Iskreno z Melito

Intervju z Melito Kuhar

Melito sem spoznala pred leti, ko sva skupaj sodelovali pri enem od projektu. V hipu mi je prirasla k srcu in ob njej se človek počuti resnično pomirjeno in brez zadržkov. Takrat si nisem predstavljala kako bodo najine poti prekrižane tudi leta pozneje. Ni trajalo dolgo, ko je enega dne pristopila k meni, saj je prepoznala stisko, ki sem jo takrat doživljala… S svojim ljubečim pristopom me je takrat povabila k sebi v Svetovalnico. Nikoli ne bom pozabila, ko sem se prvič peljala do nje, kaj vse se mi je takrat odvijalo v glavi. Celo pot sem se spraševala kaj bova midve sploh govorili? Kaj bi jaz morala na nekem posvetu sploh povedati? Je res kaj narobe z menoj? Mogoče je bil to takrat strah pred samim seboj. Strah pred razkritjem samega sebe (se razume, da to res ni prostor, kjer bi si oseba nadela masko).

Prestopim prag Svetovalnice… znajdem se v prijetnem prostoru, kjer se namestim na čudovit kavček (posladkam se z bombončkom) in beseda steče…

Nekaj let kasneje se zopet vrnem na isti kraj z namenom, da z Melito naredim intervju za najino novo rubriko Iskreno z Melito. Upam, da ti bodo članki dali toliko, kot je nekoč ona dala meni. Če se ti bo pa kdaj zazdelo, da bi se rada enkrat z nekom pogovorila pa ti toplo priporočam obisk ravno nje 😉

Sedaj pa te z veseljem vabim k branju, da jo spoznaš v kratkem intervjuju… V intervjuju bo s  teboj bo razkrila tudi njene izkušnje z nepojasnjeno neplodnostjo.

 

Kaj je Svetovalnica in kaj je njen/tvoj moto?

Svetovalnica je nevtralen prostor, v katerem lahko posamezniki, pari, starši majhnih otrok, najstniki, člani sestavljenih družin, skratka vsakdo, ki me obišče, dobijo prostor in čas, da povejo svojo stisko in težave, v katerih so se znašli. V Svetovalnici ni prostora za različne predsodke, stigme ali stereotipe, saj smo vsi slej kot prej naleteli na različne ovire in čeri v oblikovanju različnih odnosov, sama pa sem oblikovala določene tehnike, rešitve in strategije, kako iz problemov najti konstruktivno in zdravo pot k oblikovanju bolj zdravih odnosov.

 

Katere vrste pomoči nudiš parom in posameznikom?

Svetovalni proces poteka v obliki razgovora. Ko pride par, pomeni, da sta dovolj zrela in odgovorna ter ju problemi v partnerskem odnosu dovolj bolijo, da želijo spremembe. Vsak od partnerjev pove svojo plat zgodbe, tako jo lahko sliši tudi drugi partner in zelo pogosto se zgodi, da je zgodba druge strani v mnogih točkah zelo drugačna od partnerjeve. To pomeni, da partnerja tko rekoč ne komunicirata več o njima, o tem kar potrebujeta, si želita ali česa ne moreta in nočeta več. Včasih je koga strah povedati iskreno, a ravno  Svetovalnica je prostor, kjer smo lahko končno iskreni, saj bdim nad potekom pogovora, kdo ima kdaj besedo in podobno. Sama sem včasih kot »tečna tršica«, saj mojim strankam dajem »domače naloge«, navodila in predloge, kako lahko predrugačijo dosedanje oblikovanje odnosa in komunikacijo. Ne pozabimo, da se ravno preko komunikacije spoznavamo, se slišimo, se spoštujemo in oblikujemo določene dogovore, ki so temelj bolj zdravemu odnosu. Ob tem bi še dodala, da tisti pari, ki imajo majhne otroke, torej so tudi starši, dobijo v meni zaveznico otrok in kako oblikovati komunikacijo in bolj zdrav odnos tudi zato, da z lastnim zgledom učijo otroke, kaj to lep in spoštljiv, topel in ljubeč partnerski odnos je.

Ko pride posameznik po svetovalno pomoč, ima veliko dilem in vprašanj. Pogosto se sooča s posledicami ločitve, ima morebiti probleme v službi, s starši, z otroci in najstniki, mnogi pridejo, ker imajo težave v spolnosti. Skratka, vsaka zgodba je unikatna, a skupni imenovalec je, da se z osebnostnim razvojem lahko pride do rešitev, ki so morebiti bile poprej skrite ali pa posameznik ni imel dovolj poguma, da bi se soočil z morebitnimi spremembami v življenju. Vsakomur, ki me obišče, iskreno priznam, da je pogumen, da si želi izboljšati odnose, predvsem je pomemben odnos – do sebe!

Kaj bi svetovala parom, ki se odločajo za dojenčka?

Da, to je res pomembna odločitev. Oglasijo se mnogi na sveže zaljubljeni pari, ki razmišljajo o dojenčku, kar me res veseli. Želijo si zdravih in iskrenih napotkov, kako se pripraviti na starševstvo. Vedno poudarim, da rojstvo otročka poruši oziroma temeljito spremeni do tedaj zgrajeno partnersko dvojino, saj se po prihodu dojenčka oblikuje triada, ki ga vključuje. Bodoče starše opremim z navodili, kako naj bosta tudi po rojstvu eden drugemu pomembna, kako naj krepita njun partnerski odnos, saj sta poleg partnerske vloge prevzela tudi starševsko. Naj si stojita ob strani, da sta spoštljiva in razumevajoča eden do drugega, četudi sta kdaj tečna, prestrašena, utrujena na smrt ali neprespana. Vse to mine, a res je izjemnega pomena, da ne dovolita, da vso predanost in ljubezen osredotočita zgolj na otroka. Naj poudarim, da naši otroci potrebujejo mirna, srečna, zadovoljna starša, ki sta v prvi vrsti še vedno partnerja in ne zgolj oči in mami.

