.

Zgrešeni splav

Za razliko od drugih vrst splavov, pri zgrešenem splavu ni tipičnih simptomov, kot so bolečina ali krvavitev, in ni izmeta tkiva. Ta vrsta splava je, ko plod umre v zgodnji nosečnosti. Če posteljica še vedno sprošča hormone, lahko ženska še naprej doživlja simptome nosečnosti in se ne zaveda stanja ploda. Če je posteljica prenehala razvijati hormone, lahko simptomi nosečnosti začnejo bledeti. Z uporabo ultrazvoka lahko zdravnik ugotovi splav, ko najdemo zarodek brez srčnega utripa.

Ovum Abortivum ali Molen nosečnost

Pri tej obliki spontanega splava je nosečnostna vrečka v maternici prazna, čeprav je test nosečnosti pozitiven. Prisotna je pri 50 do 90 odstotkih splavov v drugem mesecu nosečnosti. Simptomi te vrste splava so odsotni, možni pa so madeži krvi.

Kaj storiti ?

Vaš zdravnik bo večinoma ugotovil splav z ultrazvokom. Glede na vrsto splava so na voljo različne možnosti zdravljenja. Poleg čistega spremljanja in zdravljenja z zdravili je pogosto potrebna kiretaža, pri kateri se maternica strga, da se posesa preostalo tkivo.

Posvetujte se s svojim zdravnikom, če ste že imeli splav ali imate kakšno osnovno zdravstveno stanje. Opravite lahko teste, da ugotovite, zakaj bi lahko doživeli splav ali ste morda v nevarnosti za splav. Zdravnik bo lahko določil, katere previdnostne ukrepe morate sprejeti.