Nasveti za zanositev

Prvi znaki nosečnosti ali PMS?

Prvi znaki nosečnosti ali PMS?

Če načrtuješ nosečnost že dlje časa, si sigurno že kdaj v času ciklusa pomislila, da si mogoče že noseča, kajne? Potem pa te je “na žalost” presenetila menstruacija. Nisi edina!

Prvi znaki nosečnosti so zelo podobni PMS simptomom, tako, da nič čudnega, da si jih zamešala. Poleg tega pa ti morebiti telo s temi tipičnimi znaki sporoča tudi kaj drugega kot na primer to, da si zgolj utrujena, dehidrirana…

Zato je prav, da čim bolje poznaš svoje telo, dogajanje v telesu in imaš čim bolj “pod kontrolo” svoj mesečni ciklus. V kolikor si ena izmed tistih, ki imajo nereden ciklus, si pomagaj s testom za ovulacijo, ki ti bo za vsak dan v mesecu povedal v kateri fazi ciklusa si!

S teboj delim tudi kratek opis celotnega mesečnega ciklusa, da si boš znala lažje predstavljati kaj ti vsaka od faz prinaša ter zakaj in kako se tvoje telo spreminja iz dneva v dan.

Prvi teden po ovulaciji

Prvi znaki nosečnosti ali PMSTo je teden ki določa dolžino tvojega menstrualnega ciklusa. Ovulacija se zgodi, ko se iz jajčnika sproti jajčece – ki je pripravljeno na oploditev. Torej so to tvoji plodni dnevi, ko je zanositev najbolj mogoča.

V kolikor se oploditev zgodi v tej fazi, se v prvih dneh ne bo zgodilo nič, saj je to faza ugnezditve, kar pomeni, da oplojeno jajčece doseže ter se ugnezdi v maternico.

V primeru, da se to zgodi so simptomi, ki se pojavijo, zelo podobni tistim pred menstruacijo in sicer:

  • bolečine v mišicah,
  • povečana želja po hrani,
  • napihnjenost,
  • bolj občutljive prsi.

Drugi teden po ovulaciji

V kolikor oplojenemu jajčecu uspe doseči maternico in se ugnezditi, lahko opaziš rahlo krvavitev, ki jo hitro lahko zamenjaš s krvavitvijo v prvih dneh menstruacije (res tisto prvo krvavitev, ki jo opaziš preden “prava” menstruacija steče). Ta blaga krvavitev se imenuje vgnezditvena krvavitev. Torej se ti lahko kaj hitro zgodi, da “pomešaš” simptome.

Tretji teden po ovulaciji

Zgodnje znake nosečnosti v tej fazi lahko zaznaš, ker se v tvojem telesu poveča raven hCG hormona. A hkrati je to tudi čas začetka tvojega menstrualnega cikla, ki seboj prinaša enake simptome kot zgodnja nosečnost.

A če svoje telo dobro poznaš, potem boš z opazovanjem le tega lahko opazila razliko med klasičnimi simptomi, ki jih prinaša obdobje pred ovulacijo in prvimi simptomi nosečnosti.

Prvi znaki so:

Prvi znaki nosečnosti ali PMS

 

  • Spremembe s prebavo, ki se kažejo v krčih in diareji,
  • bolj pogosto uriniranje,
  • utrujenost,
  • temnejše bradavice/prsni kolobar.

Dejstvo pa je, da če bo v telesu dovolj hormona hCG ti bo test nosečnosti pokazal plusek, zato kar pogumno v lekarno po test nosečnosti, ko enkrat minejo trije tedni po ovulaciji in si v času plodnih dni bila aktivna.

Mi smo s tabo in skupaj s teboj držimo pesti, da ti čim prej uspe!

Tukaj smo tudi zato, da ti svetujemo in ti prisluhnemo, zato nam piši na info@maybebaby.si ali nas pokliči na : (041) 336 352.

Srečno!