 

Kako težave s plodnostjo lahko vplivajo na partnerski odnos?

Poznam veliko težkih zgodb, kako partnerski odnos ni zdržal pritiska težav s plodnostjo, številnih postopov umetne oploditve, hormonalnimi nihanji razpoloženja, nepripravljenosti partnerjev, da sta razumevajoča in sodelujoča med seboj. Marsikdo se rajši razide, ko uvidi, da tako porušen partnerski odnos ne bo omogočal srečnega in mirnega gnezdeca za otroka, saj si ne delajo iluzij, da bo po morebitnem uspešnem prihodu dojenčka pa vse postalo med in mleko.

Seveda so tudi mnogi pari, ki se skozi težave s plodnostjo še bolj povežejo, okrepijo ljubezen in še bolj trdno stkejo partnerski odnos. Prebijata se skupaj skozi različne stiske, strahove in si nudita podporo. Takšni partnerji imajo mnogo večjo možnost, da zanosijo, saj se na novo odločita, da bosta oblikovala zdrav in ljubeč medsebojni odnos in okrepita medsebojno zaupanje, ki ga kronata s nosečnostjo.

K meni v Svetovalnico je prišlo kar nekaj parov, ki sta na videz živela v kar urejenem partnerskem odnosu, a so jima po mnogih letih zdravljenja neplodnosti povedali zdravniki, da z njima je v medicinskem pogledu vse v redu in da bi morebiti lahko razmislila o partnerski terapiji oziroma svetovanju, saj se očitno skriva v ozadju marsikaj, na kar nista pomislila ali si nista upala nikoli poprej priznati.

 

Kako pomagaš parom, ki se borijo z neplodnostjo?

Dejansko se pri tovrstnih parih ugotovi, da imata eden do drugega mnoge nikoli izrečene zamere, mnogi očitki so bili pometeni pod preprogo, nista se več slišala ali upoštevala potreb in želja eden drugega. Tudi njuna pričakovanja so bila izjemno različna, a nikoli na glas izrečena. Životarila sta skozi oblikovane navade, pogovora je bilo vedno manj, odtujevanje je bilo že v polnem teku. V procesu zdravljenja neplodnosti in odpravljanja težav s plodnostjo sta bila osredotočena na ta del, pri tem sta pogosto pozabila na njiju kot partnerja, kot posameznika, ki še vedno imata vsak svoje želje, strahove, potrebe, a sta se o tem nehala pogovarjati. Nekateri pari večinoma zmotno menijo, da bo dojenček pokrpal njun odtujen partnerski odnos. Žal se pogosto zgodi ravno nasprotno.

Mnogi pari so po nekaj srečanjih v Svetovalnici toliko okrepili medsebojno zaupanje, zavedanje, kako sta si res pomembna, da se imata izredno rada, a da sta pozabila na njuno dvojino, da po naravni poti zanosita. Zato včasih v hecu rečem, da je tako spočet otroček tudi za en nohtek malo moj, na kar se »moji« pari smejejo. Pogosto me obiščejo kasneje tudi vsi skupaj, da lahko pocartam dojenčka. Ob tem se raznežim in se spomnim svojega lepega in izzivov polnega materinstva. Hči je sicer sedaj že odrasla mlada dama in imava zelo lep, ljubeč in spoštljiv odnos. Za vsak odnos je potrebno delati in ga negovati.

 

Z založbo Primus si izdala 5 knjig. Kaj lahko bralci pričakujejo od njih?

Tako je, Založba Primus je prisluhnila moji ideji, da bi v pet knjigic združili moje najbolj brane in udarne članke, ki sem jih za različne revije, spletne portale in druge medije pisala zadnjih deset let s področja mojega dela, saj vsa ta leta res strastno raziskujem odnose vseh vrst. Tako je nastalo 5 knjig, katerim je skupna rdeča nit, da se imenujejo »Na kavču v Svetovalnici«, saj imam čisto zares kavček v moji pisarni ter ključna beseda »Iskreno« V prvi ISKRENO O PARTNERSTVU so zbrali članki o partnerskih odnosih, izzivih, ki se oblikujejo na tem polju, kako naprej po ločitvi, kako preživeti ločitev in podobno. Druga ima naslov ISKRENO O VZGOJI IN NAJSTNIKIH. V tretji knjigici so zbrani članki, ki jih povezuje spolnost in izzivi, ki so s tem povezani, ISKRENO O INTIMNOSTI. Četrta je ISKRENO O OSEBNI RASTI. Peta knjiga pa zaokroža celoto, saj vsebuje moja razmišljanja o družini, torej ISKRENO O DRUŽINSKIH ODNOSIH

 

In še na koncu, čisto na hitro v enem stavku…vodilo ali misel, ki bi jo namenila našim bralcem.

Bodite iskreni sami s seboj, težave pridejo zato, da nas nekaj naučijo, opomnijo ter spodbudijo, da začnemo iskati zdrave in proaktivne rešitve, ki nam omogočijo kvalitetne, iskrene, zadovoljne in srečne odnose. Kar pogumno!

 


Rubriko ISKRENO Z MELTO boš lahko našla na našem blogu, kjer bomo z vami delili različne tematike o partnerstvu, osebni rasti, intimnosti in vzgoji.

Se beremo 😉