Nosečnost

Zanositev v času dojenja

mamica z otrokom, ki se doji
Možno je, da doječa mamica zanosi kljub dojenju in preden ima prvo menstruacijo, a je to redko. Večina mamic ne zanosi niti po prvi menstruaciji in potrebujejo mesece ciklov, preden pride do zanositve, medtem ko nekatere mamice lahko zanosijo že v prvem ciklu.
Polno dojenje naj bi bila učinkovita »zaščita« pred zanositvijo. Strokovno poimenovana laktacijska amenoreja, oziroma neplodnost po porodu zaradi dojenja.

Ključni dejavnik za tovrstno uspešno naravno zaščito je seveda polno dojenje. Vendar ne kakršnokoli dojenje, ampak ekološko dojenje, ki naj bi temeljilo naravnem odzivanju otrokovih potreb in čim večjem telesnem stiku med otrokom in mamico.

To pomeni dojenje na željo otroka, nošenje otroka, dojenje namesto dude, nočno dojenje, skupno spanje,.. Če mamica sledi temu, naj bi se plodnost začela vračati z začetkom uvajanja goste hrane. Če povzamemo izkušnje mamic, ki so menstruacijo res dobile šele po samem prenehanju dojenja, bi lahko rekli, da je kar zanesljivo to, da v času dojenja ne zanosiš.

Spodnji grafi prikazuje čas vrnitve menstruacije pri mamicah, ki svoje malčke hranijo po tako imenovanem ekološkem načinu dojenja. V večini (kar v 48%) mamice dobijo menstruacijo med nekje 1. in 2. letom otrokove starosti.

graf, ki prikazuje vrnitev menstruacije v času dojenja

Sama nisem bila en izmed teh srečnic, ki menstruacijo dobijo šele po prenehanju dojenja. Dobila sem jo že sedem tednov po porodu, ki pa je bila od omenjene prve naprej redna, vsak mesec. Poglejva si nekaj dejstev v povezavi z dojenjem, plodnostjo in morebitno zanositvijo.

Ali moram prenehati dojiti, da lahko zanosim?

Večina mamic brez specifičnih zdravstvenih težav lahko zanosi, kljub dojenju.

Lahko pa na upočasnitev vrnitve plodnosti vplivajo:

  • Visoka pogostost dojenja
  • Časovno dolgi podoji
  • Amenoreja (odsotnost oziroma izostanek mesečnega perila)

Kako lahko povečam svoje naravno obdobje neplodnosti?

Čas za vrnitev v plodnost se zelo razlikuje od ženske do ženske in je odvisen od vzorca dojenja otroka in od tega, kako občutljivo je materino telo na hormone, ki sodelujejo pri dojenju.

Pogostost dojenja in skupni čas dojenja v 24 urah, sta najmočnejši dejavnik, ki vodita k vrnitvi plodnosti.

Največja verjetnost je, da bo mamica opazila povrnitev plodnosti, če se pogostost in/ali trajanje dojenja otroka zmanjšata, zlasti če je sprememba nenadna. . Uvedba trdne hrane je lahko tudi dejavnik za povrnitev plodnosti. Ko dojenček začne uživati gosto hrano(če se mamini ciklusi niso vrnili), se lahko obdobje, ko je manj verjetno da bi zanosila podaljša tako, da se uvajanje goste hrane začne postopoma in dojenja ne omejujemo.

Moj menstrualni ciklus se je vrnil, sem že plodna?

V času dojenja je koncentracija hormona prolaktina, ki vpliva na nastanek mleka zelo velika, kar pa lahko zavira menstruacijo. Če imaš redne menstrualne cikluse in če tudi prej nisi imela težav, je velika verjetnost, da si plodna. V času dojenja se tiste, ki že imajo menstruacijo lahko srečujejo z dolgimi, kratkimi ali nerednimi ciklusi, ti pa se uravnovesijo, ko je sprememba hormonov manjša (ponavadi pri zmanjšanju ali po prenehanju dojenja).

Ali dojenje vpliva na rezultat testa nosečnosti?

Veliko mamic med dojenjem se sprašuje, če je zaradi dojenja rezultat testa nosečnosti sploh zanesljiv? Proizvodnja specifičnega hormona hCG se proizvaja iz placente, zato na zanesljivost testa nosečnosti dojenje ne vpliva, saj test nosečnosti meri količino hormona hCG – humanega horionskega gonadotropina v krvi ali urinu, ki pa se z dojenjem ne spremeni.

* Na naši spletni strani najdeš širok nabor nosečniških testov. Nekaj je trenutno tudi znižanih. 😉