Prehrana in zanositev

Maca, čudovita rastlina za plodnost

Rastlino Maco, znastveno ime Lepidium meyenii, so včasih poimenovali tudi perujski ginseng. Raste predvsem v Andih v osrednjem Peruju.

Raste na najbolj ekstremnih kmetijskih zemljiščih na svetu; ki doživljajo ledišče, močan veter in močno sončno svetlobo. Tla so pogosto bogata z vulkanskimi minerali. Maca je edini užitni pridelek na svetu, ki lahko raste in uspeva na tako visoki nadmorski višini (nad 4000 m) in v tako ostrem vremenu. Domači Perujci že več kot dve tisočletji uporabljajo korenino Mace kot hrano in zdravilo za spodbujanje plodnosti, vzdržljivosti, energijo, vitalnosti in spolno slo.

Zgodbe in zgodovina Mace

Zgodbe o vplivu Mace na plodnost so se skozi zgodovino prenašale v zgodbi, ki se je zgodila okoli leta 1500. Kmalu po španski osvojitvi v Južni Ameriki so začeli Španci obolevati, njihovo zdravje se je  močno poslabšalo, prav tako pa so opazili povečanje neplodnosti. To je bilo posledica velike nadmorske višine Andov. Domači Perujci so jim priporočali, da pričnejo uživati Maco. Rezultati so bili tako dramatični, da so bili mnogi prvi pisni zapisi, ki so jih kdaj vodili za andsko regijo, odlomki o Maci. Obstajajo tudi zgodovinski zapiski, ki kažejo, da so konkvistadorji začeli zahtevati plačilo v Maci namesto zlata.

Kako deluje Maca?

Maca vsebuje 31 različnih mineralov in 60 različnih fitohranil, je izjemno hranljivo živilo za endokrini sistem, pomaga hipofizi, nadledvični in ščitnični žlezi. Dokazano vsebuje posebne spojine, imenovane glukozinolati, ki vplivajo na plodnost moških in žensk

Ti alkaloidi so odgovorni za učinek Mace na hormonsko ravnovesje.

Ključne prednosti Mace:

  • Izboljšuje plodnost
  • Pozitivno vpliva na hormonsko ravnovesje
  • Uravnava hormone po dolgotrajni uporabi kontracepcije
  • Podpira telesno in duševno zmogljivost
  • Izboljšuje stanje kože
  • Dvig energije in spolne sle
  • Izboljšuje spomin
  • Izboljšuje krvno sliko

Adaptogeni

Maca ima tudi adaptogene lastnosti, kar pomeni, da pomaga krepiti telo, tako da se je sposobna bolje upreti boleznim in stresu, podpira nadledvične žleze in uravnava telesne funkcije. Da bi rastlina lahko veljalo za adaptogeno, mora biti nestrupena ali neškodljiva za kateri koli organ telesa. Maca je razvrščena kot adaptogen.

Koren make je adaptogeno zelišče, ki je bilo dokazano v študijah, da izboljša plodnost tako pri moških kot pri ženskah.

 

Tonik za endokrini sistem

Eden glavnih Macinih učinkov je spodbuditi in nahraniti hipotalamus, ki uravnava hipofizo, ki deluje kot tonik za hormonski sistem. Ko hipofiza deluje optimalno, postane celoten endokrini sistem uravnotežen, saj hipofiza nadzoruje izločanje hormonov nadledvičnih žlez, ščitnice in spolnih organov (mod pri moških in jajčnikov pri ženskah).

Spodbuja hormonsko ravnovesje

Pri ženskah Maca telesu pomaga spodbujati uravnoteženo raven estrogena in progesterona. Raven estrogena ali progesterona, ki so ob nepravem času visoke ali nizke, lahko ženski preprečijo, da bi zanosila. Presežek ravni estrogena lahko povzroči prenizko raven progesterona; to je znano kot dominacija estrogena. Jemanje Mace lahko pomaga uravnotežiti razmerje estrogena in progesterona, kar je bistvenega pomena za zanositev. Preveč estrogena pri moških lahko povzroči erektilno disfunkcijo, pomanjkanje libida, nizko število semenčic in manjšo proizvodnjo semenske tekočine. Študije, ki jih je v Healthnotes delila Univerza v Michiganu, so pokazale, da  moški, ki uporabljajo Maco, doživijo povečan libido in izboljšajo zdravje sperme. V eni študiji so Maco dajali samicam in samcem podgan in ugotovili, da imajo samice večkratno zorenje jajčnih foliklov (pomembno za ovulacijo); moški pa so imeli znatno višjo stopnjo proizvodnje in gibljivosti sperme.

Podpira normalno spolno funkcijo

Majhna, klinična študija na ljudeh, ki so jo izvedli leta 2001 v azijskem J Andro  vključevala devet moških, ki so 4 mesece dobivali želatinizirano Maco po 1.500 – 3.000 mg na dan. Opazili so povečanje libida, števila semenčic, gibljivosti sperme, ravni DHEA, kot tudi zmanjšanje tesnobe in stresa, znižan krvni tlak, uravnotežena raven železa in povečanje nadledvičnih androgenov.

maca v prahu

Kako uporabljati Maco?

Ko kupuješ Maco, se prepričaj, da je v izdelku, ki ga uporabljaš, le korenina Mace, ne pa listov ali stebel. Maca je na voljo v prahu, kapsulah ali tinkturi. Na voljo je tudi v različnih jakostih.

Najdeš jo tudi v naših virtualnih poličkah. Za ogled klikni tukaj.


 

Maca je čudovita super hrana in tonik za plodnost.

Priporočamo, da jo vstaviš v smoothie.